Sota la lupa: Mi primer Danone

Aquest producte lacti, classificat com a aliment infantil i destinat a nens de 6 mesos i 3 anys, assenyala en l’etiquetatge que serveix perquè els més petits s’adaptin a la llet de vaca. Tot i això, les entitats de referència avisen que aquests productes són completament innecessaris.
1 Novembre de 2020
DAnone scaled

Sota la lupa: Mi primer Danone

Des dels 6 mesos

La legislació obliga que els aliments infantils indiquin a partir de quina edat es poden consumir, tenint en compte la composició, textura i altres propietats. En aquest envàs s’indica que és a partir de 6 mesos, perquè s’ha utilitzat un preparat lacti modificat per a adaptar-lo a les condicions fisiològiques del nadó, de manera que no apareguin reaccions adverses pel fet d’usar llet de vaca sense modificar. Aquest producte, encara que no és perjudicial, sí que és poc recomanable per als nens, perquè conté ingredients amb escàs interès nutricional com els midons, que tenen poca densitat nutricional: aporten calories, però no nutrients.

A base de llet fermentada aromatitzada 

Encara que es coneix popularment com a “iogurt”, legalment, la definició de iogurts només es pot fer servir si la coagulació es deu exclusivament a dos microorganismes concrets, Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus i Streptococcus thermophilus. La denominació de venda d’aquest producte és “llet fermentada”, fet que indica que la fermentació s’ha produït per altres estirps bacterianes. Encara que no és un iogurt segons la classificació legal, nutricionalment tenen una composició molt similar.

Sense sucres afegits: no en té, però…

Aquest esment és correcte, perquè no s’hi afegeixen sucres simples. Tot i això, sí que conté altres hidrats de carboni com el midó de blat de moro i, encara que no és un sucre simple ni té poder edulcorant, el seu efecte en l’organisme és similar al d’aquest tipus de sucre: es digereix amb facilitat, es transforma ràpidament en sucres simples (glucosa) i passa a la sang, cosa que eleva la glucèmia ràpidament i fa que el pàncrees hagi de treballar més per a segregar insulina.

En total, aquest producte conté 7,8 grams d’hidrats de carboni. D’aquests, 3,3 g són els procedents de la lactosa de la llet (en l’etiqueta figuren com a “sucres”) i 4,5 g són els midons afegits.

Un iogurt natural, que es pot oferir en petites quantitats a partir de 9 mesos, només conté hidrats de carboni en forma de sucres procedents de la llet, i no midons.

El principal reclam: amb ferro, calci i zinc

La normativa general estableix que, per a poder incloure declaracions nutricionals, l’aliment ha d’aportar almenys un 15% de les ingestes de referència. Si considerem les ingestes de referència establertes per als aliments infantils, els tres nutrients compleixen la normativa per a fer aquestes declaracions.

L’envàs també inclou declaracions de propietats saludables: “Mi primer Danone conté ferro i zinc, que contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari, i calci, que és necessari per al creixement i desenvolupament normals dels ossos dels nens”. L’al·legació atribuïda al zinc i al ferro (“contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari”) està reconeguda en aquests nutrients per a la població general, no com a relativa al desenvolupament i la salut dels nens.

Encara que aquest producte compleix la normativa, les quantitats de zinc, ferro i calci que aporta Mi primer Danone es poden aconseguir per mitjà d’aliments saludables:

  • Zinc. Aquest producte aporta 0,75 mg de zinc per cada 100 g. Podem trobar-ne una quantitat similar, per exemple, en 20 g de civada, 58 g d’ou (una unitat petita) o 24 g de llenties, tots aliments que es poden consumir a partir dels 6 mesos.
  • Ferro. Aquest producte aporta 1,2 mg de ferro per cada 100 g. Una quantitat similar la podem trobar, entre d’altres, en un ou petit o en 27 g (3-4 unitats) de musclos, aliments que es poden menjar a partir dels 6 mesos.
  • Calci. Té 83 mg de calci. Un iogurt natural n’aporta més (a partir de 96 mg).

Ajuda que el nadó s’adapti a la llet de vaca?

A l’envàs es pot llegir: “Ideal perquè s’adapti a la llet de vaca”. Tanmateix, no és necessari que el lactant consumeixi una llet fermentada adaptada per a acostumar-se a aquesta llet. Segons el departament de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, els productes adaptats –com el que s’analitza– són totalment innecessaris en infants menors d’1 any. Per al Comitè de Nutrició de l’Associació Espanyola de Pediatria, els lactis d’elecció a partir de 6 mesos són la llet materna o la llet de continuació. Aquesta entitat recomana que es poden oferir petites quantitats de iogurt i formatge tendre a partir de 9-10 mesos.

Conclusió

És un producte innecessari per a l’alimentació dels nens de 6 mesos a 3 anys. El seu preu és gairebé 3 vegades superior al d’un iogurt natural de la mateixa marca (6,5 €/kg enfront de 2,25 €/kg) i més de 7 vegades superior al iogurt natural d’altres fabricants (0,88€/kg). El iogurt natural tampoc és necessari en alimentació complementària, però es pot introduir a partir de 9-10 mesos en petites quantitats. Aquest producte aporta 4,5 g d’hidrats de carboni afegits, com midons, que es transformen ràpidament en sucre simple (glucosa). Això constitueix un desavantatge nutricional davant del iogurt natural, que només conté hidrats de carboni en forma de sucres procedents de la llet. Hi destaca la presència de tres nutrients als quals l’etiquetatge atribueix propietats saludables, però només una està reconegut específicament en nens. En definitiva, no presenta avantatges sobre altres aliments que es poden introduir en l’alimentació complementària i cobreixen els requeriments, sempre respectant els calendaris d’introducció. Els lactis d’elecció a partir dels 6 mesos són la llet materna o la llet de continuació.