Ser mare amb 35 anys o més, com cal preparar-se?

Tres de cada deu dones a Espanya posposen la maternitat més enllà dels 35 anys, una decisió que implica riscos i requereix reforçar les atencions durant la gestació
1 Març de 2014
Img bebe listado 137

Ser mare amb 35 anys o més, com cal preparar-se?

Les dones que s’esperen a ser mares per primera vegada després d’haver complert els 35 anys han deixat de ser notícia des de fa una dècada. De fet, Espanya destaca pel nombre de dones que posposen la maternitat més enllà d’aquesta edat: un 29,5%, segons l’estudi Euro-Peristat, de la Unió Europea. Una tendència que no ha fet res més que créixer els últims anys. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, l’edat mitjana de les mares primípares espanyoles és de 31,5 anys. I, al mateix temps que aquest nombre augmenta, baixa el nombre de fills per dona, que el 2012 es va situar en 1,32. Malgrat això, postergar la maternitat més enllà dels 35 anys comporta alguns riscos: creix el percentatge de malalties congènites en els nadons i també implica menys possibilitats que la dona es quedi embarassada. Per això, les mares tardanes necessiten cuidar-se més durant la gestació i preparar-se de forma més conscienciosa per al naixement del nadó.

/imgs/20140301/embarazada.jpg
En aquest sentit, molts especialistes alerten sobre la relació entre el retard de la maternitat i els problemes d’esterilitat de les parelles espanyoles que busquen un fill. Una situació que redunda en un augment dels tractaments de reproducció assistida i és una tendència que, de moment, no mostra indicis de revertir-se.

Riscos principals

Quedar-se embarassada a partir dels 35 anys (i molt més les gestacions als 40) resulta més difícil que fer-ho a una edat més jove. Les taxes de fertilitat descendeixen de forma notòria a partir d’aquesta edat, i les dones entre 35 i 40 anys veuen reduïdes les seves probabilitats en un 25% si les comparem amb dones menors de 30 anys, segons recull el Libro Blanco de la Infertilidad en España: situación y perspectivas, elaborat per la Societat Espanyola de Fertilitat.

A més, posposar la maternitat comporta més riscos per al nadó. Un estudi elaborat per experts de la Universitat de Valladolid va trobar en gairebé el 30% de les gestacions de dones amb més de 35 anys alguna patologia perinatal. Aquests metges també conclouen que hi ha una associació entre l’edat materna avançada i un risc més alt de desenvolupar una patologia gestacional per a la dona, com ara diabetis o estats hipertensius de l’embaràs.

La prematuritat, a més, creix en aquests embarassos tardans. El nombre de nens nascuts amb menys de 37 setmanes de gestació és més alt per a les mares després dels 35 anys, influït per la major freqüència de patologies gestacionals, que poden avançar la finalització de l’embaràs, tal com assenyala l’informe.

A més, la dilatació dels parts en mares amb més de 35 anys és freqüent que sigui una mica més lenta, mentre que creixen les possibilitats de cesàries. També s’incrementa el risc de mortalitat perinatal (de la mare, el fetus i el nounat): l’estadística d’aquest grup és gairebé 3,5 vegades superior a la de les embarassades més joves.

Com cal preparar-se per al part?

/imgs/20140301/embarazada-cocina.jpg
Amb la finalitat de minimitzar-ne els riscos, la preparació per al part resulta encara més important per a les dones que esperen ser mares per primera vegada després de complir els 35 anys. “En primer lloc, és fonamental analitzar la seva història clínica i realitzar tots els estudis corresponents”, explica el doctor Curro Millán, director d’un institut especialitzat en tractaments de maternitat. L’objectiu és conèixer els antecedents i els possibles problemes que puguin presentar-se al llarg de la gestació.

D’altra banda, són importants les sessions d’exercicis de preparació per al part, que poden estar combinades amb altres tècniques, com el pilates o el ioga. En l’última etapa de l’embaràs és important efectuar un entrenament destinat a enfortir les zones del cos, que faciliti el treball del part de la dona. Aquest tipus de sessions sol incloure tractaments com els massatges perineals.

Atencions per a embarassades amb 35 anys o més

La preparació per al part no implica només posar a punt els músculs del cos. Totes les futures mares, i especialment aquelles dones gestants que ja han complert els 35 anys, han de tenir presents les recomanacions següents:

  • Cuidar l’alimentació durant la gestació. Igual que en altres dones embarassades, la dieta ha de ser equilibrada i saludable.
  • Augmentar la ingesta d’aliments amb àcid fòlic, com ara verdures, fruites, llegums i cereals. Si el metge ho indica, pot ser convenient prendre també suplements d’àcid fòlic, en la quantitat que aconselli.
  • Començar l’embaràs amb un pes saludable i evitar -abans, durant i després- el consum de tabac i begudes alcohòliques. Aquests són alguns dels factors principals que multipliquen els riscos d’una gestació, especialment en mares amb més de 35 anys.