Mascotes: viatjar sense abandonar

Si no es pot viatjar amb el gos o el gat, els cuidadors professionals, amics o família són una alternativa a les residències tradicionals
1 Juny de 2015
Img mascotas listado

Mascotes: viatjar sense abandonar

Arriba l’estiu i, amb aquest, les vacances. Tenir una mascota a casa implica decidir si es voldrà viatjar amb ella o caldrà deixar-la a casa. Els últims anys han augmentat les possibilitats que el gat o el gos acompanyi els amos en els seus viatges de plaer. Aquestes opcions són hotels i apartaments residencials amics dels animals (també anomenats dogfriendly o catfriendly) i zones d’acampada i platges on es permet l’estada dels gossos.

/imgs/20150601/PEPA.jpg

Però què ocorre quan el gos o el gat no poden viatjar a l’estiu? Les residències per a gossos i gats són l’opció més tradicional, però no l’única. Per sort, hi ha altres possibilitats que van des dels passejadors professionals fins als cuidadors de gossos i gats a domicili. L’objectiu és posar fre a les xifres elevades d’abandonament d’animals a Espanya: més de 150.000 gossos i gats cada any, segons l’estudi sobre Abandonament d’Animals de Companyia, de la Fundació Affinity.

Hotels i càmpings

A Espanya hi ha 3.500 hotels i uns 1.000 càmpings en els quals es permet l’entrada dels animals de companyia, segons la “Guia per a viatjar amb animals de companyia” de 2012.

Internet també proporciona informació valuosa a l’hora de trobar allotjaments de vacances per a compartir amb mascotes. És possible consultar, per exemple, el portal “Se Admiten Mascotas” (www.seadmitenmascotas.com) o la secció d’allotjaments amb animals de “SrPerro” (www.srperro.com).

Guarderies o residències

Les residències canines o felines són la solució més recurrent quan no és possible viatjar en companyia d’un animal. Aquests campaments d’estiu per a mascotes solen estar situats en entorns rurals i permeten la convivència amb altres animals.

En cas d’optar per una residència o guarderia per a mascotes, el més important és informar-se’n bé abans de marxar de viatge, visitar les instal.lacions i assegurar-se que la mascota serà feliç durant l’absència dels seus amos. El problema de les residències és la diferència en els serveis. Es poden trobar residències que inclouen jocs, educació canina i sessions de socialització, mentre que d’altres no permeten que els animals surtin de la seva gàbia ni que passegin. Els preus voregen els 15 euros per dia per a gossos i uns 9 euros per als gats.

En alguns casos, els animals no es troben a gust en aquest tipus de guarderies i se senten tristos, estressats i ansiosos per estar fora del seu entorn.

Familiars i amics

Els gossos i, sobretot, els gats solen agrair quedar-se a casa, sempre que hi hagi algú que els cuidi i atengui les seves necessitats d’alimentació, joc i companyia.

Els amics i els familiars són les primeres opcions quan es busca un cuidador de mascotes econòmic durant l’estiu. Els estudis revelen que set de cada deu espanyols ja han cuidat un gos o un gat conegut durant les vacances del seu amo. A més, els veterinaris recorden que els cuidadors permeten mantenir la rutina de menjar, sortides i joc de l’animal, cosa molt important per a assegurar-ne la tranquil.litat i la felicitat durant l’absència de l’amo.

Cuidadors a domicili

Els cuidadors de mascotes, o pet-sitters, són professionals que atenen gossos i gats mentre els seus amos estan de viatge. Això els converteix en una opció menys estressant que les residències o guarderies canines habituals: el cuidador acudirà a casa o, si així es pacta, traslladarà la mascota al seu domicili.

Les comunitats de cuidadors de mascotes han crescut els últims anys a Espanya. Malgrat això, abans d’optar per aquesta alternativa, convé acudir a un portal web que ofereixi garanties legals o, millor encara, triar un cuidador recomanat per un veterinari, amic o persona de confiança.

Una d’aquestes comunitats de cuidadors per a cans i felins és “Gudog” (gudog.com). Aquest portal disposa de més 1.000 persones registrades a la recerca de cuidador per al seu gos o gat i uns 200 cuidadors verificats que s’ofereixen per a atendre’ls (amb passejos, alimentació o jocs) a domicili o a casa seva.

L’opció més sol.licitada és la del cuidador que s’emporta l’animal a casa, mentre els seus amos són fora. Així i tot, aquests portals web també ofereixen passejos i cangurs a domicili. L’inconvenient és que l’animal dorm sol. Els preus del cuidador es troben entre els 10 i 20 euros, en funció del servei contractat.

Consells

/imgs/20150601/paseador.jpg

  • Residències: s’aconsella fer una visita prèvia i assegurar-se que el lloc és apropiat perquè l’animal sigui feliç durant l’absència dels seus amos. També cal confirmar que disposa de llicència i de servei veterinari.
  • Cuidadors de mascotes a domicili: bé siguin familiars, amics o professionals solen ser una alternativa més amigable per als gossos i els gats que no viatgen a l’estiu. Els permet mantenir la seva rutina habitual en un entorn més casolà.
  • Taulers d’anuncis de les clíniques veterinàries: són un bon lloc per a trobar un cuidador per al gos o per al gat durant l’estiu. L’avantatge és que, si es rastregen les clíniques més properes al domicili del propietari, aquest s’assegura que el cuidador és veí o viu a prop de casa seva. En aquests casos, però, és important tenir referències del cuidador i preguntar al veterinari o a la resta de professionals de la clínica per a assegurar-se que es deixa l’animal en bones mans.