Emma Infante, doctora en Bioètica i Dret Animal a la Universitat de Barcelona

"L'experimentació científica permet el sofriment injustificat d'animals"

1 octubre de 2015
Img entrevista listado 1053

És filòsofa i infermera. Com es va convertir en activista dels drets dels animals?

Primer, per raons intel.lectuals. Sóc incapaç d’entendre per què si no pertanys a l’espècie humana perds tots els drets. Com és que uns éssers que l’únic que no tenen en comú amb nosaltres és un petit percentatge d’ADN estan tan desprotegits i per què els humans traiem moltes vegades el pitjor de nosaltres amb ells? La professió d’infermera, a més, em va enfrontar a elements com la vida, la mort i la compassió. Finalment, ser voluntària a la gossera de Barcelona em va ajudar a fer el pas. Vaig començar a investigar i em vaig anar conscienciant. Tot aquell que sofreixi o que tingui la capacitat de sofrir ha de ser protegit.

Els drets animals han de ser semblants als dels humans?

Els drets són un invent. Intrínsecament, ni els animals ni els humans tenim drets. Però si reconèixer-los serveix per a protegir els animals i que es respecti el seu dret de no sofrir i el seu dret a la vida, llavors, endavant.

Els animals són coses, com diu el dret espanyol? Són béns susceptibles d’apropiació i de lliure disposició per part dels seus propietaris?

Els animals són coses no només per al dret a Espanya, sinó per a la majoria dels drets del món. Per sort, hi ha un corrent animalista que vol posar fi a això i ja és present a Àustria, Alemanya, Suïssa, la República Txeca, Bulgària i França. També el dret civil català reconeix que els animals no són coses. La fita va ser l’article 13 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, que explicita que els animals són éssers amb capacitat de sentir. Això ja hauria de marcar la legislació de tots els països de la Unió Europea. Però els legisladors no en prenen nota. Cal recordar-los constantment que, més enllà que els animals tinguin propietari o no, tenen sentiments.

La reforma del Codi Penal va eliminar el 2010 el requisit d’acarnissament i va tipificar el maltractament animal com a delicte. És suficient aquest canvi?

Per desgràcia, no. Per a un jutge no gaire sensible a les qüestions animalistes, encara hi ha molts buits per on s’escolen sentències tèbies, contràries al sentit comú i a la sensibilitat animal creixent de la nostra societat.

A Espanya hi ha 150.000 animals abandonats, segons l’estudi de la Fundació Affinity, i més de 500 denúncies per maltractament. Com a presidenta de l’associació Futur Animal, quina és la lluita contra el maltractament animal més urgent en aquest país?

L’objectiu que m’he marcat és la fi dels collarets de punxes, d’ofec i elèctrics. Aquest és un tipus de maltractament ocult que sofreix un de cada cinc gossos a Espanya. La gent utilitza aquests collarets per pura ignorància: no només generen molt de dolor als gossos, sinó que també produeixen trastorns de comportament que poden acabar en l’abandó i el sacrifici. Pot semblar un objectiu poc ambiciós, però si ho aconseguim haurem millorat el benestar de molts gossos a Espanya. A Itàlia, la República Txeca, Barcelona i Ceuta ja estan prohibits.

Vostè està a favor d’experimentar amb animals per a finalitats científiques, de salut i avenç en el tractament de malalties?

L’experimentació científica permet el sacrifici i sofriment injustificat d’animals, molt sovint, sense aconseguir una repercussió en el benestar de ningú. El 90% de l’experimentació podria ser substituïda per models en els quals els animals no sofreixin, encara que això obligaria la ciència a fer una inversió intel·lectual i econòmica. Hi ha un gran distanciament del científic en relació amb aquests éssers que tenen a les mans. Si es permetés prendre consciència que els animals tenen sentiments, probablement s’entraria en un conflicte tan gran que es deixaria d’investigar.

I és possible l’avanç de la ciència sense recerca amb animals?

No ho plantejo en termes de blanc o negre. La ciència seria millor ciència si fos més curosa a l’hora d’introduir animals en l’experimentació.

Integrar els drets dels animals en la nostra vida faria la nostra societat més moderna?

No sé si més moderna, però sens dubte la nostra societat seria millor. Hem de ser compassius amb els animals, amb els més vulnerables. Una definició d’humà que permeti el maltractament animal és una definició deficient. Els gossos i els gats que conviuen amb nosaltres mereixen el nostre respecte. I, quan ho aconsegueixin, els humans haurem guanyat també com a espècie.