Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Solàriums : L'abús i una utilització incorrecta entranya riscos seriosos

Lluir un cos bronzejat s'ha convertit avui en dia gairebé en una obligació estètica i en tota una carta de presentació davant dels altres

/imgs/20010601/informe01.jpgEls cànons de bellesa actuals imposen els tons daurats a la pell en qualsevol estació, i l’única forma de mantenir la morenor durant tot l’any és recórrer a mitjans artificials com el solàrium. Els amplis horaris d’obertura dels centres de bronzejat -alguns obren les seves portes fins i tot els diumenges- i uns preus econòmics -un bo de 12 sessions costa unes 5.000 pessetes- han incrementat notablement la demanda d’aquest tipus de serveis, i avui en dia tota perruqueria, saló de bellesa o gimnàs que es preï ha incorporat làmpades de raigs UVA, prometent un bronzejat ràpid i innocu. Tanmateix, les radiacions UVA artificials no són tan innocents com semblen si no es realitza un ús correcte dels solàriums.

A més de taques a la pell i cataractes precoces, l’excés de raigs UVA ¿recordem que la pell té memòria¿ pot provocar efectes molt més greus. Hi ha experts dermatòlegs que fins i tot relacionen els raigs UVA amb el càncer. No es tracta de crear falsa alarma, però esdevé fonamental que l’ús de raigs UVA es realitzi de manera responsable, sense abusar-ne i en centres amb personal qualificat.

Com actuen els raigs UVA

L’acció dels llits solars és el resultat d’una complexa tecnologia que consisteix, a grans trets, a filtrar els raigs B, responsables tradicionalment de la formació de diferents tipus de càncer cutani, de manera que la pell només estaria exposada a la radiació ultraviolada A, la qual, en teoria, provoca envelliment cutani però no problemes de salut. Però només en teoria, ja que els especialistes insisteixen en el fet que els raigs UVA estan directament relacionats amb les alteracions de l’ADN cel·lular, reaccions fotoal·lèrgiques i fototòxiques, lesions actíniques (precursors de lesions tumorals), l’envelliment prematur de la pell i l’aparició de cataractes.

El doctor Carlos Guillem, president de l’Acadèmia Valenciana de Dermatologia no ha dubtat a declarar a CONSUMER que els raigs UVA són un perill per a la pell. Aquest especialista, que desenvolupa la seva tasca a l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO), considera que el fet d’estar moreno suposa més un inconvenient que un avantatge, “els raigs ultraviolats danyen la nostra pell perquè la travessen afectant les cèl·lules vives de la pell, inflamant-les i produint la coneguda cremada solar. En un esforç per evitar el futur dany, la pell genera pigments (la melanina), donant-li un aspecte bronzejat. Però el dany s’acumula any rere any, bronzejat rere bronzejat. Els efectes més greus tendeixen a aparèixer a llarg termini i per això encara són molts els espanyols que no veuen cap relació entre el binomi raigs UVA-càncer”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions