Les lentilles també són una alternativa per als més petits

La major varietat i el disseny de les ulleres, a més de l'augment de l'ús de les lents de contacte, redueixen els inconvenients dels xiquets
1 Octubre de 2008
Img consejo listado 190

Les lentilles també són una alternativa per als més petits

/imgs/20081001/consejo1.jpgL’ús d’ulleres ha deixat de ser un motiu de burla a escola. Termes com ara “quatre ulls” han caigut en desús gràcies a l’encimbellament d’aquest objecte com a complement de moda. La varietat de models, preus i colors, d’acord amb la moda actual, influeix també en els xiquets. El mateix ocorre amb les lents de contacte -rebutjables, de colors, per a la piscina…-, amb un ús cada dia més estès. Segons dades del Llibre Blanc de la Visió a Espanya 2006, publicat per Visión y Vida, el 15% dels xiquets i xiquetes menors de 14 anys porten ulleres o lents de contacte. D’altra banda, però, un 5% de la població d’entre 0 i 14 anys no en porten tot i necessitar-ne, per bé que un estudi elaborat per la Fundació de l’Institut de Ciències Visuals de Madrid (INCIVI) conclou que entre el 15% i el 30% del fracàs escolar pot ser degut a problemes de visió.

Ulleres
L’opinió del xiquet també compta

 • Com que el xiquet és l’usuari de les ulleres, deixem que trie la muntura i respectem la seua opinió i elecció.
 • Quan el veiem amb les ulleres posades, animem-lo, somriguem-li i diguem-li com està de guapo.
 • Traiem dramatisme a la situació perquè se senta còmode i segur des del primer moment.
 • Si es nega a posar-se les ulleres, fem-li saber com són d’importants. Expliquem-li que és l’única forma de solucionar el problema que té en la visió. Si fins i tot així no hi ha manera de convèncer-lo, plantegem-nos, i plantegem-li, l’opció de posar-se lentilles.

Primer pas: triar la muntura

 • Les muntures de les ulleres han de ser fermes i estables per a evitar que caiguen, però no han d’estrènyer per a evitar mals de cap. Sobretot, assegurem-nos que el xiquet està còmode amb les ulleres posades.
 • Si el xiquet ha de portar unes lents grosses, és important que la muntura siga resistent per a reduir qualsevol risc de deformació o possible ruptura.

La millor elecció per als més mogudets

 • /imgs/20081001/consejo2.jpgSi el nostre fill és molt inquiet o practica algun esport, optem per una línia esportiva: ulleres amb talons de silicona antilliscant a les patilles per a evitar que els caiguen o se les claven en cas de cops.
 • Un cordó elàstic ajustat a les ulleres evitarà que aquestes caiguen en els xiquets més actius
 • Les ulleres protectores esportives han d’encaixar a la perfecció en la cara del xiquet per a proporcionar-li la màxima protecció.
 • Tinguem en compte que no totes les ulleres es poden utilitzar en totes les especialitats esportives. Les ulleres que es fan servir per a jugar a hoquei no poden ser les mateixes que les que s’usen quan es munta amb bicicleta.
 • Hi ha unes frontisses especials per a patilles d’ulleres que permeten obrir-les cap enfora i doblegar-ne els extrems sense causar danys a les muntures. Aquestes frontisses són molt recomanables en aquests casos, ja que els més menuts no sempre es posen les ulleres amb cura i unes frontisses d’aquest tipus poden evitar costoses reparacions. També són eficaces si el xiquet es queda adormit.

Les lents, primer que res segures

 • Les lents de les ulleres per a xiquets han de ser orgàniques, amb algun tractament enduridor i antireflector. El material menys recomanable és el vidre per motius de seguretat.
 • Si el menor practica esport, la millor lent és la de policarbonat -termoplàstic fort i transparent que s’utilitza per a fabricar lents primes i lleugeres-. És més fina i segura, amb la qual cosa es disminueix el risc de lesions oculars en el cas que es trenque. No obstant això, encara que són molt resistents als impactes, solen ratllar-se amb més facilitat que les lents de plàstic.
 • No invertim més diners a posar als vidres un tractament antiratllades. Encara que tractem d’evitar-ho, als més petits no hi ha ratllada que se’ls resistisca
 • Tinguem sempre a mà unes ulleres de recanvi, ja que a més que és perjudicial que utilitzen lents ratllades, a aquestes edats les ulleres es trenquen amb una freqüència més gran de la desitjable.
Lents de contacte

/imgs/20081001/consejo3.jpgEn edat escolar, les lentilles són la millor opció si el xiquet té algun tipus de complex o objecció a l’ús de les ulleres. Amb tot, abans de l’edat escolar, les lents de contacte es recomanen principalment per raons mèdiques. Després, el seu ús ve marcat per qüestions pràctiques i estètiques. Segons un estudi de CooperVision, l’ús de lents de contacte des de l’edat preadolescent aporta més autoconfiança, facilita la pràctica de moltes activitats amb més seguretat per als ulls i ajuda a millorar el rendiment escolar.

Són aconsellables…

 • Si s’aprecia una gran diferència de visió entre els dos ulls, el xiquet tindrà més comoditat visual.
 • En els casos en què calga forçar el funcionament dels ulls vagues i corregir forts estrabismes.
 • Per a bebès operats de cataractes.
 • Si el xiquet vol fer esport, ja que protegeixen millor l’ull i, en rares ocasions, se’n surten o es perden. D’altra banda, faciliten l’activitat esportiva ja que milloren la visió central i la perifèrica, i protegeixen l’ull de l’entrada de partícules.

Pautes que cal tenir en compte

 • En xiquets molt menuts, les lents de contacte estan reservades per a casos de cataractes congènites o ferides per traumatismes diagnosticats per l’oftalmòleg.
 • Triem la lent en funció de la tolerància i de la capacitat per a manejar-la i controlar la seguretat de l’ull portador.
 • Les lents rígides no són recomanables per a la pràctica d’esports, ja que tenen més facilitat de pèrdua.
 • Les lents de contacte rebutjables són la més adequades per als xiquets, ja que no s’han de netejar ni de desinfectar a diari. Altres avantatges que aporten respecte d’un altre tipus de lents és que provoquen menys conjuntivitis papil·lars i menys irritacions oculars.
 • Ensenyem i animem el nostre fill a mantenir una higiene escrupolosa durant la manipulació de les lents de contacte.
 • Si el xiquet dorm amb les lents, extremem la vigilància de qualsevol signe ocular d’alerta.