Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Begudes alcohòliques: etiquetes que compten poc

Destil·lats, cerveses, vins i altres begudes etíliques no segueixen les mateixes normes que la resta de productes envasats per al consum alimentari. La llei permet l’ús d’un etiquetatge on no consten ni els valors nutricionals ni els riscos potencials per a la salut.

L’alcohol és l’únic producte que es pot ingerir i que no està obligat a mostrar-ne la composició en l’etiqueta. La legislació exigeix els fabricants d’aliments envasats o begudes a desglossar tots els ingredients, a més del valor nutricional (calories, hidrats de carboni, proteïnes i altres macronutrients i micronutrients). Les begudes alcohòliques són l’única excepció a la regla i així ho preveu la legislació vigent. Pels efectes nocius per a la salut i l’enorme difusió del consum que tenen cal preguntar-nos a què respon aquest tracte excepcional i si no s’està privant al consumidor del dret de conèixer una informació que afecta directament la seva salut.

Un consum elevat amb conseqüències greus 

Els adults europeus beuen uns 9,8 litres d’alcohol a l’any, segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut de la primavera passada. Espanya, amb 10 litres, se situa lleugerament per sobre de la mitjana. Aquest mateix estudi adverteix que l’alcohol és causant d’una de cada deu morts a la regió (un milió a l’any). En concret, l’alcohol és el responsable del 29% de les morts per càncer, del 20% de les cirrosis hepàtiques i el 19% de les malalties cardiovasculars. A més, el seu consum és a l’origen de molts accidents de trànsit, laborals o de baralles de tota classe.

L’estudi posa un èmfasi especial en dues dades molt preocupants: la mortalitat elevada dels joves per l’alcohol (15,6% entre els 15 i 19 anys) i la reducció de l’esperança de vida en un 23% pel consum d’aquestes begudes. “L’alcohol no és una mercaderia ordinària i no s’ha de tractar com a tal. Per millorar la salut de tots els europeus necessitem un compromís renovat per a reduir-ne el consum i el mal que se li atribueix”, va assenyalar durant la presentació de l’informe la directora de la Divisió de Programes de Salut de l’OMS, Nino Berdzuli. Aquesta petició dels responsables sanitaris xoca amb una regulació laxa i un etiquetatge poc informatiu, ni sobre els ingredients ni sobre els seus riscos potencials.

Riscos que s’oculten

Un paquet de tabac ha d’advertir de manera molt visible sobre els riscos de fumar, amb missatges tan crus com “fumar mata”. L’etiquetatge de les begudes alcohòliques, tingui la graduació que tingui, no adverteix dels riscos que té, més enllà que no n’han de beure les dones embarassades. Tampoc s’apliquen les mateixes normes pel que fa a l’etiquetatge que obliguen tots els aliments processats a desglossar la informació nutricional. Expressament, l’article 16 del Reglament de la UE 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor eximeix de fer-ho a totes les begudes amb un contingut en alcohol superior a l’1,2%. Per a la tecnòloga dels aliments, Beatriz Robles, això deixa el consumidor en una situació de vulnerabilitat informativa. “Al nostre país, un 13% de la població consumeix alcohol diàriament i moltes persones no són conscients que aquestes begudes aporten quilocalories per l’alcohol (7 kcal per gram) i per la resta dels seus components”. Tampoc es perceben els riscos en tota la magnitud.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions