Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Les cares no són millors

/imgs/20010501/analisisb01.jpgS'han analitzat 8 maletes de viatge trolley, o tipus executiu, de mida petita, amb rodes i tirador per a una comoditat de desplaçament més gran i amb una capacitat d'entre 23 i 30 litres. Els preus oscil·laven entre les 7.000 pessetes de Kelkos i Zanni i les 4.000 pessetes de Valisa. El laboratori va realitzar diverses proves per contrastar la qualitat i durabilitat: d'una banda, la resistència de rodes, nanses i tancament i, de l'altra, la resistència a la perforació, a les caigudes, al destenyiment i a la pluja. A més, es va comprovar el tipus de tanca (amb o sense cadenat), de tirador (integrat i/o regulable), l'existència i quantitat de butxaques i l'acabat dels materials

La principal conclusió és que només dos, Gabol i Zanni, van superar l'examen en la seva totalitat. La resta van fallar a les proves de resistència. De tota manera, els resultats es poden considerar acceptables per a aquest producte, atès que en totes les mostres el sistema de rodatge (excepte a John Travel), la solidesa del teixit, la resistència de tancament i nanses van ser satisfactoris. La deficiència més comuna -van fallar cinc de les vuit maletes- va ser la de resistència a les caigudes (una prova exigent, tot s'ha de dir) en les quals es van produir algunes ruptures: entre d'altres, del tirador, del suport de la roda i del protector lateral. També es va comprovar que els sistemes de tancament amb prou feines aporten seguretat a l'usuari, atès que s'obren fàcilment. Un altre àmbit de millora és l'etiquetatge: tres de les vuit maletes no informen del material amb què estan fabricades, amb la qual cosa incompleixen la normativa vigent per a aquests productes. La millor és Zanni (una de les dues més cares, 7.000 pessetes), però la millor relació qualitat-preu correspon a Gabol (bona qualitat i la segona més barata, 4.300 pessetes).

Pes i capacitat

El pes d'aquestes maletes de viatge va variar entre els 3,2 quilos de la més lleugera (Gabol) fins als 4,1 quilos de la més pesada (Zanni). Una diferència poc rellevant, tractant-se de maletes que es transporten sobre rodes. Entre les més lleugeres figuren també John Travel i Yensal, mentre que Valisa i Rodelle superen els 3,8 quilos. Quant a capacitat, les més grans són Valisa i Kelkos, amb 30 litres, seguides de Zanni i Gabol (28 litres). En una posició intermèdia se situa John Travel, amb 26 litres. Les de menys capacitat són Rodelle, CD i Yensal, les tres amb menys de 25 litres.

Les rodes i el sistema de tir

Per a més comoditat de l'usuari, cal que el sistema de tir d'aquestes maletes estigui integrat a la seva estructura. Només Yensal, John Travel i Rodelle no tenen el tirador integrat. A Kelkos i Gabol, el tirador és, a més, regulable, cosa que incideix positivament en la seva ergonomia d'ús. Però a Yensal el mecanisme que regulava el tirador no funcionava correctament, ja que no fixava les seves posicions.

Per mesurar la resistència de les rodes es va carregar cada maleta amb un pes superior al que transporten en condicions normals d'ús (uns 10 quilos) i es va recórrer una distància de 250 metres sobre una superfície irregular. Posteriorment, es va comprovar si es produïa trencament o desgast irregular de les rodes o si hi havia despreniments de l'eix. La solidesa de les rodes i el rodolament van ser correctes, excepte a la maleta John Travel: no es van produir trencaments, però la superfície de contacte de les rodes no va quedar uniforme després de la prova, ja que només mantenia contacte amb el terra la part interior de les rodes.

Per avaluar la resistència de les nanses per a transport vertical i horitzontal (a les mostres que tenien aquest tipus de nansa) es va sotmetre les nanses a una càrrega estàtica de 10 quilos durant 6 hores. Totes les maletes van aconseguir un bon resultat, del que cal concloure que les nanses són resistents. Així mateix, es va comprovar la resistència a l'ús de cada tancament mitjançant un assaig de fatiga. Totes van superar la prova.

Resistència al destenyiment i a la pluja

Es va comprovar la resistència al destenyiment dels teixits interior i exterior amb aigua, alcohol i acetona. Rodelle i Valisa van patir un lleuger destenyiment al teixit interior quan van ser impregnades d'alcohol i acetona. El teixit exterior es va comportar correctament en tots els casos. Les altres sis maletes no van presentar problemes en aquest assaig.

D'altra banda, es van sotmetre les vuit maletes a un arc de pluja (3,5 bars de pressió) durant 30 minuts. Es tracta d'una prova massa exigent per a un producte tan convencional com aquest, però molt útil per comparar el comportament de cada maleta davant la pluja. Només Rodelle i Valisa van aguantar mitja hora sense que l'aigua penetrés al seu interior. A les maletes Kelkos i Zanni l'aigua va entrar quan havien transcorregut 15 minuts d'irrigació. Les de Yensal, CD i Gabol van aguantar 10 minuts i Jhon Travel, la pitjor en aquesta prova, només va suportar 5 minuts sense mullar-se per dins.

Falta informació a les etiquetes

L'etiquetatge d'aquests productes està regulat pel RD 1468/1988 de productes industrials destinats a la venda directa als consumidors i usuaris i per l'Ordre de 15 de febrer de 1990 que regula l'etiquetatge informatiu de marroquineria i articles de viatge. La informació que han d'oferir aquestes maletes és la seva composició i la identificació del fabricant o importador. La norma diu que seran obligatòries les instruccions d'ús i manteniment si resulten necessàries per a un ús correcte i assegurança del producte. No sembla que aquest sigui el cas, per resultar aquestes maletes bastant elementals en la seva utilització.

El que és important és que CD, Rodelle i Zanni no informen de la composició dels materials amb els que es va fabricar la maleta. La resta indicaven tota la informació requerida.

Elements i acabats parlen de la qualitat

Els tancaments són del tipus "cadenat amb clau", que en sis maletes es va comprovar que eren d'obertura molt fàcil, ja que es podien obrir amb un filferro o amb les claus d'altres maletes. L'excepció la constitueixen Zanni i Kelkos, que exigeixen el coneixement d'una combinació per a l'obertura, en el primer cas del tancament, i en el segon del cadenat. Aquests dos models són els únics amb un tancament que aporta un mínim de seguretat per a l'usuari de la maleta.

D'altra banda, totes compten amb butxaques exteriors. La majoria en tenen una o dues. Les més generoses, amb sis butxaques, són Rodelle (quatre a la part frontal i dos a la lateral) i CD, amb quatre de laterals, una de frontal i una altra posterior, aquestes dues últimes amb cremallera.

Quant a les potes per al suport horitzontal de les maletes, CD, Rodelle i Valisa són les úniques que no les posseeixen, encara que Valisa presenta a la seva zona lateral uns petits reforços de goma. CD, per la seva part, no està dissenyada per ser transportada en sentit horitzontal ja que no disposa de nansa en aquesta posició. Rodelle sí que té nansa per portar la maleta horitzontalment.

D'altra banda, totes presenten un revestiment de tela, gomes elàstiques per a la subjecció del gènere a transportar i alguna butxaca interior. Yensal, Kelkos, Rodelle i Gabol tenien un embuatat o planxa semirígida per protegir el contingut de les pressions de les barres de tir. La valoració de l'acabat és bona en aquestes quatre mostres, sent només regular a Valisa, perquè només compta amb revestiment tèxtil en el fons i en els laterals el plàstic es troba al descobert. A les altres tres maletes, l'acabat es pot considerar acceptable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions