Bimbo 100% natural integral

EL PA DE MOTLLE ÉS UN ALIMENT DE LLARGA DURADA, FET QUE EL CONVERTEIX EN UN RECURS MOLT PRÀCTIC, PERÒ TÉ UNA COMPOSICIÓ MOLT VARIABLE. MOLTS ALIMENTS INTENTEN DIFERENCIAR-SE DE LA COMPETÈNCIA AL·LUDINT A L’ORIGEN NATURAL DELS SEUS INGREDIENTS, INDEPENDENTMENT DE TENIR UN SUPORT NORMATIU O ALGUNA REPERCUSSIÓ SOBRE EL PERFIL NUTRICIONAL.
1 Març de 2020
200210 pan de molde doble 0Z6A1091

Bimbo 100% natural integral

El missatge principal: natural 100%

Aquest reclam ens convida a deduir que en el producte no hi ha cap ingredient artificial o sintètic. No hi ha cap llei que reguli aquesta indicació, per això simplement és un reclam publicitari. El terme “natural” sí que està regulat per a altres productes: iogurt “natural”, cafè de torrefacció “natural”, conserves “al natural”, aigües minerals “naturals” i aromes “naturals”.

Però Bimbo no és l’únic fabricant que fa servir aquest reclam. Aquest esment sense base legal, també el podem trobar en altres productes com The Rustik Bakery, Aneto Brou natural, Litoral Fabada natural, Brou casolà Gallina Blanca o Don Simón llimonada natural.

Un reclam repetitiu

L’esment “Sense conservants ni additius” és voluntari i reiteratiu: els conservants són un tipus d’additius. Tots els additius que es fan servir a la Unió Europea estan autoritzats, són segurs i s’utilitzen per una necessitat tecnològica, així que la seva absència no està relacionada amb el valor nutricional del producte.

Adaptat a la nova norma

Des del Reial decret 308/2019, els esments “100% integral” i “integral” (sense percentatge) indiquen que la farina utilitzada en l’elaboració del pa és exclusivament integral. En aquest cas es compleix.

Oli d’oliva, verge?

Aquest ingredient es destaca en el frontal, per això està obligat a indicar el percentatge que en té en la llista d’ingredients, que és d’un 1,8%. L’oli d’oliva que s’utilitza no és verge, sinó refinat. Cada llesca conté 0,5 g d’oli d’oliva refinat.

El que no té: ni llet ni lactosa

La majoria de pans de motlle no tenen llet ni lactosa en la composició, així que aquest missatge voluntari no el diferencia d’altres productes. Si inclogués aquestes substàncies, la legislació obliga que apareguin destacades en la llista d’ingredients. Això ja protegeix el consumidor que té al·lèrgia o intolerància, sense necessitat de destacar-ho (cosa que no fa amb la resta d’al·lèrgens de declaració obligatòria).

Dues al·legacions que sí que estan regulades

  • “Baix en greixos saturats”. Vol dir que la suma de greixos saturats i greixos trans (que no es declaren en l’etiquetatge) és menor o igual a 1,5 g/100 g d’aliment i no aporten més del 10% de les kcal del producte. Aquest pa en té 0,3 g per cada 100 g.
  • “Alt contingut de fibra”. Es pot fer servir si el producte té almenys 6 g de fibra per cada 100 g d’aliment. Aquest pa en té 7 g/100 g (cada llesca n’aporta 1,96 g). La recomanació diària de fibra per a adults és de 38 g per a homes i 25 g per a dones.

Un “secret” que no ho és

Sota l’epígraf “Quin és el secret?” es destaquen ingredients que el consumidor pot relacionar com els que es fan servir tradicionalment en l’elaboració del pa: farina integral, aigua, llevat, una mica d’oli, massa mare i un polsim de sal. En canvi, no s’esmenten altres ingredients, com el sucre. Tampoc s’especifica que la massa mare que s’utilitza és inactiva, que atorga propietats organolèptiques al producte, però no és responsable de la fermentació de la massa ni ha de complir els requisits que s’exigeix als pans “elaborats amb massa mare”.

Quins ingredients té?

  • Blat. Del 100% de la farina integral que es fa servir, el 98% és de blat. En la recepta final suposa el 62% del pes del producte.
  • Sègol i blat de moro. Fa servir un 1% de farina de blat de moro i un 1% de sègol. Són també integrals i s’incorporen a la recepta perquè són els ingredients amb què s’elabora la massa mare inactiva.
  • Llevat. És el responsable de la fermentació.
  • Sucre. L’únic ingredient que té sucres simples en una quantitat mínima (entre 0,5-1,5 g/100 g) és la farina, així que la major part dels sucres declarats en l’etiquetatge (6,5 g) són afegits.
  • Oli d’oliva refinat. 1,8%.
  • Sal. El contingut és de 0,86 g/100 g, inferior al d’altres pans del mercat que arriben o superen 1 g/100 g, i per sota del màxim de 1,31 g sal/100 g, obligatori legalment a partir de 2022. Cada llesca aporta 0,24 g de sal (el màxim diari recomanat per l’OMS és de 5 g).
Conclusió

El producte analitzat té una bona composició, ja que incorpora només farina integral, i això el diferencia d’altres productes que utilitzen farina refinada o una mescla d’integral i de refinada. Tanmateix, opta per diferenciar-se destacant en l’envàs que és “100% natural”, que no té suport legal, i també altres al·legacions que no impliquen millores nutricionals.