Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer la situació dels malalts crònics a Espanya i de l'evolució dels seus factors de risc : Un de cada quatre consumidors pateix una malaltia crònica o diverses

Entre els factors de risc, es troba que el 45% de la població espanyola és inactiva, un 29% no consumeix fruites i verdures diàriament, el 27% fuma i el 10% de les persones que tenen entre 15 i 64 anys consumeix begudes alcohòliques diàriament

38 milions de persones moren al món cada any per una malaltia crònica. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) les defineix com afeccions de llarga durada amb una progressió generalment lenta. El 46% d’aquestes defuncions es deuen a trastorns cardiovasculars (17,5 milions cada any), un 22% es deu al càncer (8,2 milions), un 10% a malalties respiratòries (4 milions) i la diabetis se n’emporta un 4% (1,5 milions de persones).

/imgs/20150601/Entrada198TP.jpg

Avui dia, les malalties cròniques són una de les grans preocupacions als països desenvolupats. Han esdevingut la primera causa de mort i discapacitat, i es preveu que el nombre de casos continuarà creixent. Aquest mateix any, per exemple, l’OMS estima que dues de cada tres persones que morin ho faran per una malaltia d’aquest tipus.

Aquesta situació afecta la qualitat de vida de les persones i també els costos sanitaris dels països. Per aquest motiu, EROSKI CONSUMER ha volgut efectuar una anàlisi documental per conèixer la situació dels malalts crònics i l’evolució dels seus factors de risc. Per fer-ho possible, ha consultat recerques i dades publicades recentment en l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i en les federacions de malalts crònics.

Així mateix, s’ha utilitzat un avançament de les dades de l’Estudi Nutricional de la Població Espanyola (ENPE), elaborat per la Fundació EROSKI i dirigit pel Dr. Javier Aranceta, president del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). Tot i que la recerca encara no ha finalitzat, s’han agafat els resultats proporcionats per 4.800 persones de tot el país.

El problema

/imgs/20150601/viejo.jpg

Segons l’Estudi ENPE, el 28% de la població enquestada pateix una malaltia crònica o diverses. Per sexes, un 25% dels homes pateix aquest tipus de malalties enfront del 31% de les dones. Però les diferències més grans es donen per edat. Mentre que tan sols un 7% dels nens d’entre 3 i 8 anys enquestats pateixen un trastorn crònic, aquesta proporció és del 9% entre els adults de 9 a 18 anys, del 23% entre els de 19 a 64 anys i del 61% entre els més grans de 65 anys.

Així i tot, l’OMS recorda que, encara que les malalties cròniques se solen associar als grups d’edat més avançada, més de 16 milions de les morts al món atribuïdes a aquest tipus de malalties es produeixen en persones menors de 70 anys. Encara més, l’organització insisteix que tant els nens com els adults i els ancians són vulnerables als factors de risc que afavoreixen aquest tipus de trastorns: les dietes insanes, la inactivitat física, l’exposició al fum de tabac o el consum excessiu d’alcohol.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions