Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Com llegir les etiquetes dels aliments : Informació molt útil

Les etiquetes dels aliments envasats aporten una informació molt útil per al consumidor que li permet, a més de conéixer les principals característiques dels productes que ingerix, fer-se una idea aproximada de la relació entre el preu i la qualitat de l'aliment en qüestió

/imgs/20000401/informe01.jpg
Si el consumidor busca preferentment una alimentació econòmica, prevaldrà el factor preu. Però si el que vol és alimentar-se seguint els cànons d’una dieta equilibrada i saludable i fer-ho sense pagar per damunt del necessari, serà fonamental llegir detingudament les etiquetes. També és interessant, naturalment, tastar els productes personalment i informar-se, mitjançant revistes de consum, de les característiques i prestacions no perceptibles pel consumidor i que no apareixen en les etiquetes.

De tota manera, hem d’apreciar quant val (molt) la informació que ens proporcionen les etiquetes i ens convé fixar-nos-hi bé, ja que constituïxen el compromís del fabricant, davant del consumidor, que un article acomplix les condicions que exigix la normativa vigent per a esta família de productes. La norma general és que l’etiquetatge ha de ser clar i concís i que mai no ha d’induir a error al consumidor referent a característiques, composició, naturalesa, qualitats, quantitat, origen o mode de fabricació.

En els productes alimentaris envasats hi ha dos classes d’informació: la general (comuna a tots i obligatòria) i la nutricional, opcional i que l’oferixen només alguns. La general servix per a conéixer les característiques essencials del que un compra. La nutricional, que no és obligatòria però sí molt convenient, posa a disposició del consumidor informació sobre les característiques nutritives de l’aliment: calories que aporta, els nutrients que conté, la quantitat de fibra, vitamines, sals minerals, etc.

Quines dades han de figurar a l'etiquetatge dels aliments envasats?

  • Nom del producte, tal com es denomina a Espanya: no té res a veure amb la presentació o marca comercial, sinó amb la denominació. Per exemple, no és el mateix un iogurt que un preparat lacti, o un suc de fruites que un nèctar de fruites. En alguns aliments s’ha d’incloure en l’etiqueta la qualitat específica, varietat, categoria comercial (extra, primera, segona…) i el calibre. En fruites, verdures i hortalisses fresques, s’haurà d’indicar el seu origen.
  • Llista d’ingredients: es presenten per ordre d’importància; el de més pes és el que primer apareix. Amb esta llista sabem el que hem comprat. Es podrà comprovar, per exemple, com alguns formatges de llet d’ovella usen també llet de vaca o de cabra.
  • El grau alcohòlic per a les begudes amb un grau superior a l’1,2%.
  • La quantitat neta als productes envasats s’expressa en pes per als aliments sòlids i en volum per als líquids.
  • Data de caducitat, indica el dia i el mes en els productes molt peribles.
  • Data de consumició preferent, amb una de les dos expressions següents segons quina siga la durada del producte: “Consumiu-ho preferentment abans de”… seguit del dia i el mes si la durada del producte és entre 3 i 18 mesos. “Consumiu-ho preferentment abans del final de”… seguit de l’any per a productes amb durada superior a 18 mesos.

A part d’estes dades, que són les més interessants, en la majoria dels casos també n’han de figurar d’altres, com condicions especials de conservació, mode d’utilització, identificació de l’empresa (nom, raó social, etc.), lot de fabricació al qual pertany el producte i el seu origen, i si procedix de països no membres de la Unió Europea.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions