Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Altruisme a llarg termini

Els espanyols van donar més de 23 milions d’euros a causes benèfiques el 2020 gràcies a la inclusió d’entitats sense ànim de lucre en les últimes voluntats. T’expliquem els secrets d’aquest tipus de llegats, com es fan i què es pot donar.

L’acte pel qual una persona disposa de tots els seus béns o d’una part d’aquests per a després de morir s’anomena testament. Així ho defineix l’article 667 del Codi Civil. Els últims anys s’ha observat una tendència a l’alça dels anomenats llegats solidaris, un gest altruista per a repartir l’herència o una part a favor d’organitzacions i entitats no lucratives, amb l’objectiu de fer costat a causes solidàries i contribuir a millorar el futur de les pròximes generacions.

Segons les dades de la plataforma Haztestamentosolidario.org –que reuneix 21 de les grans ONG espanyoles–, el 2019, aquesta forma de col·laboració va créixer un 24,7% respecte del 2018 a tot el món i, el 2020, els espanyols van donar més de 23 milions d’euros a ONGs per mitjà de testaments solidaris. De fet, es calcula que l’any passat 616.513 persones van fer testament davant notari i, d’aquestes, 1.026 van incloure una institució benèfica o més d’una entre els seus beneficiaris, un 53% més que fa 10 anys.

Però el testament solidari no és una novetat. La tradició es remunta a començament del segle XIX, encara que en aquells dies no fos voluntari. La manda pía forzosa va ser un tribut obligatori que s’havia d’incloure en els testaments, decretat per les Corts de Cadis el 1811, destinat a ajudar els presoners i les vídues de la Guerra del Francès. Aquest import es recaptava als hereus al mateix enterrament i no va desaparèixer fins al 1845. A Navarra es manté el concepte de manda pía com a últimes voluntats benèfiques que es poden incloure en el document de successió.

D’allò local a allò global

Les iniciatives que es poden finançar amb el llegat solidari són tantes com causes donen suport a les entitats no lucratives: des d’una petita ONG local que acompanya i assisteix els ancians que viuen sols en un barri, per exemple, fins a campanyes internacionals de vacunació en països en vies de desenvolupament. Iniciatives mediambientals, com la conservació d’espècies en perill d’extinció, creació d’escoles, suport a la infància o la població migrant, investigacions científiques i xarxes que ajuden les famílies afectades per malalties són només alguns exemples de la destinació de les donacions.

“No hi ha una quantitat mínima ni un límit màxim que es pugui donar en el testament solidari: nosaltres coneixem casos tant d’herències molt altes com de molt baixes. L’únic que cal tenir clar és que cada granet de sorra suma: 100, 200 euros fan molt”, descriu Alhelí Quintanilla, coordinadora de la campanya haztestamentosolidario.org.

Quins són els béns llegats més freqüents? Diners en metàl·lic, la majoria de les vegades, però també es llega amb freqüència immobles que serveixen de cases d’acolliment o per a allotjar familiars de malalts que són ingressats en una altra província. També es poden deixar obres d’art, joies, vehicles o nomenar beneficiaris en assegurances de vida. Els únics dos requisits per a poder fer un llegat solidari són ser major de 14 anys i estar en plenes facultats mentals en el moment de la signatura del document. És a dir, aquest testament serà vàlid –si no té correccions o canvis posteriors– fins i tot encara que el testador perdi les facultats mentals temps després d’haver-lo signat.

A Espanya, el testament solidari no és una figura legal en si mateixa, sinó que es regeix pel Codi Civil i la legislació pròpia de certs territoris, com Catalunya, Aragó, País Basc, Navarra, Galícia o Balears.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions