Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Animals de companyia: com ens comportem amb ells : Els animals exigeixen cures i atencions que no sempre els donem

Els animals domèstics fan companyia, tornen àmpliament l'afecte que reben, introdueixen en infants i joves els conceptes necessaris de rutina i responsabilitat

/imgs/20000901/tema01.jpg
El control sanitari que exerceix sobre l’animal el seu propietari difereix molt segons la mascota de què es tracti i d’on resideixi amb el seu amo (a la ciutat o en un poble petit). En concret, els gossos es cuiden molt millor que els gats: tan sols el 4% dels amos de gossos no tenen cartilla sanitària del seu animal, davant el 39% de propietaris de gats que admeten no comptar amb aquest document. La proporció de gats sense cartilla s’eleva fins al 67% als pobles.

Els animals domèstics fan companyia, tornen àmpliament l’afecte que reben, introdueixen en infants i joves els conceptes necessaris de rutina i responsabilitat, ens posen en contacte directe amb un ésser viu ric, únic i irrepetible en necessitats, apetències, gràcies i tot tipus de detalls. A més, amb freqüència, els animals domèstics indueixen a passejar persones poc predisposades a fer-ho i fins i tot es poden convertir en una ajuda valuosa per als qui pateixen problemes psicològics o llargues malalties. Aporten un efecte tranquil·litzant i, segons investigacions recents, amb la seva presència produeixen en certes persones una disminució de la pressió arterial i del nivell d’ansietat.

“És una passada”, exclamaria convençut l’infant a qui acaben de regalar l’anhelat i sol·licitadíssim gosset. Però, com ens portem amb les nostres mascotes? Les alimentem i mantenim adequadament, les portem periòdicament al veterinari, els proporcionem un espai i un temps suficient per a la seva diversió i relacions amb altres animals de la seva espècie…? Mitjançant una enquesta a nivell nacional a 626 persones que tenen una o diverses mascotes, CONSUMER s’ha apropat a les actituds i els comportaments dels qui tenen animals de companyia, tant a les grans ciutats (Madrid, Barcelona, Sevilla, València i Bilbao), com en urbs mitjanes (Pamplona, La Corunya, Santander, Badajoz, Jaén…), petites (Aranda de Duero, Calpe, Chipiona o Eibar), en pobles (com Agurain, Arévalo o Carboneras) i fins i tot poblets diversos de menys de 2.000 habitants, com Quel (La Rioja) o Mayorga (Valladolid). Aquesta no és, el lloc on resideix el propietari d’un animal de companyia, una qüestió intranscendent. Al contrari: al llarg de tota l’enquesta es comprova que, en general, a les grans ciutats els amos de les mascotes són més escrupolosos amb l’alimentació i la cura sanitària dels animals, mentre que aquesta cura decreix a mesura que ho fa el nombre d’habitants de la localitat. Dos exemples per a aquesta asseveració: si, de mitjana, només un 4% dels propietaris d’un gos tenen la cartilla sanitària corresponent, aquesta proporció es triplica, fins arribar al 12% als pobles de menys de 2.000 habitants. I el segon: si a les grans ciutats només el 27% dels enquestats dóna freqüentment al seu gos restes de menjar (segons els experts, és millor alimentar-los exclusivament amb pinsos), la proporció es dispara fins al 64% quan aquests viuen en un poble petit.

L’animal de companyia preferit continua sent, sens dubte, el gos (en tenen el 56% dels enquestats), seguit dels ocells (25%) i el gat (22%). A les grans ciutats proliferen, respecte a nuclis urbans més petits (en els quals gairebé són inexistents), tortugues, hàmsters, conillets d’Índies i espècies exòtiques com la iguana i l’esquirol.

El control sanitari que exerceix sobre l’animal el seu propietari difereix molt segons la mascota de què es tracti i d’on resideixi amb el seu amo (a la ciutat o en un poble petit). En concret, els gossos es cuiden molt millor que els gats: tan sols el 4% dels amos de gossos no tenen cartilla sanitària del seu animal, davant el 39% de propietaris de gats que admeten no comptar amb aquest document. La proporció de gats sense cartilla s’eleva fins al 67% als pobles.

Una cosa similar passa amb les vacunes. Entre els qui tenen gats, set de cada deu els vacunen, però en pobles amb menys de 2.000 habitants només tres de cada deu compleixen aquesta mesura preventiva tan recomanable. Als gossos se’ls vacuna en la majoria dels casos: en més del 90% dels casos, però aquest percentatge disminueix notablement a les localitats petites.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions