Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Solàriums : L'abús i una utilització incorrecta entranya riscos seriosos

Lluir un cos bronzejat s'ha convertit avui en dia gairebé en una obligació estètica i en tota una carta de presentació davant dels altres

El preu de la morenor

/imgs/20010601/informe02.jpg
Molt han canviat les coses des que en els anys 70 van sortir al mercat els primers models de làmpades bronzejadores. En aquells temps, els llits solars només tenien una part superior, per la qual cosa per aconseguir tenir tot el cos moreno era necessari estar “volta i volta”. El món del sol artificial ha evolucionat de tal manera que actualment és possible adquirir un bronzejat ràpid i uniforme en 3 sessions de 15 minuts, o fer-ho dempeus en sessions de poc menys de 6 minuts. El preu de cada sessió oscil·la entre les 600 i les 2.450 pessetes, depenent del sistema de bronzejat, si és “normal” o “ultra-ràpid”. Tanmateix, l’habitual, i més econòmic, és adquirir bons de 6, 10 o 12 sessions. També és possible llogar aquests aparells, hi ha empreses que es dediquen a això instal·lant-les al domicili del client, per una o diverses setmanes. El cost de posar-se moreno a casa varia entre les 9.500 pessetes per una setmana, i les 25.000 pessetes un mes complet. Qui vulgui tenir un aparell de raigs UVA a la seva lliure disposició les 24 hores del dia, 365 dies l’any, i disposi d’un lloc a casa seva per tenir-lo, també pot comprar el seu propi llit solar. N’hi ha des de 90.000 fins a 500.000 pessetes, depenent del model.

Tipus de pell

Es distingeixen quatre tipus de pell, depenent de la seva resistència al sol que estarà determinada pel seu capital solar, la quantitat de melanina que es tingui i el codi genètic.

  • Tipus I. Persones amb pell molt blanca i sensible, pigues, cabell ros o pèl-roig, i ulls clars. Solen cremar-se amb facilitat i gairebé mai es bronzegen. Necessiten una protecció de 25 a 30. Tenen el llindar per a la cremada solar als 5 o 10 minuts de començar la seva exposició solar.
  • Tipus II. Persones amb pell clara, fina i sensible. Al principi es cremen, però després adquireixen un lleuger to bronzejat. El seu índex de protecció és de 20 a 25, i el seu llindar perquè es produeixi la cremada solar està entre 10 i 20 minuts d’exposició.
  • Tipus III. El seu to de pell és clar o marró clar. Es bronzegen bé a causa de la seva major resistència al sol. Necessiten una protecció compresa entre 6 i 15, depenent del temps d’exposició i el llindar perquè es cremin està entre 20 i 30 minuts d’exposició.
  • Tipus IV. És més gruixuda i més resistent a l’exposició solar. El seu color natural va del marró clar a un to més fosc. Es bronzeja amb gran facilitat i és difícil que es cremi. L’índex de protecció que necessita és menor que els anteriors, entre 4 i 10. El llindar de cremada solar està entre els 30 i 45 minuts d’exposició.

Un risc conegut, però sense legislar

El risc que comporten els aparells de raigs UVA ha portat a l’Institut Nacional de Consum (INC) a posar en marxa una campanya nacional per controlar que es realitzi un ús correcte dels 168.000 aparells de bronzejat que hi ha en salons de bellesa, gimnasos, perruqueries i solàriums. L’INC recorda als responsables dels centres que utilitzen aquests articles “l-obligació de garantir un servei lliure de riscs”.

Però malgrat l’interès mostrat per les administracions central i autonòmiques, el cert és que, com denuncien els dermatòlegs, al nostre país hi ha una notòria llacuna legal respecte a l’ús d’aquest tipus d’aparells. Segons els especialistes, caldria un control de les dosis emeses, de la quantitat de dies que es pot rebre, com també un ajust regular d’aquest tipus d’aparells, que amb el temps s’espatllen i sofreixen un procés de contaminació, que comporta una emissió menor d’UVA i el començament d’una emissió de raigs ultraviolats B (UVB), que són els responsables del càncer de pell, podent arribar a produir-lo. A més, en el cas d’avaria o manteniment incorrecte, alguns d’aquests aparells poden començar a produir radiacions ultraviolades de tipus C, provocant cremades a la pell.

Els dermatòlegs també denuncien que el personal que maneja aquests llits, cabines i làmpades no sol tenir els coneixements mínims de fotobiologia i dermocosmètica. Per al doctor Guillem, “a aquest buit legal cal sumar, a més, l’existència d’una publicitat totalment enganyosa en alguns fullets publicitaris emprats pels Centres de Raigs UVA”.

Al butlletí d’Infoconsumo de l’INC número 20 (any 1998) ja es feia al·lusió a un projecte de decret en regulació dels centres de bronzejat. Entre els anys 1998 i 1999, diverses publicacions es van fer ressò d’aquesta notícia en el sentit de la tramitació d’un projecte pel Ministeri de Sanitat que obligaria aquests centres a posar en lloc visible les advertències necessàries per a un ús correcte dels aparells de raigs UVA i les precaucions en cas de prendre certs medicaments, entre altres obligacions. I sembla que tot es va quedar en projecte.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions