Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Els espanyols paguem 265 euros d’impostos a l’any per poder tractar els problemes de salut que generen l’obesitat i el sobrepès, segons dades de l’OCDE. Un cost per a les nostres butxaques que continuarà creixent si no es redueixen les alarmants xifres d’obesitat infantil. : Quant ens costa l’obesitat?

Segons l’últim informe Aladino, el 40% dels menors de sis i nou anys tenen una acumulació excessiva de greix al cos que els pot provocar patologies greus normalment associades a adults, com ara hipertensió, diabetis o malalties cardiovasculars. Repassem quant costa tractar aquestes patologies relacionades amb l’excés de pes i què pot fer el sistema sanitari per a pal·liar aquesta “pandèmia”.

“L’obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI”, sentencia l’Organització Mundial de la Salut (OMS). D’aquesta epidèmia no se salva cap país (Espanya tampoc) i cada cop va a pitjor. Segons l’últim estudi Aladino, aquest problema afecta el 40% dels nens i les nenes de sis i nou anys. I això, tard o d’hora, els pot provocar patologies greus normalment associades a adults com la diabetis de tipus 2, malalties cardiovasculars i fins i tot alguns tipus de càncer. Totes, segons l’Organització Mundial de la Salut, prevenibles si s’atura el seu origen. A Espanya, la despesa pública destinada al tractament d’aquesta malaltia i les patologies associades ascendeix a 2.500 milions d’euros, segons el Llibre blanc Costos socials i econòmics de l’obesitat i patologies. I va en augment: l’Associació Europea per a l’Estudi de l’Obesitat (EASO, per les seves sigles en anglès) estima que, el 2030, l’obesitat suposarà una despesa de 3.081 milions d’euros anuals per als espanyols.

El gran problema és que en matèria de prevenció fallen qüestions estructurals. Al parer de Nancy Babio, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Dietètica i Nutrició, “l’administració no ha dimensionat realment el greu problema que suposa la prevalença de l’obesitat infantil”. Per això, continuen faltant mesures fonamentals. Per exemple, continuem sense tenir dietistes-nutricionistes en l’Atenció Primària, una figura que els experts consideren fonamental per a reduir el problema. Segons el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN), incorporar aquests professionals en l’Atenció Primària pot estalviar al sistema de salut de 5,8 a 105 euros en tractaments posteriors per cada euro invertit. Per al pediatra José Serrano, membre de l’Associació Espanyola de Pediatria, els dietistes-nutricionistes haurien de tenir les seves consultes “paret amb paret” amb les dels pediatres en els centres de salut per treballar junts cada dia. A més, falta educació nutricional tant per als nens com per als adults.

Les associacions del sector sanitari fan campanyes i crides constants per millorar la situació de l’Atenció Primària no solament per a poder atendre els problemes derivats de l’obesitat infantil, sinó per a tallar-la d’arrel mitjançant polítiques de prevenció. Per exemple, el 2013 el Col·legi de Metges de Biscaia va engegar una campanya formativa per a educar els menors, però sobretot els pares, en la importància d’una bona alimentació i els perills que comporta no seguir-la. Un altre cas semblant és el de les farmàcies de la Corunya, que el 2017 van llançar la seva campanya de prevenció de l’obesitat infantil. Estratègies que, per a experts com el pediatre José Serrano, sempre sumen: “Aquest tipus d’accions són un gra de sorra més, encara que seria millor que hi haguessin més mesures legisladores de gran importància”. Babio coincideix que les administracions públiques “n’han de ser l’eix central. Si anem per aquí serà molt difícil d’abordar”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions