Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 160 establiments de tatuatges i perforacions corporals (pírcings) en 18 capitals : Els tatuatges i pírcings es continuen fent sense la informació imprescindible

Les condicions higièniques i de neteja han millorat, tot i que encara estan lluny de ser les desitjables

/imgs/20081001/temaportada1.jpgEls tatuatges i les perforacions corporals (pírcings) estan molt vinculats a les modes i tendències urbanes. Però no són en absolut assumptes banals. Requereixen d’una intervenció invasiva que exigeix una informació exhaustiva i el compliment rigorós de mesures higièniques, sanitàries i de neteja estrictes. L’objectiu no és cap altre que evitar que una mala praxi o una decisió precipitada generen efectes perniciosos. No obstant això, i segons la investigació que CONSUMER EROSKI ha fet en 160 centres dedicats a aquesta activitat (un de cada deu dels que hi ha al nostre país) en 18 capitals, la paraula “informació” no està tatuada en la ment de la majoria dels qui es dediquen a perforar la pell per pigmentar-la o per adornar-la amb peces metàl·liques.

Així, tot i que aquestes intervencions impliquen trencar una de les barreres protectores de l’organisme, que és la pell, en el 72% dels casos els dependents ni tan sols van preguntar als clients si sofrien al·lèrgies o un altre tipus de malalties. No obstant això, la neteja i higiene ha obtingut una bona valoració i ha millorat enfront d’un estudi semblant fet per aquesta revista l’any 2004, si bé està lluny encara del que és desitjable. Aquest element és crucial en una feina en què el risc de contagi o d’infeccions per un treball deficient és alt. De fet, l’ús d’aquests ornaments corporals està desaconsellat des d’un punt de vista mèdic i sanitari.

Els establiments triats, 136 de dedicats en exclusiva a aquestes pràctiques i 24 centres amb altres activitats d’estètica i bellesa, es van visitar a la Corunya, Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa. Per recopilar la informació necessària, els tècnics de CONSUMER EROSKI es van personar a cada un dels centres fent-se passar per clients interessats en un tatuatge (sempre el mateix: una petita lletra xinesa en blanc i negre) i en els pírcings més econòmics d’acer quirúrgic. Els diners que cal desemborsar en els dos casos varien de forma notable entre les diverses capitals i fins i tot entre els centres d’una mateixa ciutat. No obstant això, el preu mitjà del pírcing sol·licitat és de 30 euros, i el dels tatuatges, de 61 euros.

En el desenvolupament del qüestionari que van emplenar els tècnics es va comptar amb les aportacions de metges dermatòlegs i es va partir tant de la normativa que algunes comunitats autònomes (Andalusia, Galícia, Navarra, Catalunya, València, Extremadura, Madrid i Múrcia) apliquen a aquests establiments com de l’exigent codi de bones pràctiques de l’Associació Nacional de Mestres Tatuadors i de Pírcings.

En línies generals els establiments analitzats suspenen l’examen de CONSUMER EROSKI amb una nota de ‘regular’. Tan sols passen la prova els centres visitats a sis ciutats: Granada i València amb un ‘bé’; i Bilbao, Còrdova, Sant Sebastià i Valladolid amb un mediocre ‘acceptable’. Les pitjors valoracions van ser per als locals analitzats a Alacant, Barcelona i Saragossa (totes amb un ‘malament’) i per a la Corunya, Almeria, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sevilla i Vitòria (totes amb un ‘regular’).

Recomanacions per a abans i després d'una perforació corporal (pírcing) o un tatuatge

Abans: No ens hem de fer pírcings o tatuatges si…

 1. No hem meditat bé la decisió. Els tatuatges són molt difícils d’eliminar.
 2. En aquell moment patim alguna malaltia o infecció, ja que les defenses del cos estan reduïdes.
 3. Patim una malaltia a la pell com ara una dermatitis, acne o psoriasi.
 4. Prenem anticoagulants o patim alteracions sanguínies o malalties cardíaques congènites.
 5. Som donants de sang. Després d’un tatuatge o una perforació, no es pot donar sang fins que haja transcorregut un any.
 6. Si prenem algun medicament, hem de consultar el metge amb antelació.

Si volem tatuar-nos o a col·locar-nos un pírcing…

 1. /imgs/20081001/temaportada2.jpgAnem a un establiment que garantisca unes condicions d’higiene correctes i que estiga registrat en la Conselleria de Sanitat i Consum. A més, els tatuadors o perforadors han d’haver fet un curs de formació.
 2. Una vegada allà, han d’entregar-nos un full de consentiment informat.
 3. Si som menors d’edat, hem de comptar amb un consentiment autoritzat per pares o tutors.
 4. La persona que faça el pírcing o tatuatge ens ha de netejar i desinfectar la pell abans de treballar. A més, han de complir les normes d’higiene següents:
  • Rentar-se les mans abans i després de la pràctica.
  • Utilitzar guants estèrils i d’un sol ús.
  • Utilitzar roba i calçat net i d’ús exclusiu.
  • No fumar, menjar o beure mentre realitzen el treball.
  • Cobrir-se els talls, ferides, cremades o altres lesions.
 5. Cal evitar les zones on hi haja pigues, berrugues, taques, cremades o qualsevol altra lesió de la pell.
 6. Demanem la factura: serà útil en cas de reclamació.
 7. Anem al metge si després de fer-nos el pírcings o tatuatge apareix qualsevol dels símptomes següents: febre, enrogiment i/o inflamació, dolor o molèsties a la zona de la intervenció.

/imgs/20081001/temaportada3.jpg
Després: Pírcings

 1. Rentem-nos sempre les mans abans de tocar-lo.
 2. Netegem i moguem el pírcings dues vegades al dia.
 3. No hem de maquillar-nos a la zona on estiga col·locat.
 4. No ens banyem a la piscina ni al mar fins que haja cicatritzat per complet.
 5. Si l’hem col·locat a la llengua o als llavis cal evitar l’alcohol, menjar xiclet i prendre menjars picants. Netegem-lo en acabant de dinar, beure o fumar.

Tatuatge

 1. /imgs/20081001/temaportada4.jpgRentem-lo amb un sabó antibacterià líquid dues vegades al dia, usant només la mà.
 2. Una vegada treta la bena, no s’ha de tornar a embenar.
 3. Si surt crosta, no ens l’hem de treure ni gratar-la.
 4. No podem prendre el sol ni banyar-nos al mar o la piscina fins que haja cicatritzat per complet.
 5. És convenient utilitzar roba suau i que no estrenya.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions