Ajudar i rebre ajuda per Nadal

Aquests dies és possible donar aliments, articles de segona mà i joguines, fer tasques de voluntariat o adherir-se a campanyes solidàries
1 Desembre de 2013

Ajudar i rebre ajuda per Nadal

/imgs/20131201/ayuda1.jpg
Nadal es presta a la solidaritat. En aquests dies, augmenten les ganes d’ajudar els altres, igual com la necessitat de rebre ajuda. Les organitzacions socials mantenen les portes obertes durant tot l’any, però és ara quan més persones es decideixen a travessar-les. Qualsevol dia és bo per a ajudar.

Dinars i sopars de Nadal als menjadors socials

Els menjadors socials són el refugi de centenars de persones i famílies. Per a algunes, l’únic lloc on reben un plat de menjar calent. Per això, per Nadal mantenen l’activitat i, fins i tot, preparen menús especials. Alguns menjadors estan gestionats per institucions públiques, en la majoria ajuntaments, que poden requerir el compliment d’una sèrie de condicions (ingressos escassos, majoria d’edat, etc.). Uns altres estan en mans d’entitats benèfiques i religioses i són, en general, d’accés lliure.

  • Com podem ajudar. Bona part dels menjadors es nodreixen de persones voluntàries, ciutadans que dediquen unes hores del seu temps a cobrir les necessitats de cada menjador. De vegades n’hi ha prou de servir i recollir els plats i, d’altres, els voluntaris decideixen els menús, preparen el menjar, paren les taules i donen companyia i atenció als qui van a aquests centres. La seva ajuda per Nadal guanya rellevància, ja que és ara quan les absències i les mancances es fan més notables.
  • Com podem rebre ajuda. Els menjadors socials que depenen d’ajuntaments i altres administracions públiques estan previstos, en la majoria de casos, per a persones derivades des dels serveis socials. Uns altres estan a càrrec d’organitzacions com Càritas i Filles de la Caritat. Per saber on són, és convenient consultar les delegacions de cada província.

Donar joguines per a nens i regals per a grans

Els regals representen la il.lusió per Nadal, no només dels petits, sinó també dels grans. Alguns no han rebut mai un regal o fa temps que ningú no els en dóna cap. Diverses iniciatives s’encarreguen que enguany ningú no es quedi sense el seu:

  • /imgs/20131201/ayuda2.jpg
    Joguines per a nens. Per al dia de Reis, Creu Roja no té cap campanya nacional de recollida de joguines, però moltes assemblees sí que accepten ninos i jocs per als més petits. Abans de donar, convé consultar-ho a les seus. També es recullen joguines en algunes delegacions de Càritas i el Centro Español de Solidaridad Proyecto Hombre Madrid ha engegat la desena campanya de recollida de joguines de segon ús. Se’n pot demanar informació al telèfon 91 544 85 09 o al correu electrònic navidadsolidariaph@gmail.com.
  • Regals per a gent gran. Un any més, Missatgers de la Pau ha organitzat la campanya “La Gent Gran també creu en els Reis Mags”, que recull regals per a persones grans soles o sense recursos. Els regals es poden enviar a la delegació de l’entitat a Madrid (plaça del General Vara del Rey, 1, 28005 Madrid). Es poden reunir diversos regals i demanar a l’entitat que els reculli o informar-se’n per telèfon (913 66 28 94) o per correu electrònic (centrodedia@mensajerosdelapaz.com). Es demanen articles “nous i senzills, per a senyora i senyor”, i fins i tot hi ha una llista dels regals més sol.licitats.

Adherir-se a campanyes solidàries

  • “Ara + que mai”: Amb la finalitat d’actuar contra les conseqüències de la crisi en milers de persones, Creu Roja va engegar l’any passat la campanya “Ara + que mai”, una crida a la solidaritat que s’ha ampliat fins al 2015 a causa de la magnitud de les necessitats. Sobretot es necessiten fons que l’organització destinarà a cobrir les necessitats bàsiques. Les donacions es transformen en aliments, lots d’higiene i vestuari, suport econòmic puntual per al pagament de factures o lloguers, berenars i material escolar per als estudiants o ajuda per millorar l’accés a una ocupació “com a via clau d’inclusió social”. L’objectiu és incrementar l’atenció als grups en situació d’extrema vulnerabilitat, “com ara famílies amb tots els membres en l’atur, nens que viuen en llars pobres, persones grans amb responsabilitat o càrregues familiars, persones aturades de llarga durada, persones sense llar o joves en l’atur”, explica Creu Roja.
  • “Ningú sense llar”: Càritas proposa donar suport a la campanya “Ningú sense llar”, el lema d’enguany de la qual és “Ningú sense salut. Ningú sense llar”. L’objectiu és conscienciar sobre la privació del dret a la salut de les persones sense llar i demanar a les administracions que garanteixin l’accés als serveis de salut en situació d’igualtat, que planifiquin estratègies en l’àmbit de la salut mental, procurar la formació adequada del personal sanitari en àrees com psiquiatria, psicologia clínica, alcoholisme o drogodependències i impulsar una coordinació sociosanitària, en matèria de salut, assumptes socials i habitatge.
  • “Trailwalker”: Oxfam Intermón proposa el desafiament Trailwalker, una carrera per equips per lluitar contra la pobresa. Cada equip, compost per quatre persones, ha de recórrer a peu 100 km en un màxim de 32 hores. “Els membres de l’equip han de començar, caminar i finalitzar junts”, precisa l’entitat. Durant la preparació física, cada equip ha d’organitzar activitats per recaptar fons que es destinen a projectes de cooperació, acció humanitària, comerç just i sensibilització. Cada equip es compromet a recaptar, com a mínim, 1.500 euros.