Llaunes o pinso per al gos?

L'edat, la qualitat o l'estat de salut de la mascota influeixen en la decisió
1 Maig de 2012
Img mascotas listado

Llaunes o pinso per al gos?

/imgs/20120501/mascotas1.jpg
Sembla senzill però no ho és. L’elecció del menjar per a gossos no se centra a optar per qualsevol dels centenars de pinsos que es comercialitzen o per qualsevol llauna. La raó és que no tots tenen la mateixa qualitat, ni el seu consum és aconsellable en tots els casos. Moltes persones barregen el pinso del gos amb menjars enllaunats perquè consideren que una dieta composta tan sols d’aliment sec avorrirà la seva mascota, però no sempre és així. Conèixer els detalls de la dieta del gos ajuda a triar els aliments més apropiats i saludables per a la nostra mascota.

La primera pregunta que sorgeix quan es tracta d’alimentar un gos és si cal alimentar-lo amb dieta seca o humida. I la resposta és que cada cas és diferent. Hi ha tres tipus d’aliments per a gossos en funció de la quantitat d’aigua que contenen: dieta humida (llaunes), dieta seca (pinso) i dieta semihumida, amb una quantitat d’humitat intermèdia.

Dieta humida per al gos

Les llaunes són un tipus d’aliment molt consumit per gossos. Tot i això, té alguns inconvenients. Si l’animal té una vida sedentària, cal evitar que l’alimentació estigui composta de forma exclusiva de llaunes, ja que és probable que desenvolupi algun tipus d’obesitat si no se’n controlen bé les quantitats. Cal tenir en compte que els aliments enllaunats tenen una densitat calòrica més alta. La qualitat és un altre element que s’ha de valorar per a triar una llauna: és fonamental llegir bé l’etiqueta i comprovar que l’envasament dels productes que es venen amb un preu molt baix és correcte.

El pinso o la dieta seca

Enfront dels riscos de les llaunes, hi ha experts que recomanen el consum del pinso o la dieta seca. Aquest tipus d’aliment té un equilibri nutricional més alt i ofereix avantatges per a la higiene bucal: quan l’animal tritura i mastega el pinso retarda l’aparició de plaques a les dents (encara que aquest procés no substitueix una bona cura bucal professional).

Hamburgueses i carn picada

Els aliments semihumits es venen al mercat en forma d’hamburgueses, carn picada o trossos de vedella. Contenen una mica més d’humitat que el pinso sec, però molta menys que l’enllaunat (el semihumit té entre un 15% i un 30%, davant del 80% de mitjana d’humitat en els de llauna). I encara que el menjar semihumit és més atractiu per al gos, cal tenir en compte que és menys energètic que l’aliment sec, ja que aquest menjar s’elabora a partir de teixits animals congelats o frescs i conté cereals, greixos i sucres.

En qualsevol cas, si decidim barrejar el menjar sec del gos amb qualsevol d’aquests aliments, siguin humits o semihumits, convé controlar el temps que queden exposats a la menjadora. El procés de putrefacció és molt més ràpid en el menjar enllaunat que en el pinso.

El gos no s’avorreix del seu pinso

/imgs/20120501/mascotas2.jpg
Així i tot, convé tenir en compte que si el gos està feliç amb el seu pinso habitual, sempre que aquest sigui de bona qualitat, no és necessari canviar-lo. La majoria dels gossos són sensibles als canvis de pinso, fins i tot poden provocar alguns efectes indesitjats, com ara malestars d’estómac o diarrees.

D’altra banda, no és aconsellable que l’animal estigui prop de la cuina quan s’hi està cuinant. No és estrany que les restes de menjar caiguin a terra i acabin a l’estómac del nostre fidel amic. Per això, una manera d’evitar que el gos demani un altre aliment que no sigui pinso és treure’l de la cuina quan preparem el menjar. Un altre consell és traslladar el gos a un lloc diferent de la casa mentre mengem a taula. Això evitarà que l’animal provi altres sabors que més tard pugui reclamar.

Llaunes per a casos concrets

Malgrat les bondats del pinso, aquest no sempre és la millor opció: és important tenir en compte l’estat de salut de cada mascota, ja que hi ha algunes excepcions que fan més recomanable l’elecció de l’aliment enllaunat. Hi ha experts que asseguren que alguns menjars en llauna ajuden els gossos que tenen problemes en el tracte urinari, ja que l’alt contingut d’humitat els ajuda a orinar.

Malgrat això, la gamma de llaunes per a casos especials que es comercialitzen al nostre país és molt àmplia. Algunes marques de menjar per a gossos ofereixen una extensa llista de productes especialitzats per als casos en què el gos necessiti un tipus d’alimentació específica. L’oferta d’aliments enllaunats inclou menjar tant per edats, com per a determinats trastorns, com al.lèrgies, sensibilitat alimentària o malalties, més enllà que siguin cròniques o temporals. Donada l’àmplia varietat dels fabricants, una consulta sobre aquest assumpte amb el veterinari habitual és de gran ajuda abans de prendre una decisió.

Consells
  • /imgs/20120501/mascotas3.jpg
    Revisar l’etiquetatge del producte que volem adquirir, igual com el contingut en humitat i els ingredients.
  • Triar un fabricant fiable i consultar-ho amb el veterinari.
  • Tenir en compte l’estat de salut i l’edat del gos.
  • No permetre que el menjar humit o semihumit es podreixi a la menjadora de la mascota.
  • No acostumar l’animal a altres sabors amb menjar casolà o sobres.