Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Infart femení: mateixos símptomes, més letal

UN ESTUDI RECENT DERROCA EL MITE QUE ELS DISTINGIA. UN DOLOR FORT I OPRESSIU AL PIT ÉS EL SÍMPTOMA PRINCIPAL DE L’ATAC AL COR I ES PRESENTA IGUAL EN ELS DOS SEXES. SABER IDENTIFICAR-NE ELS SENYALS I NO ASSUMIR COM A VERITAT ABSOLUTA QUE L’INFART ÉS NOMÉS COSA D’HOMES AJUDARÀ A EVITAR QUE CONTINUÏN MORINT EL DOBLE DE DONES PER INSUFICIÈNCIA CARDÍACA.

La cardiòloga nord-americana Sharonne Hayes, fundadora de la Clínica Mayo de Malalties Cardíaques en Dones (Mayo Clinic Women’s Heart Clinic), assegurava fa poc en una entrevista a la revista Time que, a finals dels vuitanta, quan estudiava l’especialitat a la universitat, li van ensenyar que les malalties cardíaques eren molt poc comunes en les dones. Era un fet assumit: la cardiòloga Antonia Sambola, coordinadora del grup de treball Dones en Cardiologia de la Societat Espanyola de Cardiologia i especialista a l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), confirma que, efectivament, durant anys s’ha transmès la idea que “l’infart era cosa d’homes”. Per això, aquesta doctora espanyola, que més d’un cop s’ha trobat amb dones que havien patit un infart i els havien receptat ansiolítics quan havien anat al centre de salut amb molèsties al pit, demana conscienciació per part de tothom: “Des de la mateixa facultat de Medicina i passant pels serveis d’atenció primària, de medicina interna i cardiologia”, assenyala.

Un missatge equivocat

Aquesta creença errònia ha portat a excloure dels grans estudis durant dècades les dones en les mostres. Encara que aquestes directrius van canviar als noranta i ara mateix s’exigeix que els investigadors justifiquin específicament qualsevol estudi que es faci sobre un sol sexe, el que està clar és que la llarga història d’investigació científica centrada en aquests ha avantatjat notablement la salut cardíaca masculina. Però, sobretot, ha transmès un missatge en la societat tan equivocat com perjudicial: que demanéssim ajuda quan veiéssim un home amb la mà al pit i que recomanéssim calma i repòs quan ho fes una dona, a la qual, per molèsties semblants, gairebé sempre se li diagnosticava (sense proves) l’atac d’ansietat recurrent.

Avui sabem, amb l’estadística a la mà, que l’infart no és cosa d’homes. El pateixen més, és veritat, però les dones es moren gairebé el doble que ells per aquest motiu (12.201 dones, enfront de 6.964 homes el 2017, segons l’Institut Nacional d’Estadística). Per què és tan letal per a la dona? “No és per motius biològics, sinó socials”, explica Antonia Sambola. Segons dades de la cardiòloga, les dones triguen més a demanar ajuda (60 minuts enfront dels 44 dels homes) per aquesta idea errònia que elles no poden patir un infart. Al principi, no solen donar importància als símptomes, els minimitzen i aguanten més el dolor (o el defineixen d’una manera menys intensa que els homes).

“Moltes vegades, quan arriben a urgències, l’infart ha evolucionat a insuficiència cardíaca, per això ja no fa mal. A més, aquest retard a demanar ajuda té conseqüències. Moltes vegades sol ser massa tard per a efectuar el tractament de reperfusió (una angioplàstia, tècnica importantíssima per a la supervivència després de l’atac que consisteix a obrir l’artèria que està tancada i poder restaurar el flux sanguini obstruït que ha provocat l’infart) o per a l’ús de fàrmacs com els betablocadors, que han demostrat que són molt efectius si s’utilitzen durant les primeres 24 hores”, explica Sambola.

Què és un infart?

Les cardiopaties isquèmiques (CI) són aquelles malalties que estan directament relacionades amb la disminució del flux sanguini de les artèries que irriguen el múscul cardíac. Una de les més comunes és l’infart de miocardi, que coneixem com atac de cor. Es produeix quan l’artèria coronària s’obstrueix completament. Es pot bloquejar per causes diferents, com un coàgul de sang o pel dipòsit i infiltració de greixos en les parets de les artèries que es van produint progressivament a causa d’alguns factors de risc en la persona, com la diabetis, la hipertensió, el colesterol alt, fumar, l’obesitat, el sedentarisme o l’edat avançada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions