Alberto Fernández, expert en aigua de WWF

"Produir una samarreta de cotó requereix 15.000 litres d'aigua"

1 marzo de 2014

A què es deu l’elevada petjada hídrica espanyola?

L’agricultura utilitza el 80% del total. D’altra banda, no hi ha una cultura de consum de l’aigua, malgrat que és un bé escàs, perquè sempre ha estat molt barata. També s’ha utilitzat amb finalitats electorals. Ja és hora de mirar-ho només de forma tècnica i científica.

L’agricultura és la clau?

Sí. Som el segon país amb més ajudes de política agrària comunitària, uns 8.000 milions d’euros. Una part important es destina al regadiu, cada vegada més gran, uns 3,2 milions d’hectàrees.

Com afecta els consumidors?

Els consumidors tenen aigua de qualitat, però en desconeixen la petjada hídrica. Una samarreta de cotó requereix més de 15.000 litres, i un quilo de carn, 25.000 litres. També es malbaraten molts aliments, i amb ells molta aigua, fertilitzants, energia, etc. La FAO estima que la producció actual d’aliments podria proveir dotze mil milions de persones. Som uns set mil milions, dels quals uns dos mil milions passen gana. És un problema de repartiment, que ajudaria també a utilitzar millor l’aigua.

Comprar una samarreta de cotó malbarata més aigua que deixar l’aixeta del bany obert?

És clar. El cotó necessita reg, processos de neteja, de contaminació, tints, etc.

L’Associació Espanyola de Proveïment d’Aigua i Sanejament (AEAS) considera que caldria augmentar les taxes que paguen els consumidors per a garantir la qualitat del subministrament.

En municipis petits o al sud-oest de la Península, sí, però en d’altres com Madrid, Barcelona, o la zona nord-oest, no faria falta.

Quins problemes ambientals hi ha a Espanya en relació amb l’aigua?

Hi ha moltes assignatures pendents. Espanya necessita entre 700 i 800 depuradores perquè la qualitat de l’aigua dels rius no sigui tan dolenta com l’actual, segons la Comissió Europea. El 60% dels rius té una contaminació alta o molt alta, segons els últims estudis dels Plans de Conques de Planificació Hidrològica. Europa exigeix, per abans de 2015, que es garanteixi el bon estat dels rius. En molts casos no arribarem. El Govern hauria de prioritzar-ne la depuració.

Europa podria multar Espanya?

Sí, com ara amb la qualitat de l’aigua de bany de rius, llacs i embassaments.

Com poden estalviar aigua els consumidors?

Amb cisternes de doble ús i dispositius estalviadors en les aixetes, de venda en gairebé totes les botigues de bricolatge, que estalvien un 40%; mitjançant el tancament de l’aixeta mentre ens rentem les dents; amb l’aprofitament de l’aigua de la cuina; incloent el reg per degoteig als jardins; i sobretot, sent conscients de la petjada hídrica i de consumir els productes que menys aigua requereixen.

WWF també destaca l’impacte ambiental dels embassaments.

El consum elevat obliga a emmagatzemar aigua en embassaments que alteren rius i inunden valls molt sovint productives. Espanya és el país del món amb més nombre de preses per habitant i el tercer en nombre total (1.231 grans preses). Hi ha trams, com el curs baix del Tajo, a Extremadura, que són una successió d’embassaments. No en calen més, i s’haurien d’eliminar els que estan obsolets o sense ús perquè els rius tornin al seu estat natural. Per molt que plogui no es pot emmagatzemar més aigua. És qüestió de fer-ne una bona gestió.

Hi ha risc d’oferir un mal servei o talls en el subministrament?

A l’est i al sud manca aigua perquè la demanda supera l’oferta dels recursos naturals. La dessalació és una solució, però haurien d’utilitzar energies renovables i, sobretot, reduir el consum i augmentar l’eficiència. Així es podrien afrontar millor les sequeres, però els nostres polítics no hi fan cap esforç.

El consum d’aigua embotellada ha augmentat els últims anys. Val la pena la despesa?

L’aigua embotellada és 450 vegades més cara que la de l’aixeta. Només té sentit per a moments puntuals, com en un viatge, o amb nens petits. La qualitat de l’aigua d’aixeta està garantida en tot Espanya. Una altra qüestió és que el sabor no ens agradi. L’aigua de Madrid es troba entre les millors del món. La gent s’hauria d’animar a demanar-la en gerra quan va a bars o restaurants.