Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

consumaseguridad.com : Informació molt pràctica per reduir al mínim el risc que pot comportar el consum d'aliments

"Els consumidors intenten assumir que, en alimentació, el risc zero no existeix"

“Els consumidors intenten assumir que, en alimentació, el risc zero no existeix”. Així de rotund comença el reportatge Carns amb DNI, un dels cent nous elements que cada mes afegeix a les seves pàgines el diari a Internet consumaseguridad.com que aspira a convertir-se en referència nacional en la informació sobre seguretat alimentària. Precisament perquè a l’hora de menjar el risc (i per ínfim que sigui) sempre és present, el consumidor necessita tenir a mà informació veraç i clara sobre la qualitat sanitària dels aliments que ingereix i sobre les estratègies (com la neteja adequada dels estris de cuina o l’estricte manteniment de la cadena de fred en la seva conservació) que l’ajuden a reduir a la mínima expressió la possibilitat de contreure una toxiinfecció alimentària.

Sens dubte, les dues últimes crisis alimentàries (vaques boges i febre aftosa) han generat inquietud i fins i tot una alarma desproporcionada entre els consumidors. La informació clara i rigorosa és, en opinió dels responsables de consumaseguridad.com, l’eina més poderosa i útil perquè aquesta percepció negativa sense matisos sobre el consum d’aliments es converteixi en una precaució intel·ligent i pràctica per a la vida quotidiana. Aquesta és la via perquè els consumidors confiïn que adquireixen i manipulen els aliments de la forma més segura possible. Hispacoop, Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors, ha posat en marxa consumaseguridad.com un portal d’Internet actualitzat diàriament que compta amb el patrocini del Ministeri de Sanitat i Consum.

Un punt de trobada

La tasca que té per davant l’ampli equip de professionals que treballa en aquest lloc web és ambiciosa: aspira a convertir-se en un punt de trobada per a investigadors, veterinaris, professors, ramaders, agricultors, carnissers, periodistes, tècnics de consum i estudiants que necessiten documentació i informació sobre aquesta realitat tan específica, la de la seguretat alimentària. Però, alhora, té en compte els consumidors que es volen informar de forma clara i directa, i els proporciona explicacions comprensibles i senzilles de posar en pràctica per millorar els seus hàbits en el consum i la manipulació d’aliments. Es tracta de no avorrir els experts amb temes excessivament bàsics i, alhora, oferir aquesta informació essencial als consumidors que volen estar informats.

Per aconseguir això, Hispacoop compta amb un grup nodrit de periodistes especialitzats en temes científics i de consum, investigadors especialitzats a l’estat i control microbiològic dels aliments, juristes experts en dret del producte, directius d’associacions de consumidors, professors universitaris i tècnics en Internet. Entre tots confeccionen, cada dia, un producte informatiu exclusivament realitzat per a Internet, que manté l’equilibri entre l’actualitat de les notícies diàries amb la informació més profunda i calmada dels reportatges, anàlisis i especials.

Aquest lloc web llueix un disseny senzill i àgil. Des de la mateixa portada l’internauta pot accedir, d’un cop d’ull, a les informacions que més li interessen. Dins del web hi ha una portada individual per a cada un dels quatre blocs temàtics (les dues crisis de les que més es parla, la seguretat del producte segons la normativa legal, els riscs segons els aliments i els riscs segons els agents patògens) perquè l’usuari pugui entrar directament a una informació molt més especialitzada sobre cada assumpte. La navegació és, en tot moment, transversal: s’ofereixen totes les facilitats perquè mentre es llegeix una informació es puguin veure altres informacions relacionades amb el tema tractat, ja sigui anàlisis, notícies, reportatges, especials o enllaços a pàgines web diferents de consumaseguridad.com que també s’ocupen de la matèria que interessa a l’internauta. L’objectiu és aconseguir que el navegant trobi tota la informació que vulgui, sense més límit que la seva curiositat.

Per què només a Internet?

/imgs/20010501/miscelanea01.jpg
La Xarxa ofereix possibilitats que les edicions impreses de revistes o diaris esdevinguin quimèriques. En un àmbit en canvi constant com la seguretat alimentària, gaudir de la possibilitat d’actualitzar tots i cada un dels elements que componen el web permet tenir un producte que sempre respongui a les necessitats del públic i que eviti el major perill d’una obra d’aquestes característiques: que quedi desfasat i perdi utilitat. Les qualitats interactives d’Internet també tenen la seva plasmació en aquest web. Diversos fòrums i enquestes permeten que consumaseguridad.com sigui molt més que un lloc on els usuaris no tenen una altra opció que recórrer les diverses pàgines que el componen. Aquest web és un verdader punt de trobada per a tots els professionals, estudiants i consumidors interessats en la seguretat dels aliments. Preguntes com “Menjar implica avui més risc que en èpoques anteriors?” aviven la polèmica i motiven els visitants a dialogar entre si.

La manera més senzilla d’estar al cas de totes les notícies que genera al nostre país i a la resta del món la seguretat alimentària és subscriure’s al butlletí electrònic gratuït de consumaseguridad.com que cada setmana s’envia al correu electrònic dels internautes que el sol·liciten. A més, si l’internauta vol completar la informació que ha rebut per correu electrònic, té la possibilitat d’accedir directament al lloc-web des d’aquell mateix butlletí i navegar entre informacions relacionades.

  • Les dues crisis de les que més es parla. Avui, les vaques boges i la febre aftosa són els temes més recurrents en els mitjans de comunicació. Poc importa que la febre aftosa no tingui cap rellevància sanitària en els consumidors, ja que els científics han demostrat que la ingesta de carn contaminada per aftosa no és, en cap cas, danyosa per a l’ésser humà. En les dues crisis de les que més es parla es clarifiquen aquests i molts altres termes que no per insistentment repetits són millor coneguts. Perquè, qui sap què és en realitat un prió?
  • La seguretat del producte, segons la normativa legal. Per al ciutadà és bàsic conèixer, almenys per sobre, els drets que l’assisteixen com a consumidor d’aliments. Saber delimitar a qui correspon en principi la responsabilitat d’una toxiinfecció alimentària o conèixer quina informació ha de proporcionar l’etiqueta d’un producte fresc envasat ens ajuda a prendre millor les decisions de compra o a actuar adequadament quan sorgeixi un problema de seguretat alimentària. No es tracta només d’oferir els textos legals, sinó d’analitzar-ne el context i d’explicar les diverses circumstàncies que es poden produir perquè els consumidors es puguin familiaritzar amb aquest aparentment àrid tema del dret a la seguretat del producte.
  • Riscs, segons els aliments. Cada tipus d’aliment és un món. Per això, a consumaseguridad.com s’inclouen explicacions sobre la relació que molts d’ells tenen amb la seguretat alimentària. El peix, la carn, els ous, la llet, les fruites, els cereals… tenen peculiaritats que s’han de conèixer per manipular-los de forma òptima. Així, per exemple, un pot descobrir que les fruites necessiten molt poca cura a fi que, pràcticament, desapareguin els riscs, o que els ous i derivats són, encara avui, uns dels grups d’aliments que més riscs representen.
  • Els riscs, segons els agents patògens Els diferents elements microbiològics i les substàncies que provoquen les toxiinfeccions alimentàries tenen noms que, en molts casos, resulten bastant més coneguts que els seus efectes. Què és en realitat la salmonella? On habita? Com es pot evitar? Conèixer com actuen els microorganismes dels aliments que poden causar problemes sanitaris ajuda el consumidor a prevenir-los, ja que, en la majoria dels casos, per acabar amb el risc que suposen n’hi ha prou amb aplicar mesures senzilles d’higiene i manipulació. I és que, per molta crisi alimentària recent que inundi l’actualitat, no s’ha d’oblidar que la major part de les toxiinfeccions alimentàries que es produeixen al nostre país resideixen encara a les maioneses en mal estat i les truites contaminades.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions