Com podem explotar el perfil de LinkedIn

Cuidar el titular, l'extracte i la fotografia, comptar amb recomanacions i participar de manera activa en grups dobla les possibilitats d'èxit per a trobar feina
1 Octubre de 2015
Img economia domestica 2 listado

Com podem explotar el perfil de LinkedIn

/imgs/20151001/linkedin.jpg

La plataforma LinkedIn s’ha convertit en el lloc idoni per a buscar feina o ampliar la xarxa de contactes professionals. Amb més de 6 milions d’usuaris a Espanya, és un aparador per a aconseguir visibilitat i atracció professional.

Tot i això, no n’hi ha prou de ser dins d’aquesta xarxa social. Segons el responsable de recursos humans i la cara visible del blog “Orientació per a l’ocupació”, José Jiménez Alonso, s’ha de cuidar la presència i planificar molt bé quina imatge es vol projectar a un possible ocupador. Per això, assegura, és fonamental posar una atenció especial a la redacció i l’enfocament del titular i l’extracte, i també a la fotografia. A més de comptar amb recomanacions d’antics caps i participar de manera activa en els grups de la plataforma.

Totes les seccions de LinkedIn són importants, perquè no és només un servei web per a posar-hi el currículum i mostrar la nostra formació acadèmica i experiència professional, sinó que s’hi poden compartir documents, vídeos, donar opinions, etc.

Tot suma i cal completar-ho al 100%. No hi ha de faltar una fotografia, informació actualitzada, un titular clar i descriptiu, un bon extracte, alguna forma de contacte, experiència, la formació més rellevant, grups d’interès i les recomanacions.

Com es pot millorar?
/imgs/20151001/tablet_linkedin.jpg

Els experts assenyalen 6 punts clau que ajudaran a millorar el perfil del candidat a la xarxa professional LinkedIn i a fer el currículum més visible per a augmentar les possibilitats de trobar una feina.

  1. Acaronar el titular i l’extracte: El titular de LinkedIn és una descripció representativa, d’un màxim de 120 caràcters, del titular en el pla professional. Com assenyala Jiménez, llegint el titular qualsevol ha de poder fer-se una idea del que s’aporta. Hi ha diferents maneres d’orientar el camp titular, segons els objectius: el títol de lloc de treball, en què es considera expert, l’àrea d’especialització o una combinació de lloc i formació. En l’extracte, a més d’incloure els èxits professionals i de resumir habilitats i experiència, s’ha de deixar veure la persona que hi ha al darrere (el candidat) i parlar dels seus aprenentatges, els reptes superats o la manera d’entendre el treball en equip. Perquè LinkedIn no és un currículum en línia, sinó que permet aprofundir tant en la part professional com en la personal. Tampoc hi ha de faltar una línia final on l’aspirant pugui indicar si vol que contactin amb ell, sobre quin tipus de feines i com poden fer-ho.
  1. Cuidar la fotografia de perfil: La fotografia contribueix a empatitzar i serveix perquè es recordin del candidat. Per això, cal triar-la amb molta cura, ja que serà la primera impressió que en tingui el possible ocupador. Per a fer-se la foto, cal vestir-se tal com si s’anés a una entrevista de treball. Per això, cal col.locar-se sobre un fons neutre i sortir-hi sol, no acompanyat d’altres persones. Una imatge en un ambient professional “eleva la possibilitat de visites 14 vegades”, tal com manifesta Sarah Harmon, responsable de LinkedIn a Espanya i Portugal.
  1. Triar les paraules clau: Hi ha un llenguatge específic per a LinkedIn? Els experts assenyalen que el senzill, sincer i natural sempre funciona i, si a més s’escriu de forma original, millor. Però, sobretot, “cal escriure pensant en el lector, com si li estiguéssim parlant”, indica Jiménez. Els experts també assenyalen la importància d’utilitzar paraules clau; és a dir, els possibles criteris de cerca que faria servir un reclutador: lloc (cap de projecte), tecnologia (Java, Oracle), eines de treball (Contaplus, Autocad), etc.
  1. El perfil, sempre actualitzat: El perfil de LinkedIn no pot ser estàtic, recorda Manuel Moreno, autor del llibre Cómo triunfar en las redes sociales. El més recomanable és actualitzar el perfil cada dos mesos amb una nova habilitat que s’hagi après i un nou extracte o resum. Cada vegada que s’actualitza, els contactes podran veure els canvis a la pàgina principal de LinkedIn, fet que resulta molt útil si es busca feina.
  1. Buscar recomanacions i validacions: Segons els experts, les validacions són menys importants, ja que de vegades són fruit d’un intercanvi poc honest. Així i tot, és millor tenir les habilitats validades per altres usuaris que no disposar d’aquestes. Les recomanacions, en canvi, són essencials per a reforçar-se com a candidats de pes: són molt potents, diferenciadores i donen molta credibilitat.
  1. Ser molt participatiu i triar contactes de qualitat: LinkedIn consisteix a participar, a aportar valor a l’àrea que es domina. Cal donar opinió, resoldre dubtes… Pel que fa als contactes, com més àmplia sigui la xarxa, millor. Però el més important és la seva qualitat. S’ha de conèixer els contactes, saber com cal acostar-s’hi ells i com es pot generar una relació de confiança. També és essencial seguir empreses que ens interessin per al desenvolupament professional, ja sigui per les seves oportunitats laborals o per la informació corporativa i del sector que comparteixen amb els seus seguidors.

El que no s’ha de dir

El 2014, els termes i les expressions que més es van repetir en els perfils espanyols, i que els especialistes recomanen evitar en les descripcions, són els següents: “creatiu, motivat, apassionat, especialitzat, responsable, expert, multinacional, estratègic, entusiasta i de dilatada experiència”.