Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els seus hàbits de consum de medicaments i el seu ús racional : Medicaments: els consumidors els guarden, els reutilitzen i els aconsellen

  • Al 77% dels entrevistats, els sobra part del medicament una vegada que acaben el tractament prescrit pel metge, i un de cada dos els conserva a casa
  • El 72% ha pres alguna vegada medicines per iniciativa pròpia i sense visitar el metge
  • En alguna ocasió, el 19% ha aconsellat a familiars o amics medicines que necessitaven recepta mèdica

Alerta amb les sobres

Sempre sobren

El Sistema Nacional de Salut (SNS) defineix una bona prescripció com aquella que s’aconsegueix quan el professional recepta la dosi adequada durant el període de temps apropiat (entre altres criteris, com el d’estar ben informat per a fer una bona selecció del medicament). L’OMS també es refereix a aquest aspecte quan diu que els pacients han de rebre les dosis corresponents als seus requisits individuals per parlar d’un ús racional del medicament.

/imgs/20140901/tema-de-portada-3.jpg

No obstant això, en l’enquesta es va comprovar que al 77% dels enquestats els sobra part del medicament una vegada han acabat el tractament. Així ho asseguren especialment els menors d’entre 18 i 24 anys entrevistats, els consumidors catalans consultats, aquells amb formació professional i els qui no tenen malalties cròniques.

I què fan amb les restes d’aquests medicaments? El 63% confessa que els guarda a casa. En una proporció més alta, els joves de fins a 24 anys, els enquestats al País Basc i els que tenen estudis universitaris o postgraus.

Un altre 55% els porta a un punt de recollida per reciclar-los. Un costum més habitual entre els enquestats de 45 a 65 anys, els catalans i les persones sense estudis o amb educació obligatòria. D’altra banda, algun dels enquestats va confessar fins i tot que els havia lliurat a una altra persona.

A casa

En el moment de l’entrevista, un 70% dels consumidors consultats tenien medicaments que els havien sobrat d’altres tractaments amb prescripció mèdica. D’aquestes 568 persones, el 85% tenia analgèsics i antiinflamatoris, el 45% anticatarrals i antigripals, i el 35% antibiòtics.

Habitualment, els guarden a la cuina o al bany. Encara més, el 75% revisa la data de caducitat d’aquest tipus de medicaments amb freqüències menors a un mes. I un 13% no ho fa mai.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions