Per a prevenir la diabetis: disciplina a taula

Els hàbits dietètics poc saludables que afavoreixen l'obesitat són la principal causa de la diabetis de tipus 2
1 Novembre de 2014

Per a prevenir la diabetis: disciplina a taula

Ni excuses ni trucs. La disciplina a taula i fer exercici físic són les dues claus per a protegir-se de la diabetis de tipus 2. Una malaltia que es considera l’epidèmia del segle XXI i la causa principal de la qual és l’obesitat, afavorida al seu torn per l’extensió d’hàbits dietètics poc saludables, especialment en les societats més desenvolupades.

La International Diabetis Federation (IDF), impulsora del Dia Mundial de la Diabetis cada 14 de novembre, ha decidit dedicar-lo enguany als hàbits de vida saludables, sota el lema: “Diabetis: Protegim el nostre futur”.

I és que les últimes dades de prevalença de la diabetis (proporció de la població afectada) a Espanya indiquen que afecta un 13,8% de la població major de 18 anys, és a dir, més de cinc milions d’espanyols adults. Una xifra que ha augmentat els últims anys a causa de dos factors: l’augment de l’obesitat i l’envelliment de la població.

Les dades mundials tampoc són encoratjadores. Ara per ara hi ha més de 380 milions de persones amb diabetis i la IDF calcula que, el 2035, n’hi haurà més de 592 milions d’afectats. I això no és el pitjor. La malaltia afecta cada vegada edats més primerenques, com a conseqüència de l’increment de la taxa d’obesitat entre els més joves.

De vegades, silenciosa

Els símptomes clàssics de la diabetis són tenir molta set, juntament amb un augment del volum de l’orina, pèrdua de pes, sentir cansament o bé infeccions freqüents i ferides de curació lenta. No obstant això, no sempre es manifesta de manera tan clara i es pot patir sense que es notin cap d’aquests símptomes, fet que explica que gairebé la meitat dels diabètics desconeguin que ho són.

Per aquesta raó, tant la població general com els professionals han de conèixer i estar molt atents als factors de risc, que són l’obesitat, el risc genètic per antecedents familiars o personals i la falta d’exercici. Així, els qui sofreixin excés de pes o antecedents familiars de diabetis haurien de mesurar-se la glucèmia (nivells de glucosa en sang) de forma periòdica per a detectar-la al més aviat possible.

Pautes estrella

Per a prevenir la diabetis, les dues eines més clàssiques són seguir una dieta sana i practicar exercici. En això es posarà l’accent enguany i, com a part imprescindible del tractament, s’incentivarà començar el dia amb un esmorzar saludable.

De fet, un estudi publicat enguany en la revista científica PLOS Medicine ha demostrat que els nens que esmorzen cada dia tenen menys risc de desenvolupar diabetis de tipus 2 que els que se’l salten. A més, un altre estudi nord-americà demostra que un bon esmorzar ajuda a controlar millor les ingestes que es fan durant les hores posteriors i la resta del dia, així com a tenir més ben regulats els nivells de glucosa en sang. Per tant, esmorzar prevé l’obesitat, l’estat prediabètic (el pas previ abans que la malaltia es manifesti) i la diabetis.

El com és important

Amb tot, no només és important esmorzar cada dia, sinó fer-ho bé. Aquest esmorzar nutritiu, equilibrat i complet hauria de constar d’un lacti (pot ser llet desnatada o un iogurt), cereals integrals i fruita fresca, segons els experts. La dieta sana i equilibrada ha de ser la pauta per a la resta del dia.

A més, els estudis demostren que qualsevol tipus d’activitat física disminueix el risc de patir diabetis, fins al punt que les persones que veuen més la televisió tenen més risc. Aquest augmenta a raó d’un 20% cada dues hores que s’està davant la pantalla, segons una recerca publicada en la revista mèdica JAMA. I les que estan assegudes més temps també tenen més risc. De fet, el 2012, un equip de Leicester (Anglaterra) va demostrar que només el fet de treballar dret, en comptes de fer-ho assegut, ajuda a prevenir la diabetis de tipus 2.

Tractaments

Els tractaments per a la diabetis de tipus 2 són cada vegada millors. Quan la monoteràpia o administració d’un sol fàrmac, sumada a la dieta i a l’exercici, no són suficients per a controlar la malaltia, s’inicien altres tractaments. Consisteixen en combinacions de fàrmacs fins a arribar a l’administració d’insulina.

A més, s’han produït alguns avanços terapèutics relacionats amb noves famílies de fàrmacs (per exemple, aquells que augmenten l’excreció de glucosa per l’orina i disminueixen els seus nivells en sang) i altres avanços terapèutics (com els sensors continus de glucosa que s’implanten i mesuren cada minut els nivells de glucosa sense necessitat de punxades i que poden prevenir canvis bruscs).

FONT: Edelmiro Menéndez Torre, president de la Societat Espanyola de Diabetis (SED)

Per a prevenir la diabetis:

El Dia Mundial de la Diabetis promou un estil de vida sa:

  • Triar menjars saludables.
  • Informar-se sobre la qualitat i la composició dels aliments, de manera que es puguin prendre decisions adequades.
  • Tenir present que l’educació dietètica és fonamental per a la salut humana.
  • Fer exercici amb regularitat i evitar el sedentarisme.
  • Evitar l’excés de pes, ja que la principal causa de la diabetis és el sobrepès i l’obesitat.