Sota la lupa: Anguriñas Pescanova

Com que són una font de proteïnes de peix, molts consumidors les consideren un producte saludable. Tanmateix, l’alta quantitat de greixos i de sal que tenen demostren el contrari.
1 Desembre de 2021

Sota la lupa: Anguriñas Pescanova

Què són les “anguriñas”?

Res. Simplement es tracta del nom comercial amb què la marca identifica el producte. No té cap mena de definició i característiques pròpies.

Llavors, què és aquest producte?

La denominació legal de venda és “producte de la pesca transformat”. Això vol dir que és un producte elaborat amb animals marins o d’aigua dolça, salvatges o de cria, sotmès a qualsevol acció que alteri substancialment el producte inicial com la cocció o l’extrusió. És a dir, ens trobem davant un aliment ultraprocessat.

Què hi mengem realment?

El surimi és l’ingredient majoritari, tot i que se’n desconeix la quantitat, ja que no és obligatori especificar-ho. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) el defineix com un producte fet a partir de carn de peix rentada i cuinada a baixa temperatura. Per la seva banda, el Còdex Alimentarius, publicat per la FAO i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el descriu com un ingredient intermedi fet amb proteïnes de peix que s’aïllen de la resta dels components del múscul mitjançant rentades repetides i a les quals s’afegeixen altres ingredients, com aigua, additius, clara d’ou o sucres.

En aquest cas, l’únic ingredient del surimi és el peix, ja que, d’una altra manera, hauria d’incloure, al seu torn, aquests compostos.

Per a obtenir el surimi es pot fer servir un peix o més de baix cost o restes del filetejat. El fabricant no té l’obligació d’esmentar l’espècie amb què està elaborat el surimi, perquè el peix està incorporat com un ingredient d’un altre aliment. Com que no indica de què està compost, es dedueix que només conté la proteïna del peix.

El segon ingredient en pes és l’aigua, seguida de midó i oli de gira-sol refinat, dos components de valor nutricional escàs. El producte es completa amb sal, aromes, clara d’ou, proteïna vegetal i tinta de sépia.

El fet que estigui elaborat amb peix no el converteix en saludable

  • Greix. És el nutrient majoritari i aporta el 65% de les quilocalories del producte. Els 13,6 g de greix que conté procedeix de l’oli de gira-sol refinat. Hi ha altres fonts de greix més interessants, tant de vegetals –l’oli d’oliva verge o els cacauets– com d’animals, per exemple, el peix blau.
  • Proteïnes. Són el segon nutrient en importància, ja que suposen 8,8 g per 100 g de producte i aporten el 19% de l’energia. La major part de les proteïnes estan contingudes en el surimi, encara que la clara d’ou i la proteïna vegetal n’aporten una quantitat mínima. És el nutrient més interessant d’aquest producte, perquè contenen tots els aminoàcids essencials i s’absorbeixen molt bé.
  • Hidrats de carboni. Els 7,5 g d’aquest nutrient procedeixen del midó i aporten el 16% de l’energia. El midó dels processats es transforma ràpidament en glucosa i s’absorbeix, fet que eleva la glucèmia en sang, per tant no és un ingredient interessant.
  • Sal. Aporta 1,9 g de sal per cada 100 g de producte, un valor molt alt. El Ministeri de Sanitat considera aliments amb “molta sal” els que tenen valors iguals a 1,25 g/100 g o superiors.

El fet de no contenir glutamat no afecta la qualitat

Aquest producte destaca de manera cridanera per l’absència de l’additiu glutamat, sense que això suposi cap variació en el contingut nutricional ni en la seguretat respecte de productes similars. Tots els additius autoritzats a la UE, inclòs el glutamat i derivats –el glutamat monosòdic o E-621 és el més conegut–, estan avaluats i són segurs per als consumidors. És una al·legació voluntària i no regulada.

Conclusió

Malgrat que els consumidors consideren aquest producte com una font de proteïnes, està constituït majoritàriament per greixos que suposen el 65% de les quilocalories que aporta el producte i té una quantitat de sal elevadíssima, per això és desaconsellable des del punt de vista nutricional.

Nutri-Score

La valoració obtinguda en el sistema Nutri-Score és D. Malgrat que conté una gran quantitat de proteïnes, d’on obté la màxima puntuació positiva possible, l’altíssim contingut en sal el penalitza greument.