Menys despesa, més esperit nadalenc

Avançar les compres, optar per regals útils i marques blanques i, sobretot, comparar preus pot ajudar a estalviar una important quantitat de diners
1 Desembre de 2013
Img economia domestica listado 199

Menys despesa, més esperit nadalenc

/imgs/20131201/ahorrar1.jpg
La crisi, l’atur, la precarietat laboral i la retallada en prestacions socials són algunes de les raons que conviden que les famílies espanyols s’ajustin el cinturó un altre any més. Tot i això, el Nadal és l’època de l’any en què més es consumeix, cadascú d’acord amb les seves possibilitats. De fet, l’estudi de consum nadalenc 2013 elaborat per Deloitte preveu que es gasti un 1,8% més que el Nadal passat, una mitjana de 671 euros per llar. Lluny de respondre a l’optimisme, el principal motiu de l’augment de pressupost és oblidar la situació de crisi. I cal tenir en compte que es regalaran, sobretot, obsequis pràctics: roba, sabates i llibres. Així, malgrat els tan anomenats brots verds i la fi de la recessió, els espanyols del carrer continuen apostant per una política de gastar “sense passar-se”. Però,com es pot gastar menys per Nadal?

Els regals

  1. Llista més curta i econòmica: Regalar perquè sí, per tradició, ha passat a un segon terme. La crisi ha comportat una reducció de les compres d’obsequis . Ara es compren menys regals, més barats i per a menys gent. Els destinataris són més elegits. En la conjuntura actual, qualsevol familiar pot entendre que la situació d’ofec per la qual passen molts ciutadans justifica la necessitat d’estalviar aquests diners que podrien destinar-se altres anys a tenir un detall. En el pla empresarial, també es dóna aquesta pràctica. Nombroses companyies han reduït el lliurament de petits incentius als seus empleats aquestes festes. Una solució perquè tots els membres de la llar comptin amb un obsequi pot ser apostar pel popular joc de l'”amic invisible”. En aquest, cada persona s’encarrega de fer un regal a una altra, de manera que tothom conclou la festa amb un present.
  2. Obsequis pràctics i fets a mà: Posats a regalar, el millor és optar per la practicitat, pels regals necessaris. Els capritxos queden de banda. Avui, els obsequis en el si de milers de famílies han passat de ser lúdics a imprescindibles. Una pràctica socorreguda és regalar menjar o roba a familiars que estiguin passant per autèntiques dificultats. En aquests casos, té més sentit aquesta mena d’obsequis per sobre dels tradicionals perfums o corbates. A més, una altra opció és decantar-se pels obsequis artesans, fets per un mateix. Desempolsar l’habilitat amb les manualitats pot ser de gran ajuda per reduir despeses per Nadal. I no hem d’ oblidar una altra alternativa, els regals solidaris. Per Nadal, ajudar els altres té més sentit que mai, i enguany es pot regalar il.lusió als més de quatre milions de persones que ho han perdut tot i necessiten assistència urgent després del pas del tifó Haiyan per les Filipines. Es pot renunciar a un regal material, i enviar una mica de diners als més necessitats, entre tota la família.
  3. Joguines educatives i de qualitat: La compra de joguines és una de les grans partides de despesa per Nadal. Per al 2013, l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines preveu un augment de la despesa i no es preveuen increments fiscals en el que queda d’exercici . No obstant això, els usuaris seguiran mirant “amb lupa” quines joguines adquireixen i la seva qualitat. A l’hora de comprar joguines, convé optar per les educatives, que fan una doble funció: obsequi i formativa. Reduir el nombre d’obsequis és molt bona elecció. Es pot fer entendre al petit que els Reis Mags també pateixen la crisi, una paraula que és possible que hagi sentit més d’una vegada en l’entorn familiar. A més, sempre es pot triar per les joguines artesanes, fetes per un mateix.

Compres

  1. /imgs/20131201/ahorrar2.jpg
    Apuntar-se a les compres anticipades: Fer un pressupost i establir una quantitat fixa amb la qual es pot comptar per a aquest Nadal serà de gran ajuda. Al pressupost, convé especificar quina quantitat es pot destinar a cada apartat imprescindible d’aquestes festes: menjars, regals, loteria… La planificació pot continuar amb les compres anticipades. En l’àmbit domèstic, els preus d’aliments típics de Nadal com el xai o el marisc tendeixen a créixer de forma important els dies previs a les dates clau (nit de Nadal, nit de Cap d’Any, dia de Reis). Avançar les compres i, si és el cas, congelar el menjar són dos bons consells per a reduir la factura total d’aquestes festes. En el cas dels pressupostos més ajustats, es pot prescindir d’algunes compres innecessàries, com la de loteria.
  2. Confiar en Internet, un estalvi considerable: Una pràctica que imposa la situació d’ofec econòmic per la qual passen encara nombroses famílies és la de comparar preus abans de fer adquisicions. Les diferències entre establiments poden ser molt significatives, no tan sols en la compra d’aliments, sinó també quan es planteja l’adquisició d’un regal. Internet, en aquest sentit, pot ser de gran ajuda. En molts casos, les entitats especialitzades en comerç electrònic presenten preus més baixos de manera significativa.

Els ineludibles sopars

  1. Els d’empresa i amb amics, més modestos: En els àpats amb companys de feina, convé optar per menús tancats, amb preu conegut per endavant, per a evitar sorpreses futures. En el cas de les trobades amb amics, una alternativa són les “quedades casolanes” a casa d’algun membre del grup, cosa que abarateix molt la vetllada.
  2. En família, apostar per marques blanques sense renunciar a la qualitat: Juntament amb els regals, la segona partida a què es dediquen més diners per Nadal és la de les compres de menjar. En les trobades casolanes, una bona forma de reduir la despesa és apostar per marques blanques, molt admirades en aquests anys d’inestabilitat econòmica. Segons dades del citat estudi de Deloitte, els espanyols es decantaran per marques blanques o de gran descompte, que aglutinen gairebé el 58% de les compres de Nadal.