Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Comprar una vivenda, hui : Els crèdits hipotecaris barats són cosa del passat

La compra de vivenda és l'objectiu prioritari i la decisió econòmica més important de milions de persones, ja que afectarà notablement la seua qualitat de vida i la seua butxaca durant deu, quinze o fins i tot més anys.

Descendirà la venda de vivendes

Durant el 1999 s’inicià la construcció de més de mig milió de vivendes noves, xifra que marca un rècord a Espanya, i ens situa molt per damunt dels nostres veïns europeus. Però si s’ha de jutjar pels preus actuals, els experts immobiliaris opinen que els promotors es trobaran amb grans dificultats per a aconseguir vendre tot el que ja han edificat. Els tipus d’interés de l’any passat facilitaren la compra de vivenda nova, especialment per als jóvens, i els promotors planificaren els seus projectes en unes condicions de mercat molt diferents a les actuals. El canvi del panorama (fonamentalment, la inflacció creixent i la pujada dels tipus d’interés) apunta a un descens en la venda de pisos.

Este any 2000, l’oferta continuarà sent inferior a la demanda almenys en la primera meitat de l’any, però es preveu que les dos forces tendiran a equilibrar-se al llarg del segon semestre. A més a més, hi ha consciència de sobrecalfament en el mercat immobiliari, i la previsible disminució de les vendes podria fer més prudents els promotors. En el conjunt d’Espanya es calcula que els preus creixeran enguany entre el 8% i el 12%, a pesar que el número de transaccions disminuïsca considerablement.

L’elevat preu del sòl urbanitzable, que tant encarix el cost de la vivenda al nostre país, és un problema sense solució tot i que s’assegura que s’ha tractat de reduir el seu pes en l’import final de les cases. L’escassetat de mà d’obra en el sector de la construcció i l’encariment dels materials (fonamentalment, el rejol) també afectaran negativament el preu final de les edificacions.

Avantatges de la nova llei d’Edificació

Comprar una vivenda és un llarg procés que representa, a més d’una importantíssima despesa, diversos tràmits durant els quals poden sorgir conflictes amb els mitjancers (promotores i gestores). Sovint, els problemes (defectes de fabricació i d’altres) apareixen després de la compra del pis. Per a defensar el consumidor i millorar la normativa actual, naix la Llei d’Ordenació de l’Edificació (LOE), que entrarà en vigor el pròxim 28 d’abril. El seu objectiu fonamental és incrementar la qualitat dels edificis i assegurar les construccions, fixant les responsabilitats dels agents que intervenen en el procés constructiu. Les principals aportacions d’esta nova llei són estes tres:

Responsabilitats i garanties

  • La principal aportació de la llei: d’un marc legal basat en la responsabilitat per deu anys i amb un termini de prescripció de 15 anys per demandar, es creen tres tipus de garanties, depenent de l’entitat dels defectes:
  • Garantia de deu anys per als danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes que afecten la fonamentació, suports, bigues, forjats, murs de càrrega i altres elements estructurals que comprometen directament la resistència mecànica i l’estabilitat de l’edifici.
  • Garantia de tres anys per a danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes d’elements constructius o d’instal·lacions que ocasionen l’incompliment dels requisits d’habitabilitat (soroll, aïllaments tèrmics, goteres, humitat, esquerdes…).
  • Garantia d’un any per a danys materials per vicis o defectes d’execució que afecten elements d’acabament de les obres (rascades a la fusta…).

La responsabilitat per deu anys i la triennal afecta tots els agents que intervenen en l’obra. L’anual només afecta al constructor.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions