Tots els plats es poden preparar amb antelació?

Hi ha preparacions que només s’han de cuinar abans de menjar per a evitar intoxicacions alimentàries.
1 Desembre de 2021

Tots els plats es poden preparar amb antelació?

Cuinar els plats amb antelació és una bona idea per a organitzar-nos millor els dies assenyalats, però aquesta pràctica pot incrementar el risc de patir una intoxicació alimentària si no es fa correctament. Els aliments d’origen animal sense cuinar, com els plats amb ou cru –maioneses o cremes–, tàrtars o ceviches, inclosos els marinats, són molt peribles i s’han de preparar al moment. Passa el mateix amb alguns plats cuinats com la carn a talls i picada, la pasta i l’arròs.

Si elaborem altres plats amb antelació els hem de ficar a la nevera com més aviat millor (no han de passar més de dues hores a temperatura ambient): una manera senzilla d’abaixar la temperatura dels aliments abans de ficar-los a la nevera o al congelador és dividir-los en racions petites i col·locar-los en recipients d’acer inoxidable amb molta superfície i poca alçada, i anar remenant-los de tant en tant. Refrigerats es conservaran de dos a tres dies i congelats, entre dos i tres mesos. Hem de tenir en compte que hi ha aliments que no es congelen bé, com les patates, les salses i els amaniments, els plats fregits o guisats i els productes molt grassos, com el foie.

Si són preparacions que s’han de consumir calentes, ens hem d’assegurar d’escalfar-les abans de servir-les fins que arribin a una temperatura d’almenys 65 °C al centre del producte.