Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer el panorama internacional i nacional de la natalitat : Natalitat en caiguda lliure

A Espanya, s'ha passat dels 18,7 naixements per cada 1.000 persones en 1976 als 9 de 2014. Els experts urgeixen polítiques de suport a la fecunditat, com ara redistribuir els costos dels fills i reformar la jornada laboral.

/imgs/20151001/nacimiento.jpg

La natalitat és, avui dia, un motiu de preocupació al nostre país. Des de fa dècades, no es compleix amb la taxa de reemplaçament, 2,1 fills per dona, l’índex de fecundació mínima necessària perquè una població es mantingui en el temps sense disminuir el seu volum.

Una taxa de fertilitat adequada permet a les societats mantenir el seu nivell de benestar i creixement econòmic. Segons l’economista Paul Wallace, “la principal inversió de qualsevol societat ha de ser en la seva pròpia substitució”. I és que si els índexs de fecunditat cauen d’una forma constant, l’envelliment de la població pot tenir un efecte negatiu en el creixement del PIB. Espanya n’és un cas extrem, ja que les taxes de natalitat no deixen de baixar i es calcula que la ràtio de dependència de la població gran s’incrementarà aproximadament en un 140% el 2050.

D’altra banda, la natalitat és fonamental per a l’ésser humà, perquè no hem d’oblidar que tenir fills és un desig vital per a una gran part de la població. De fet, les preferències dels ciutadans als països avançats se situen entorn dels dos fills o més. Però s’estan produint diferències importants entre el nombre de fills que es tenen i els que es voldria tenir. A Espanya, per exemple, un 30% de les dones es veuen obligades a conformar-se a tenir un sol fill.

En vista d’aquesta situació, EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer de primera mà quines són les dades estadístiques que dibuixen el panorama de la fertilitat al món i, més concretament, en territori espanyol. Dades que permeten efectuar una retrospectiva del problema de la natalitat. Per a dur-ho a terme, s’han revisat diversos estudis publicats en dates recents per diverses entitats internacionals (les Nacions Unides i el Banc Mundial de dades) i també nacionals (l’Institut Nacional d’Estadística, INE), entre d’altres.

La conclusió principal és que els països avançats estan perdent natalitat, i Espanya es troba entre aquests. Tanmateix, alguns països europeus ja han pres mesures per revertir aquesta tendència; de fet, han aconseguit mantenir una taxa de fecunditat equilibrada.

No és el cas del nostre país, on se segueixen mantenint taxes persistentment baixes, sense que es prenguin mesures per a evitar-ho. Per això, els experts urgeixen polítiques de suport a la fecunditat perquè, si continua així, el futur no és gens encoratjador.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions