Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzem l'estructura de la despesa familiar en 17 comunitats autònomes : La despesa familiar s'esfondra un 20% en sis anys

Cada llar va desemborsar de mitjana, el 2012, més de 28.100 euros, i una tercera part la va destinar al manteniment i la conservació de l'habitatge

Continua sense ser el millor moment per a moltes famílies a Espanya. Segons l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), un 17% de les llars espanyoles va manifestar arribar a final de mes amb molta dificultat el 2013 i un altre 9% també reconeix que s’està retardant a l’hora de fer pagaments relacionats amb l’habitatge principal.

La crisi colpeja amb força des del començament: dos de cada cinc famílies no tenen capacitat per a afrontar despeses imprevistes i, menys encara, per anar-se’n de vacances fora de casa una setmana a l’any. El pitjor: aquestes dades no han deixat d’agreujar-se des de fa tres anys.

/imgs/20140301/tema-portada-manos.jpg
En vista d’aquesta situació, EROSKI CONSUMER ha volgut indagar quant i com gasten les famílies espanyoles, així com l’evolució de la seva despesa familiar entre el 2006 i el 2012, un període fonamental que transcorre per la difícil crisi econòmica. També s’han analitzat les dades comunitat per comunitat. Tota aquesta informació s’ha obtingut a partir de l’Enquesta de Pressupostos Familiars que any rere any publica l’INE.

Despesa familiar anual de 28.100 euros

La despesa mitjana per llar a Espanya el 2012 va ser de 28.151 euros. Fa vertigen girar la vista enrere, perquè s’observa una caiguda lliure des de 2007, any en què es van arribar als 32.000 euros de mitjana. Amb tot, en sis anys, la contracció ha estat del 12%, una situació que s’agreuja si s’elimina l’impacte de l’IPC anual. En aquest cas, la despesa familiar s’esfondra un 20%.

Tot això demostra molt clarament que la crisi ha fet un forat a les carteres de les famílies espanyoles. Aquesta situació difereix en funció de les comunitats autònomes. Mentre que a Madrid, el País Basc i Navarra les llars fan una despesa mitjana per sobre dels 30.000 euros, a Canàries i Extremadura no arriben als 23.000. En totes les altres regions, la despesa s’ha contret en sis anys, però destaca el fort descens en la despesa dels canaris: un 18%.

Per tipus de llar, els qui més gasten són les parelles amb 3 o més fills (més de 38.000 euros), mentre que els més estalviadors són les llars o famílies unipersonals, persones que viuen soles amb 65 anys o més (al voltant de 17.000 euros).

Però, en què se’n van els diners? Sobretot, en el manteniment i la conservació de l’habitatge, així com en altres despeses com la llum o l’electricitat. La llar és la partida que més diners s’emporta del pressupost anual: al voltant de 9.000 euros.

Després, les famílies dediquen més de 4.000 euros a l’any en la compra d’aliments i begudes no alcohòliques. La segueixen els transports (3.320, euros a l’any); l’hostaleria (hotels, cafès i restaurants), amb una despesa de més de 2.400 euros anuals; el lleure, els espectacles i la cultura (prop d’1.600 euros); i els articles de vestir i calçat, amb una despesa de 1.400 euros a l’any. Per sota del miler d’euros, gastem en salut, comunicacions, begudes alcohòliques, tabac; i en ensenyament, respectivament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions