Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Els danys en un habitatge llogat són descomptables de la fiança del contracte d'arrendament

Tinc un habitatge llogat i els llogaters l'abandonen abans de finalitzar el contracte, per la qual cosa jo no reclamo cap quantitat, però ells m'exigeixen la devolució íntegra de la fiança. Han deixat l'habitatge molt brut i amb algunes parets amb pintades de nen i fregaments. Tenen dret a la devolució de la fiança o puc presentar-los pressupostos de pintor i empresa de neteja i deduir-los aquesta quantitat? Què he de fer?

La devolució de la fiança és obligatòria en finalitzar el contracte, en el termini d'un mes des del lliurament de les claus per part del llogater, una vegada pagades totes les rendes i comprovada la inexistència de danys.

Si hi hagués danys a l'habitatge, l'arrendador podria restar la quantitat corresponent per reparar els danys. Per a això, el propietari ha d'aportar el pressupost de les despeses necessàries per reparar l'habitatge en el seu estat original de conservació, tractar d'arribar a un acord amb el llogater sobre la quantitat que s'ha de retenir i tornar-li la resta, deixant constància escrita signada per les dues parts.

En cas que el llogater exigeixi la restitució íntegra de la fiança, l'arrendador l'ha d'informar per escrit (carta certificada amb justificant de recepció o millor telegrama) que té a la seva disposició el saldo resultant de deduir a la fiança les despeses de la reparació dels danys.
La llei també assenyala que la fiança que s¿hagi de tornar a l'arrendatari meritarà l'interès legal si, transcorregut un mes des del lliurament de les claus, no s'ha abonat. Però els interessos només correspondran al saldo que resulti després de descomptar les quantitats degudes a l'arrendador per quotes impagades o danys a l'immoble. Per això, si s'ha de descomptar alguna quantitat de la fiança a tornar, els interessos començarien a córrer a partir del dia en què es conegui el saldo definitiu, és a dir, des de la data de la liquidació de la quantia que s¿ha de restituir.

D'altra banda, per desistir d'un contracte de lloguer sotmès a la llei de 1994, els llogaters han de notificar fefaentment la seva intenció de no prorrogar el contracte amb un mes d'antelació. L'absència d'aquest requisit implica la pròrroga automàtica del contracte. Si el llogater decideix abandonar l'habitatge sense notificar-ho dins dels terminis legals, l'arrendador li podrà exigir el pagament d'una indemnització que podria ser equivalent a la suma de les dotze rendes mensuals, i això tindria els seus efectes quant a l'obligació o no de restituir la fiança.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions