Rentadora: ús eficient, estalvi segur

La despesa en electricitat d'aquest gran electrodomèstic es pot rebaixar si s'aprèn a rentar la roba de forma més eficient
1 Octubre de 2015
Img economia domestica listado 225

Rentadora: ús eficient, estalvi segur

/imgs/20151001/lavadora-eficiente.jpg

Cada família paga a l’any 990 euros en electricitat, segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). I més de la meitat d’aquest consum, és a dir, 546 euros a l’any, correspon a l’ús d’electrodomèstics com la rentadora.

Cap llar no ho és sense una rentadora. De fet, segons IDAE, nou de cada deu llars tenen aquest gran electrodomèstic que simplifica l’existència i alleuja el treball de netejar la roba. En canvi, també és el responsable de l’11,8% del consum d’energia domèstic. Per aquest motiu, qualsevol forma d’estalvi sempre és benvinguda.

Menys electricitat

Posar una rentadora representa un consum d’entre 60 i 90 litres d’aigua. Segons un estudi elaborat pel departament de Medi Ambient de Barcelona, cada família repeteix aquest gest entre 5 i 10 vegades per setmana.

El primer truc per a reduir la factura de l’electricitat consisteix a fer servir aigua freda o a baixa temperatura. Per als experts, al voltant del 90% de l’energia consumida en la rentadora es gasta a escalfar l’aigua. Si s’ajusta la temperatura de calenta a tíbia, l’estalvi d’energia serà notable, ja que el rentat a 90º C consumeix gairebé el doble d’energia que a 60º C i quatre vegades més que a 40º C. Així mateix, també gasta menys un programa curt que un altre de llarg.

Qüestió de pes

Quanta roba s’ha d’introduir a la rentadora per a estalviar? No ha d’estar buida ni tampoc a vessar. La clau per a estalviar és la moderació. Els experts recorden que no s’ha de posar la rentadora amb dues o tres peces, però que tampoc convé omplir-la a l’excés.

La referència per a gastar menys és deixar un pam buit a la part superior, ja que l’aigua hi ha de poder córrer sense esforç. A més, convé consultar el manual d’instruccions per a saber el pes màxim en cada rentada.

Tipus de rentadora

Per a estalviar energia, també s’ha de consultar l’etiqueta energètica de l’aparell, ja que informa de la seva eficiència. Aquesta eficiència està identificada per un codi de colors i de lletres: des del color verd i la lletra A (els equips més eficients) fins al color vermell i la lletra G (els menys eficients). Les rentadores etiquetades com a classe A, A+, A++ o A+++ són, per tant, les que permeten estalviar més energia i diners a llarg termini.

A més, per a gastar encara menys, els especialistes recomanen escollir una rentadora de càrrega frontal. Encara que aquests electrodomèstics tenen menys capacitat que els de porta a la part superior, també consumeixen menys aigua i energia. No obstant això, el mercat es modernitza i ja hi ha rentadores de càrrega superior de baix consum.

L’horari

La nova factura de la llum per hores obliga el consumidor a estar atent al rellotge. Des del juliol passat (encara que les companyies s’han reservat un termini d’adaptació fins a l’1 d’octubre), posar la rentadora costa més o menys en funció de l’hora del dia. Per això, s’han d’aprofitar els moments en què el quilowatt-hora (kWh) és més barat.

Així, com a regla general, el quilowatt-hora és més econòmic de nit i més car de dia. Com a recomanació, l’Associació de Consumidors de l’Energia aconsella també evitar posar la rentadora entre les 20.00 hores i les 23.00 hores.

Quantitat de detergent

Segons els experts, els consumidors posen més detergent del necessari a la rentadora. La causes d’aquest malbaratament de sabó inclouen la dificultat per a determinar la dosi de sabó correcta (ve en l’envàs), la inèrcia d’omplir fins al capdamunt el tap-dosificador o la idea falsa que com més detergent utilitzem, més neta sortirà la roba.

A més, s’ha de triar un detergent de qualitat, ja que solen durar més. I millor encara si és líquid: farà treballar menys la rentadora.

En bon estat

Mantenir en bon estat l’electrodomèstic també ajuda a estalviar diners durant les rentades. Uns filtres bruts amb calç poden augmentar el consum d’energia fins a un 20% durant la rentada.

Així i tot, no n’hi ha prou de mantenir els filtres nets; els experts també aconsellen retirar els botons solts, a més de revisar bé les butxaques per a evitar que hi caigui alguna moneda. Aquests gestos senzills evitaran més d’una avaria en la rentadora, que caldria reparar.

Com convé eixugar la roba per a estalviar?

/imgs/20151001/pinza.jpg

Una vegada netes, també es pot estalviar diners eixugant la roba.

  • Eixugar la roba a l’aire. La forma més barata (i senzilla) d’eixugar la roba sense gastar és utilitzar el clàssic estenedor a l’aire lliure. A l’hivern, o en regions de pluja freqüent, un estenedor plegable protegit dins de casa també pot funcionar. El millor és col.locar-lo prop d’una finestra o d’un corrent d’aire. No es recomana col.locar les peces humides sobre els radiadors, ja que això incrementarà el consum elèctric.
  • Assecadora. Un de cada quatre llars espanyols té assecadora, segons l’IDAE. Es tracta d’un electrodomèstic pensat per a eliminar la humitat de les peces després de rentar-les. L’inconvenient es troba en el fet que l’assecadora implica també un consum d’energia: suposa una pujada del 3,3% de la factura de la llum.
  • Altres opcions. L’estenedor elèctric és una alternativa intermèdia. L’important és triar-ne un de baix consum per no augmentar la despesa d’energia a casa.