Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Maternitat a partir dels 35 anys : Més meditada i responsable, però no exempta de riscs

El moment de la maternitat es pot escollir. La dona disposa des de fa alguns anys de mitjans per decidir quan naixeran els seus fills. La tendència actual és inequívoca: l'arribada dels plançons es posposa

/imgs/20000901/informe01.jpgSi als anys setanta les dones tenien el seu primer fill a la vintena, avui és cada vegada més habitual que la dona estreni la seva maternitat ben entrada la trentena. La incorporació de la dona al mercat laboral, amb tot el que això suposa, prolongar la seva educació acadèmica i establir-se, després, en la seva professió és la principal raó d’aquest fenomen. Però l’efecte contrari, la desocupació i la impossibilitat consegüent d’afrontar les despeses que porten amb si els fills, es troba també entre els motius que expliquen el retard de la maternitat. Les conseqüències evidents d’aquesta tendència són la disminució del nombre de fills, la dificultat de la dona per concebre a partir de certa edat i la possibilitat superior de complicacions en l’embaràs.

Les claus del fenomen

L’11% de les parelles espanyoles tenen el seu primer fill quan la dona ja ha complert els 35 anys. El principal factor que explica aquest fenomen és la incorporació de la dona al mercat laboral, incorporació que no s’ha vist acompanyada de canvis estructurals que ajudin la dona a compaginar professió i tasques familiars. A més, el període educatiu de les dones s’ha prolongat per facilitar el seu accés al mercat laboral i, com a conseqüència, l’estabilitat laboral que anhelen per ser mares arriba més tard, amb la qual cosa el primer fill es retarda. I, com que es posposa el naixement del primer fill, se’n tenen menys. A més, la maternitat a partir dels 30-35 anys es viu de manera diferent; és més responsable, són fills més desitjats i fruit d’una decisió més meditada. Però en ocasions s’educa aquests fills de manera més permissiva i es tendeix a sobreprotegir-los i a donar-los tot el que demanen. A més, persisteix una concepció de la maternitat molt tradicional, per la qual cosa els pares, sovint, se senten culpables del poc temps que poden dedicar als seus fills i intenten compensar-ho convertint els infants en els reis de la casa, cosa que repercuteix negativament en la seva formació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions