Polls d'estiu

La calor, la humitat, els campaments i les activitats de l'època estival generen les condicions idònies perquè aquests paràsits es reprodueixin
1 Juny de 2015
Img salud listado 974

Polls d'estiu

Amb l’estiu, reapareixen els polls; aquests petits i molestos insectes de 2 a 4 mil·límetres de longitud, sense ales i de color grisenc que viuen en la pell que cobreix la part superior del cap (cuir cabellut) i que desesperen qualsevol pare i mare en època estival. Els campaments i les activitats d’estiu, la calor i la humitat generen les condicions idònies perquè aquests minúsculs paràsits es reprodueixin i s’estenguin, igual com passa cada cop que comença el curs escolar.

/imgs/20150601/RascaCabeza.jpg

Els nens de 3 a 11 anys i les seves famílies són els qui els pateixen amb més freqüència. El contagi es produeix amb el simple gest de tocar-se o fregar-se amb el cabell i també en l’intercanvi de raspalls, gorres o barrets, lligacues, pinces, ganxos, diademes i, fins i tot, auriculars o ulleres de sol. Per aquest motiu és tan important saber com es pot prevenir la infestació de polls, quina és la manera més adequada d’eliminar-los i quanta evidència hi ha darrere dels tractaments naturals utilitzats.

Tractament sense evitar el col·legi

Fa poc, l’Acadèmia Americana de Pediatria, en un article publicat a Pediatrics, ha advertit que els brots de polls en nens es poden tractar de manera eficaç sense restringir l’accés a l’escola o a altres activitats. Així, els afectats es poden tractar a casa i, l’endemà, acudir a les seves activitats amb normalitat.

Això sí, quan hi ha infestació activa, el tractament s’ha de realitzar amb derivats dels piretroides, sobretot la permetrina a l’1% en crema o loció, un producte de venda lliure. El tractament s’ha de repetir nou dies més tard i, si és necessari, una altra vegada més passats nou dies.

Des de l’Associació Espanyola de Pediatria assenyalen que aquests productes es poden utilitzar des dels 3 mesos d’edat, encara que en menors de 2 anys és més recomanable retirar els paràsits i els ous només a mà. Amb tot, una vegada aplicat el producte, convé fer una subtracció mecànica dels polls i dels ous a mà o mitjançant una llemenera (pinta amb una gran quantitat de pues molt juntes).

Revisions regulars i meticuloses

A més, convé saber que una vegada que es detecten polls en un membre de la família, cal revisar de manera meticulosa el cap de la resta. L’Acadèmia Americana no aconsella l’ús de productes naturals, però assenyala que una mesura que pot ajudar a frenar la infestació familiar és rentar les fundes de coixins i tractar els raspalls i les pintes.

Els especialistes recalquen a la revista Pediatrics que fer revisions regulars del cap dels escolars ajuda a detectar-los a temps i disminueix el temps de tractament. Tot i això, davant de la seva presència, recomanen als progenitors que no s’alarmin en excés: no és un problema de salut i els polls no propaguen malalties.

A més, si no hi ha contagi, no serveix de res utilitzar locions, xampús o qualsevol dels productes disponibles. Per a l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària, no hi ha cap evidència científica que sustenti l’ús d’aquest tipus de productes (fins i tot el vinagre) com a repel·lents o preventius. Fins i tot utilitzar aquests insecticides sense infestació, a més de causar efectes secundaris, també podrien generar resistències al tractament. Per això, els tractaments només s’han d’aplicar en les persones en les quals s’hagi detectat un insecte viu.

Productes naturals contra polls: poques evidències

Hi ha moltes solucions naturals que es fan servir tant per a prevenir com per a tractar els polls. Solucions de coco, d’espígol, d’arbre de te, entre d’altres, i també en forma d’olis o d’essències.

/imgs/20150601/familia.jpg

De fet, un estudi publicat a BCM Dermatology suggeria el 2011 que una barreja d’oli d’oliva i d’olis essencials d’arbre de te i d’espígol tenien un efecte pediculicida; això és, que ajudaven a eliminar els polls i els ous. Però, de moment, aquestes recerques són anecdòtiques i encara no hi ha prou evidència que sustenti aquest tipus de beneficis. Tampoc el vinagre, recomanat pel seu suposat efecte d’eliminar l’adherència de la llémena en fred o en calent, ha demostrat tenir eficàcia.

A més, en molts d’aquests productes, no s’ha establert el nivell de seguretat, sobretot, en menors de 12 anys, dones embarassades o lactants. Per tant, l’Agència Europea de Medicaments no en recomana l’ús. D’altra banda, cal recordar que, ni molt menys, tot el que és natural és innocu i segur, i que també pot provocar efectes secundaris, com ara sensibilitat, al·lèrgies o irritació del cuir cabellut que empitjorarien la situació.