Els intolerants a la fructosa poden menjar fruita?

Hi ha dos tipus d’intolerància i, depenent de la patologia, la dieta ha de ser més o menys estricta.
1 Novembre de 2020
Equilibrio

Els intolerants a la fructosa poden menjar fruita?

La fructosa és un sucre simple que està present en la mel, la fruita i molts productes ultraprocessats. Hi ha dos tipus d’intolerància a aquest tipus de sucre:

  • La malabsorció de fructosa, que afecta entre un 40-60% de la població. En aquest cas, l’intestí no té suficients transportadors de fructosa, i arriba a l’intestí gruixut amb un doble efecte: atreu aigua (i provoca diarrea) i els bacteris la poden fermentar, cosa que dona lloc a gasos i dolor abdominal. El sorbitol, un polialcohol utilitzat com a edulcorant, interfereix en l’absorció de la fructosa i fa que els símptomes empitjorin. Les persones amb malabsorció han de reduir la ingesta de fructosa i sorbitol, per això es recomana que evitin productes industrials que n’afegeixen com a edulcorants. Sempre s’ha de valorar cada cas, però es poden consumir moltes verdures, alguns llegums i algunes fruites com ara taronges, kiwis, raïm, cireres o prunes, entre d’altres.
  • La intolerància hereditària (IHF) o fructosèmia, més greu i que es presenta en 1 de cada 20.000 o 30.000 persones. Aquestes persones han de seguir una dieta estricta sense fructosa ni sorbitol.