Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Les tarimes del pis nou es van obrir quan es va encendre la calefacció

Què va passar L'estiu passat vaig comprar un pis que no em va causar cap problema fins que va començar el mal temps, al setembre. En encendre la calefacció i habitar-lo es van començar a obrir diverses plaques de la tarima del terra de gairebé totes les habitacions. Es tracta d'obertures de diversos mil·límetres i més d'un metre de longitud, gens normal en un pis nou. Vaig reclamar els desperfectes a la constructora i, molt atentament, van venir a veure-ho fa mesos. La seva resposta va ser que esperéssim l'arribada de l'estiu, ja que generalment les obertures es tanquen quan ha passat un temps. Però no ha estat així, més aviat el contrari. El motiu de la meva preocupació i consulta és el següent: Hi ha algun termini per reclamar aquest defecte a la tarima? Tinc dret a reclamar a la constructora aquest desperfecte, sorgit al cap d'un mes d'escripturar l'habitatge i anar-hi a viure? Han de tornar a envernissar els terres?

És important deixar constància escrita de la reclamació, per tant, podeu enviar al promotor una carta certificada o telegrama amb justificant de recepció. En aquest escrit cal recordar al promotor que, transcorregut el termini pactat, les obertures de la tarima no només persisteixen, sinó que han anat a més, fins a fer pràcticament inhabitable l'habitatge, per la qual cosa s'espera que passin a comprovar i reparar els danys al més aviat millor. Respecte a si s'ha d'envernissar o no, el venedor ha de deixar en perfectes condicions la tarima i si per aconseguir-ho és necessari tornar-la a envernissar, se li ha d'exigir que ho faci. Una altra opció és que una tercera persona realitzi les reparacions i passi la factura al venedor (millor previ acord).

Amb referència al termini per fer la demanda, dependrà de l'entitat dels defectes. Genèricament, els defectes de petita entitat se sotmeten al règim de vicis ocults del Codi civil, amb un termini per reclamar de sis mesos, termini ja caducat i inexecutable. Això no obstant, es pot fer valer l'acord verbal entre totes dues parts i aplicar la doctrina dels actes propis. És a dir, el venedor-promotor de l'habitatge ja es va comprometre a reparar el dany si una vegada transcorregut el termini pactat els danys persistien. Des d'una perspectiva judicial, la dificultat més gran seria la prova de l'acord verbal i dels seus termes.

Altres opcions: es pot plantejar la reclamació per la via de la responsabilitat contractual del venedor, basant-se en l'article 1591 del Codi civil. Per a això, el comprador disposa d'un termini de prescripció de quinze anys i l'article 1591 del Codi civil li atorga una garantia de deu anys per defectes ruïnosos. Per a la jurisprudència, el concepte de ruïna és ampli, assoleix una ruïna funcional d'elements de la construcció que, passant d'imperfeccions corrents, no afecta necessàriament la seguretat i estabilitat de l'habitatge. Així, el Tribunal Suprem inclou en aquest concepte defectes que impliquen una violació del contracte o incideixen en l'habitabilitat de l'edifici, com despreniment de falsos sostres, humitat, filtracions o canonades trencades, que repercuteixen en l'habitabilitat. El mateix passa amb les tarimes obertes. En aquest cas, per raons de temporalitat, no és aplicable el règim de responsabilitats de la Llei d'ordenació de l'edificació.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions