Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Joguines i jocs inclusius: divertir-se i educar en identitat i valors

Són per a tots. Els últims anys, les prestatgeries de les botigues de joguines s’han omplert de productes infantils que reflecteixen la diversitat social i respecten la igualtat de gènere, i contribueixen així a la formació de persones més tolerants, solidàries i respectuoses.

Nadal i Reis són les èpoques de l’any en què es venen més joguines. Moltes vegades, els adults, desitjosos de satisfer les peticions dels més petits, no s’aturen a pensar si el que estan comprant és el més adequat quan les demandes dels nens i nenes responen a campanyes de publicitat elaborades o són resultat de modes passatgeres. Abans de comprar una joguina, a més de tenir en compte els gustos dels menors –sens dubte, molt importants–, convé reflexionar si és adequada per a la seva edat, el seu grau de maduresa i les seves necessitats.

Tal com explica Juan Cruz Rada, expert en psicologia educativa i membre del Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs de La Rioja, “ni les joguines ni els jocs són innocus. Un joc molt complex o amb una exigència alta i inassolible no serà divertit, serà frustrant i generarà ansietat i rebuig. D’altra banda, si és massa senzill per a la capacitat del menor, no representarà ni un repte ni un aprenentatge i, probablement, s’avorrirà i acabarà rebutjant-lo”.

A l’hora de triar cal tenir en compte també si la joguina aporta i aposta per valors com la igualtat, la diversitat i la inclusió. Així mateix és primordial que sigui apta per a tots els menors, independentment de la raça, el gènere o les característiques físiques o psíquiques. “El joc és important en el desenvolupament de la identitat i com a element socialitzador. Si perpetuen estereotips, probablement els nens i nenes aprendran que la realitat està unida a aquestes diferències, tant si són de gènere com culturals o de diversitat funcional”, assenyala l’especialista.

Les circumstàncies personals

Tots els nens i nenes tenen dret al joc, però molts menors troben dificultats serioses per a participar-hi. Les investigacions mostren que les persones amb discapacitat funcional poden experimentar més restriccions i menys oportunitats d’accés i capacitat de joc. Les joguines inclusives volen solucionar aquestes traves. En definitiva, són joguines per a tots.

Una joguina inclusiva és la que poden fer servir tots els nens i nenes sense que importin les característiques físiques, psíquiques, cognitives, afectivoemocionals, socials, sexuals, culturals o racials. L’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci (AIJU) –entitat sense ànim de lucre dedicada a la investigació, la seguretat i la qualitat en tots els sectors del producte infantil– considera que un producte es pot denominar així si és adequat, com a mínim, per a dos tipus de discapacitat de les tres existents: auditiva, visual o motora. O bé si és adequat per a un tipus de discapacitat i adaptable per a una altra.

“Jugar de manera inclusiva és fonamental per a desenvolupar les capacitats dels nens i les nenes, independentment de quines siguin. La funció dels adults és la de ser models en el joc, donar suport i, de vegades, ser guies”, exposa Cruz Rada. Per a María López, tècnica del departament d’investigació de l’usuari infantil de l’AIJU, si s’utilitzen joguines inclusives, els menors “desenvoluparan conductes integradores i més positives socialment com l’empatia, el respecte o l’acceptació. Aquest enfocament en les joguines aportarà molts beneficis a llarg termini a l’hora de fomentar societats més igualitàries”.

 

Projecte IncluToys: a la recerca d’un disseny universal

Amb l’objectiu de poder definir les necessitats dels consumidors sobre la joguina inclusiva i la percepció que té en la societat, l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci ha desenvolupat el projecte IncluToys, un estudi internacional on han participat 1.000 famílies i que ha permès crear una eina de disseny universal adaptada al sector de les joguines, que serà de gran utilitat per a analitzar l’accessibilitat de les joguines actuals per a nens i nenes amb discapacitat.

“La creació de l’eina europea TUET (Toys & games Usability Evaluation Tool) va permetre avaluar d’una manera consensuada i estandarditzada el nivell d’accessibilitat de les joguines. El projecte ha permès avançar en la interpretació d’aquesta eina, aplicar-la a les empreses de joguines i poder crear una guia que ajudi les empreses a dissenyar i fabricar joguines més inclusives”, explica Pablo Busó. “Les dades obtingudes demostren que és viable i molt enriquidor el disseny i la fabricació de joguines inclusives perquè repercutirien en beneficis a les empreses de joguines, ja que és una temàtica de gran importància entre la societat actual i no suposa grans costos”, recalca Busó.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions