Solàriums

L'abús i una utilització incorrecta entranya riscos seriosos

Lluir un cos bronzejat s'ha convertit avui en dia gairebé en una obligació estètica i en tota una carta de presentació davant dels altres
1 Juny de 2001

L'abús i una utilització incorrecta entranya riscos seriosos

/imgs/20010601/informe01.jpgEls cànons de bellesa actuals imposen els tons daurats a la pell en qualsevol estació, i l’única forma de mantenir la morenor durant tot l’any és recórrer a mitjans artificials com el solàrium. Els amplis horaris d’obertura dels centres de bronzejat -alguns obren les seves portes fins i tot els diumenges- i uns preus econòmics -un bo de 12 sessions costa unes 5.000 pessetes- han incrementat notablement la demanda d’aquest tipus de serveis, i avui en dia tota perruqueria, saló de bellesa o gimnàs que es preï ha incorporat làmpades de raigs UVA, prometent un bronzejat ràpid i innocu. Tanmateix, les radiacions UVA artificials no són tan innocents com semblen si no es realitza un ús correcte dels solàriums.

A més de taques a la pell i cataractes precoces, l’excés de raigs UVA ¿recordem que la pell té memòria¿ pot provocar efectes molt més greus. Hi ha experts dermatòlegs que fins i tot relacionen els raigs UVA amb el càncer. No es tracta de crear falsa alarma, però esdevé fonamental que l’ús de raigs UVA es realitzi de manera responsable, sense abusar-ne i en centres amb personal qualificat.

Com actuen els raigs UVA

L’acció dels llits solars és el resultat d’una complexa tecnologia que consisteix, a grans trets, a filtrar els raigs B, responsables tradicionalment de la formació de diferents tipus de càncer cutani, de manera que la pell només estaria exposada a la radiació ultraviolada A, la qual, en teoria, provoca envelliment cutani però no problemes de salut. Però només en teoria, ja que els especialistes insisteixen en el fet que els raigs UVA estan directament relacionats amb les alteracions de l’ADN cel·lular, reaccions fotoal·lèrgiques i fototòxiques, lesions actíniques (precursors de lesions tumorals), l’envelliment prematur de la pell i l’aparició de cataractes.

El doctor Carlos Guillem, president de l’Acadèmia Valenciana de Dermatologia no ha dubtat a declarar a CONSUMER que els raigs UVA són un perill per a la pell. Aquest especialista, que desenvolupa la seva tasca a l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO), considera que el fet d’estar moreno suposa més un inconvenient que un avantatge, “els raigs ultraviolats danyen la nostra pell perquè la travessen afectant les cèl·lules vives de la pell, inflamant-les i produint la coneguda cremada solar. En un esforç per evitar el futur dany, la pell genera pigments (la melanina), donant-li un aspecte bronzejat. Però el dany s’acumula any rere any, bronzejat rere bronzejat. Els efectes més greus tendeixen a aparèixer a llarg termini i per això encara són molts els espanyols que no veuen cap relació entre el binomi raigs UVA-càncer”.

El preu de la morenor

/imgs/20010601/informe02.jpg
Molt han canviat les coses des que en els anys 70 van sortir al mercat els primers models de làmpades bronzejadores. En aquells temps, els llits solars només tenien una part superior, per la qual cosa per aconseguir tenir tot el cos moreno era necessari estar “volta i volta”. El món del sol artificial ha evolucionat de tal manera que actualment és possible adquirir un bronzejat ràpid i uniforme en 3 sessions de 15 minuts, o fer-ho dempeus en sessions de poc menys de 6 minuts. El preu de cada sessió oscil·la entre les 600 i les 2.450 pessetes, depenent del sistema de bronzejat, si és “normal” o “ultra-ràpid”. Tanmateix, l’habitual, i més econòmic, és adquirir bons de 6, 10 o 12 sessions. També és possible llogar aquests aparells, hi ha empreses que es dediquen a això instal·lant-les al domicili del client, per una o diverses setmanes. El cost de posar-se moreno a casa varia entre les 9.500 pessetes per una setmana, i les 25.000 pessetes un mes complet. Qui vulgui tenir un aparell de raigs UVA a la seva lliure disposició les 24 hores del dia, 365 dies l’any, i disposi d’un lloc a casa seva per tenir-lo, també pot comprar el seu propi llit solar. N’hi ha des de 90.000 fins a 500.000 pessetes, depenent del model.

Tipus de pell

Es distingeixen quatre tipus de pell, depenent de la seva resistència al sol que estarà determinada pel seu capital solar, la quantitat de melanina que es tingui i el codi genètic.

 • Tipus I. Persones amb pell molt blanca i sensible, pigues, cabell ros o pèl-roig, i ulls clars. Solen cremar-se amb facilitat i gairebé mai es bronzegen. Necessiten una protecció de 25 a 30. Tenen el llindar per a la cremada solar als 5 o 10 minuts de començar la seva exposició solar.
 • Tipus II. Persones amb pell clara, fina i sensible. Al principi es cremen, però després adquireixen un lleuger to bronzejat. El seu índex de protecció és de 20 a 25, i el seu llindar perquè es produeixi la cremada solar està entre 10 i 20 minuts d’exposició.
 • Tipus III. El seu to de pell és clar o marró clar. Es bronzegen bé a causa de la seva major resistència al sol. Necessiten una protecció compresa entre 6 i 15, depenent del temps d’exposició i el llindar perquè es cremin està entre 20 i 30 minuts d’exposició.
 • Tipus IV. És més gruixuda i més resistent a l’exposició solar. El seu color natural va del marró clar a un to més fosc. Es bronzeja amb gran facilitat i és difícil que es cremi. L’índex de protecció que necessita és menor que els anteriors, entre 4 i 10. El llindar de cremada solar està entre els 30 i 45 minuts d’exposició.

Un risc conegut, però sense legislar

El risc que comporten els aparells de raigs UVA ha portat a l’Institut Nacional de Consum (INC) a posar en marxa una campanya nacional per controlar que es realitzi un ús correcte dels 168.000 aparells de bronzejat que hi ha en salons de bellesa, gimnasos, perruqueries i solàriums. L’INC recorda als responsables dels centres que utilitzen aquests articles “l-obligació de garantir un servei lliure de riscs”.

Però malgrat l’interès mostrat per les administracions central i autonòmiques, el cert és que, com denuncien els dermatòlegs, al nostre país hi ha una notòria llacuna legal respecte a l’ús d’aquest tipus d’aparells. Segons els especialistes, caldria un control de les dosis emeses, de la quantitat de dies que es pot rebre, com també un ajust regular d’aquest tipus d’aparells, que amb el temps s’espatllen i sofreixen un procés de contaminació, que comporta una emissió menor d’UVA i el començament d’una emissió de raigs ultraviolats B (UVB), que són els responsables del càncer de pell, podent arribar a produir-lo. A més, en el cas d’avaria o manteniment incorrecte, alguns d’aquests aparells poden començar a produir radiacions ultraviolades de tipus C, provocant cremades a la pell.

Els dermatòlegs també denuncien que el personal que maneja aquests llits, cabines i làmpades no sol tenir els coneixements mínims de fotobiologia i dermocosmètica. Per al doctor Guillem, “a aquest buit legal cal sumar, a més, l’existència d’una publicitat totalment enganyosa en alguns fullets publicitaris emprats pels Centres de Raigs UVA”.

Al butlletí d’Infoconsumo de l’INC número 20 (any 1998) ja es feia al·lusió a un projecte de decret en regulació dels centres de bronzejat. Entre els anys 1998 i 1999, diverses publicacions es van fer ressò d’aquesta notícia en el sentit de la tramitació d’un projecte pel Ministeri de Sanitat que obligaria aquests centres a posar en lloc visible les advertències necessàries per a un ús correcte dels aparells de raigs UVA i les precaucions en cas de prendre certs medicaments, entre altres obligacions. I sembla que tot es va quedar en projecte.

El melanoma

La tendència cada vegada més gran a prendre el sol amb escassa precaució i, sobretot, amb poca protecció, ha triplicat la incidència del melanoma (el més agressiu dels càncers de pell, que s’origina a les cèl·lules que produeixen la qmelanina, la substància que dóna el color a la nostra pell) a tot el món i d’una forma especial a Espanya, on el càncer de pell és ja el segon més freüent, només superat pel de pulmó en l’home i el de mama en la dona.

El melanoma maligne està escalant llocs a passos de gegant en l’escala de processos oncològics més freqüents a la població mundial (anualment es diagnostiquen a tot el món 100.000 casos nous, i encara que la seva freqüència dins dels càncers de pell està entre l’1,5 i el 7%, representa el 65% de totes les morts per càncer de pell, la qual cosa indica el seu alt potencial d’agressivitat) i les perspectives de futur són poc encoratjadores. La seva incidència augmenta exponencialment, amb un creixement del 7% anual i es duplica cada 10 o 20 anys.

En el cas d’Espanya, en els últims anys, els casos de melanoma s’han triplicat a causa dels nous hàbits de prendre el sol amb poca precaució i amb menys protecció. A més, es tracta d’un tumor difícil de diagnosticar, sobretot perquè s’acut tard al metge per no donar massa importància a les cremades solars.

Moderació igual a salut i benestar

Malgrat tot el que s¿ha comentat, no s’ha d’oblidar que l’astre rei és una font de salut que, com passa amb tots els altres, s¿ha d’usar adequadament per aprofitar-ne tots els beneficis, ja que tots els seus perills es deriven d’una exposició excessiva i irresponsable.

Està demostrat que el sol és font de salut i energia. La llum solar ajuda a enfortir ossos i músculs, millora l’estat d’ànim, augmenta la capacitat del sistema immune per afrontar agressions externes i és imprescindible per produir la vitamina D al cos (fonamental en el metabolisme del calci). També prevé el raquitisme en els infants i, finalment, és beneficiosa per al tractament de patologies dermatològiques com la psoriasi o l’acne (la PUVA teràpia, aplicada per especialistes millora l’estat de les lesions, accelera la cicatrització i redueix la intensitat de la malaltia).

La clau per gaudir del sol és, una vegada més, la moderació. Les autoritats sanitàries repeteixen any rere any missatges que, fins ara, han tingut poc efecte en la societat. De fet, nou de cada 10 espanyols saben que el sol provoca danys i que la manera d’evitar-ho és utilitzar una protecció adequada. Tanmateix, només sis de cada 10 adopten alguna mesura preventiva que, la majoria de les vegades, resulta insuficient.

Efectes sobre la pell de l’excés de raigs UVA

 • Immediats

  • Acció calòrica
  • Pigmentació ràpida de la pell
 • Crònics

  • Envelliment prematur de la pell
  • Alteració en l’estructura molecular de l’ADN
  • Immunosupressió (baixen les defenses de la pell)
  • Càncer de pell
 • Colaterals

  • Taques en pell i llavis
  • Fotosensibilitat
  • Desencadenament o reactivació d’algunes malalties de la pell
  • Problemes oculars (cataractes precoces)
Com aconseguir un bronzejat saludable
 • En escollir un centre de bronzejat tingueu en compte la ventilació, la higiene i les característiques de l’aparell.
 • Exigiu que el personal especialitzat del centre analitzi les característiques de la vostra pell abans de marcar els minuts que ha de romandre sota els efectes dels raigs UVA.
 • Tant els infants com les persones de pell molt blanca i les dones embarassades s¿han d’abstenir d’usar els solàriums.
 • No useu raigs UVA si teniu nevus o antecedents familiars o personals de càncer de pell.
 • Sigueu prudents si teniu pigues o altres taques i pigments de la pell, ja que podrien degenerar en melanomes.
 • Si esteu prenent medicaments assegureu-vos que no són incompatibles amb la radiació ultraviolada. Consulteu el vostre metge.
 • No feu més de 10 sessions l’any. Recordeu que la vostra salut està en joc.
 • Recordeu que el programa de bronzejat en un centre especialitzat ha de ser progressiu.
 • La freqüència de les sessions depèn de cada tipus de pell. Com a norma general, entre sessió i sessió han de transcórrer un mínim de 48 hores.
 • Respecteu sempre tant la periodicitat com la durada de cada una de les sessions. No romangueu ni un segon més del recomanat d’acord amb el vostre tipus de pell.
 • No prengueu sessions UVA i us exposeu al sol natural el mateix dia.
 • És convenient que, com a mínim, mitja hora abans d’introduir-vos a la cabina bronzejadora, sigui del tipus que sigui, us apliqueu una crema que contingui un factor elevat de protecció.
 • Abans d’entrar a la cabina, no oblideu desmaquillar-vos i retirar les restes de perfum de la pell per evitar taques i reaccions al·lèrgiques. Després de cada sessió és recomanable hidratar molt la pell.
 • Abans d’iniciar una sessió, traieu-vos qualsevol objecte metàl·lic que porteu, com cadenes, braçalets i anells.
 • No oblideu usar ulleres protectores i, com a mesura de seguretat, mantingueu els ulls tancats durant el temps d’exposició.
 • Protegiu els cabells amb una gorra aïllant.