David Alameda, director general de Shale Gas Espanya

"El fracking estalvia diners en la factura energètica dels consumidors"

1 junio de 2015
Img entrevista 2 listado 221

Quins beneficis ofereix el fracking per als consumidors?

La producció de gas no convencional rebaixa la seva factura energètica. Als EUA, les famílies estalvien de mitjana mil euros anuals i, per a la indústria, el gas natural és entre tres i quatre vegades més barat que a Europa. A més, ha creat més de dos milions de llocs de treball directes i indirectes i contribueix al seu PIB amb més de 200.000 milions d’euros.

Què suposaria utilitzar-lo a Espanya?

Gastem més de 40.000 milions d’euros a l’any a comprar gas natural i petroli a Algèria, Qatar, Nigèria o Noruega. Els diners estalviats es podrien destinar a finançar més la sanitat, l’educació i, per què no, les energies renovables. Se’n beneficien els consumidors i l’economia espanyola.

Aquesta tècnica és segura? Alguns estudis científics ho qüestionen.

La comunitat científica està d’acord en el fet que, amb una legislació adequada i les millors pràctiques de la indústria, no hi ha motius perquè no es pugui realitzar. És una tècnica madura utilitzada des dels anys 40 del segle passat. A tot el món ja s’han fet més de dos milions d’operacions sense contaminació d’aqüífers o terratrèmols apreciables per les persones. Tots els riscos, com en qualsevol altra activitat humana, es poden prevenir i evitar. Espanya compta amb una de les lleis més restrictives d’Europa que obliga les empreses a presentar un Estudi d’Impacte Ambiental (EIA) complet, fins i tot en la fase d’exploració.

Quin potencial té aquest sistema a Espanya?

Segons l’estudi de la consultora Gessal, Espanya disposa de recursos equivalents a 90 anys de consum de gas si es mantenen els ritmes actuals de 2014. Per a conèixer els recursos disponibles, és imprescindible la fase de recerca i exploració.

En quines zones es podria extreure combustible?

La conca bascocantàbrica concentra la principal quantitat de recursos de gas no convencional. En aquesta zona, es localitza l’equivalent al consum de tot el país durant gairebé 36 anys.

Quants llocs de treball es podrien produir?

L’exploració i producció podrien generar 250.000 llocs de treball directes i indirectes i aportarien al PIB 40.000 milions d’euros l’any de més impacte.

Quan es podria extreure combustible?

Els primers sondejos de recerca podrien començar el 2016. Aquesta fase dura un mínim de tres anys. Seria necessari sol.licitar un nou permís de producció i fer un nou EIA. Som al començament d’un procés llarg i molt tecnificat.

Les veus de diversos moviments ciutadans i ONG se senten cada vegada més fort contra aquest sistema. Alguns pobles s’han declarat “lliures de fracking” i algunes comunitats autònomes han donat suport a normes per a prohibir-lo. No estan ben informats?

Hi ha molta desinformació promoguda pels grups contraris a aquesta tècnica i que alarmen la població. Per exemple, l’intent recent de relacionar el terratrèmol d’Ossa de Montiel a Albacete amb la fractura hidràulica, quan aquesta tècnica no s’està utilitzant en cap lloc d’Espanya.

Als EUA s’ha publicat que s’estan generant pèrdues quantioses després de l’enfonsament del preu del petroli, i que les empreses es van finançar amb bons escombraries.

És una altra de les afirmacions recurrents sobre el fracking que no és certa. El 80% de la producció d’hidrocarburs no convencionals és en mans de grans empreses, diversificades, sanejades financerament i amb el deute ben estructurat. Hi ha un petit grup d’empreses de mida més reduïda que es pot veure compromès pel descens del preu, però que, ni molt menys, representa el sector. Segons un article recent publicat a The Economist, el deute de més de dues terceres parts de les empreses de mida mitjana del sector està cotitzant a un 80% o més del seu valor nominal, la qual cosa demostra que els inversors no estan preocupats sobre la seva viabilitat.

I com afecta la baixada del preu del petroli?

La producció de petroli mitjançant fracking ha augmentat en aquests mesos de 2015. La indústria és cada vegada més eficient. El preu del cru ha fluctuat al llarg de la història recent i que, ara, es trobi en un nivell més baix que fa uns mesos no vol dir que no torni a pujar. Les operacions de cada vegada fracking requereixen inversions enormes que no es poden determinar per qüestions conjunturals. La indústria està acostumada al vaivé de preus alts i baixos.