Pare, aquest Nadal el que vull és jugar!

Els nens només dediquen dues hores diàries al joc durant el curs; Nadal és la millor època per recuperar el temps perdut
1 Desembre de 2013
Img bebe listado 127

Pare, aquest Nadal el que vull és jugar!

/imgs/20131201/bebe1.jpg
Els experts no es cansen de recordar que el joc és l’activitat preferida dels nens. Tanmateix, el ritme diari i les diferents activitats programades durant el curs impedeixen que el joc infantil es desenvolupi a l’espai i el temps adequats, adverteix l’Observatori del Joc Infantil, encarregat de defensar el dret al joc dels nens espanyols.

El joc desenvolupa la comunicació del nen, en fomenta l’autoestima, fa que creixi la seva imaginació i en millora les condicions físiques i la disciplina, entre altres virtuts. Però, tot i els avantatges immensos que té, la meitat dels nens espanyols amb prou feines dediquen entre una i dues hores a jugar durant els seus dies lectius, segons l’estudi “Percepció adulta de les joguines”, elaborat pel Centre Tecnològic de la Joguina.

I a mesura que el menor creix, la qüestió empitjora: a partir dels nou anys, els nens espanyols ja dediquen menys d’una hora al dia al joc.

Per Nadal, però, el temps lliure d’adults i nens es multiplica. I amb aquest les possibilitats que gaudeixin dels beneficis del joc. Perquè no faltin recursos a casa, seguidament es recullen algunes idees divertides perquè els petits juguin, gaudeixin i aprenguin aquestes vacances.

La cerca del tresor per Nadal

La cerca del tresor és un clàssic que sempre resulta divertit. El joc consisteix a ocultar un tresor en algun racó de la casa (una joguina, una caixa amb llaminadures, un regal). Per fer-ho més interessant, cal amagar, també, diverses pistes. Aquestes ajudes conduiran les unes fins a unes altres fins a arribar al tresor final. Les pistes poden incloure endevinalles (“cal buscar al lloc més fred de la casa”, en al.lusió a la nevera) i proves per superar (“quan resolguis aquest puzle, algú et dirà la pista següent”).

Un conte de Nadal, entre tots

/imgs/20131201/bebe2.jpg
La proposta consisteix a crear un conte entre diversos nens. L’adult pot assumir el paper de coordinador, per agilitzar el joc quan els petits no sàpiguen com seguir o la trama s’emboliqui massa. L’adult comença la narració (pot ser de temàtica nadalenca). En un moment determinat, preguntarà a un dels nens com vol continuar. El nen explicarà el que li sembli millor i, després, l’adult reprèn el relat.

Els nens trobaran un incentiu addicional a deixar-ho difícil a l’adult; i veure com s’ho compon per continuar la història!

Un gran dibuix nadalenc col.lectiu

Aquest joc és una variant gràfica de l’anterior. Cal penjar (o enganxar) un paper gran de la paret o una pissarra. Un dels nens comença amb alguns traços. El participant següent continua. I així, l’un darrere l’altre. Els nens es divertiran molt quan vegin què dibuixen els seus amics sobre el dibuix començat.

El joc de dibuixar a cegues

Hi calen papers, llapis, retoladors, bolígrafs, etc. Els nens han de dibuixar però… amb els ulls embenats! L’adult fa propostes que podran incloure temes nadalencs (un arbre, el trineu del Pare Noel, etc.). Els petits fan els seus intents a cegues. Al final, es treuen les benes i mostren els dibuixos. Riuran molt de les seves peculiars obres d’art!

Endevina, endevineta, què hi ha a la bosseta?

Aquest joc exigeix poca preparació. Cal buscar objectes amb diferents textures i ficar-los en una bossa. Els nens no els veuran: tractaran de descobrir de què es tracta pel tacte, amb els braços dins de la bossa. Com podem aconseguir un toc nadalenc? Els objectes poden ser mitjons, barrets del Pare Noel, boles, estrelles de l’arbre de Nadal, etc.

Un gat i un ratolí…

/imgs/20131201/bebe3.jpg
Per a aquest joc fan falta una bona quantitat de nens; almenys, sis o set. La idea és que s’asseguin fent una rotllana, amb dues pilotes: una serà el gat i l’altra, el ratolí. Els petits han de passar la pilota a qui segui a la seva dreta, tan ràpid com puguin. L’objectiu és que la pilota “gat” atrapi el “ratolí”. Qui perd? El nen que tingui el ratolí a les mans en aquell moment, o bé qui deixi escapar una pilota. Per fer-ho més divertit, es pot encomanar alguna feina simpàtica als “perdedors”.

Un globus volador nadalenc

Als nens, asseguts en rotllana, se’ls assigna un nombre o un nom nadalenc (Pare Noel, Melcior, Gaspar, Baltasar, etc.). Un d’ells comença al centre, dempeus, llança un globus enlaire i diu un nombre o nom. El nen anomenat s’ha d’aixecar, deixar el lloc a qui estava dempeus, colpejar el globus de pressa per mantenir-lo en l’aire i dir, al seu torn, el nom d’un altre. Així fins que el globus toqui el terra.

Videojocs nadalencs en família

/imgs/20131201/bebe4.jpg
Els videojocs no han de ser necessàriament nocius per als nens, sempre que es gaudeixin amb moderació. El mateix Parlament Europeu reconeix que “un bon ús dels dispositius de joc promou habilitats”, com ara la creativitat infantil i la cooperació. Els millors videojocs (sobretot, durant aquests dies) són els que permeten jugar-hi en grup. És a dir, els que no resultin difícils d’entendre ni de manejar, i que permetin la interacció de molts participants.

Fabricar targetes de Nadal amb els nens

Les manualitats (dibuixar, pintar, enganxar, acolorir o fer collages) resulten molt atractives per als nens. Quan es fan targetes de Nadal, es compleix un doble objectiu: l’entreteniment dels petits i la confecció de regals per a familiars i amics. Els adults poden elaborar postals al costat dels petits. I sorprendre’ls, amb targetes desplegables o plegades.