Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Buscar feina : Amistats i coneguts, la via més eficaç

Al voltant del 10% de la població espanyola, 4 milions de persones, busca feina al nostre país. Aquesta xifra engloba joves que volen accedir a la seva primera feina (472.000), ocupats que canviarien de feina per diversos motius (un 32%, segons un estudi del CIS de 1999), parats ocasionals i de llarga durada i persones que intenten incorporar-se de nou al mercat professional (com dones que, després d'un període retirades de l'àmbit professional, intenten tornar-hi)

Establir prioritats

El primer pas en la recerca de feina consisteix a autoexaminar-se, analitzar què podem oferir i definir quins aspectes es valoraran més en una feina. La proximitat geogràfica, el salari, els beneficis socials no monetaris, l’ambient de treball, les possibilitats de progrés, l’interès de les tasques que s’han d’exercir, l’estabilitat del lloc de treball, el prestigi de l’empresa i l’horari seran alguns d’aquests aspectes.

Es tracta d’un dels moments clau dins del procés de buscar feina, ja que atorgar més importància a un criteri que a un altre implica escollir entre un model de vida o un altre. Si bé és cert que tots aspirem a un nivell mínim de qualitat de vida, també ho és que probablement s’obtindrà un salari més alt treballant en llocs de més responsabilitat (als que no tots podem optar) i amb horaris més exigents, cosa que redundarà en un descens del temps lliure. Treballar lluny de casa pot obligar a un trasllat de domicili, amb tot el que això implica. I la tensió que genera un ambient de treball desagradable serà suportable per a uns i n’emmalaltirà d’altres. Per això, reflexionar sobre el model de vida que es prefereix resulta fonamental i recomanable tant per a qui busca la seva primera feina com per a qui vol canviar-la per una altra. Els que es troben en aquest segon cas tindran avantatge: l’experiència sobre com influeix en la seva vida cada un dels aspectes esmentats els facilitarà la presa de la decisió.

Tramesa selectiva

/imgs/20010501/tema02.jpg
Una vegada definits els aspectes que més es valoraran d’una feina, s’ha de traçar l’estratègia per trobar-la. Es pot començar elaborant una llista d’empreses que concorden amb els aspectes considerats més rellevants. Una tramesa massiva de currículums resultarà menys efectiva que una tramesa selectiva a empreses que se cenyeixen més als objectius establerts. Si entre aquests aspectes se situen per exemple el salari, la proximitat geogràfica i l’ambient de treball, la llista d’empreses inclourà les que responguin a aquests criteris. Però les companyies escollides s’aproparan en diferent mesura a aquests aspectes (podem topar amb una empresa molt propera al nostre domicili que ens aportaria ingressos inferiors a una altra de més llunyana, però a distància raonable). Per això, el llistat d’empreses que responen als nostres objectius bàsics també s’haurà de classificar, segons el grau de coincidència amb els aspectes afavorits. Un consell útil en aquesta fase és el de detectar els tres primers criteris i avaluar-ne les conseqüències. Seguint l’exemple anterior, un sou més elevat treballant a més distància de casa compensarà moltes persones, però per a altres la qualitat de vida que comporta matinar menys i tornar abans a casa serà fonamental. En cas de dubte, es poden incloure criteris complementaris en la reflexió: un sou més baix es pot suplir amb les prestacions interessants sociosanitàries que algunes empreses ofereixen als seus treballadors.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions