Apps per als més grans

El sistema operatiu Android permet personalitzar el mòbil per a adequar-lo als usos més habituals de les persones grans
1 Novembre de 2014

Apps per als més grans

Avui dia, no concebem la nostra vida sense tenir un telèfon mòbil a prop. El necessitem tant per a activitats lúdiques, com professionals i socials. Tot i això, hi ha gent a qui costa acostumar-se a aquesta mena de dispositius, especialment algunes persones grans que no són capaces de manejar-se de forma eficient amb qualsevol telèfon intel.ligent.

Al mercat, hi ha alguns models de mòbils orientats a persones grans amb característiques d’equipament i de programes personalitzats. Malgrat això, moltes vegades, l’usuari ja disposa d’un telèfon o no vol desemborsar una quantitat addicional que pot ser elevada per a un ús reduït que farà del nou aparell. Per tant, tot i que els telèfons intel.ligents actuals amb sistemes operatius com Android, iOS o Windows Phone 8.1 permeten augmentar les tipografies, millorar els contrastos i algunes opcions més d’accessibilitat, una de les característiques diferencials del sistema operatiu Android respecte d’iOS, i també del de Microsoft, és que el seu entorn gràfic es pot personalitzar de forma més efectiva.

Alguns fabricants de mòbils amb Android han incorporat una funció denominada “Easy Mode”, que deixa simplificar l’entorn gràfic del dispositiu amb icones i tipus de lletra més grans. Aquests és el cas de Samsung en la gamma Galaxy. Per a activar-lo, cal accedir a: “Ajustos > El meu dispositiu > Pantalla d’inici > Mode fàcil (Easy Mode)”.

Aplicacions llançadora

A Android, hi ha aplicacions denominades “llançadores” (launcher, en anglès) que permeten modificar la pantalla d’inici de l’entorn gràfic del sistema operatiu per a organitzar el quadre d’apps d’una forma més comprensible. Aquests programes substitueixen la pantalla d’inici per defecte per una de personalitzada, segons el tipus de llançadora i la configuració triada per l’usuari.

A la botiga d’aplicacions Google Play hi ha centenars de programes d’aquest tipus. Entre aquests, destaquen els que estan orientats a facilitar l’ús dels mòbils a sèniors, a persones de la tercera edat o a persones amb discapacitat. Uns altres també es poden utilitzar de forma similar per a menors d’edat i, d’aquesta manera, limitar l’ús del telèfon a les apps seleccionades pel pare o tutor.

Apps interessants per a persones grans

BIG Launcher

És una aplicació llançadora (gratuïta amb limitacions o de pagament, a un preu de 8 euros) que reemplaça l’entorn gràfic de l’usuari en qualsevol mòbil o tauleta amb Android 2.1, o superior, per un altre amb una interfície molt senzilla d’utilitzar basada en icones de grans dimensions. A més, practica una limitació del nombre d’aplicacions que es mostren alhora, així com millores en l’històric de trucades i en l’enviament de SMS, fet que implica uns tipus de lletra i uns grafismes més grans i amb millor contrast. Aquest entorn gràfic es pot personalitzar per a bloquejar programes o mostrar només els que són en realitat necessaris: trucades, SMS, càmera de fotos, galeria d’imatges, alguna aplicació de missatgeria instantània, com WhatsApp, i un botó d’alerta que fa una trucada, envia un SMS o les dues accions alhora en cas de necessitat.

Wiser – Simple Launcher Consisteix en una altra app llançadora, semblant a Big Launcher, però que simplifica l’entorn gràfic d’Android mitjançant l’ús d’icones de gran mida i gràfics plans d’alt contrast. L’únic inconvenient d’aquesta llançadora és que per a funcionar necessita un dispositiu amb la versió 4.0 o superior d’Android.

En cas de perill, el mòbil també pot servir a persones sènior a l’hora de sortir al carrer. És el cas d’AlertCops una aplicació per a Android i per a iOS, llançada com a prova pilot per la Secretaria d’Estat de Seguretat a Madrid, Màlaga i Alacant. Permet denunciar amb rapidesa situacions de perill per a la persona o un fet delictiu, des d’agressions o atracaments fins a desorientacions o desaparicions. Una vegada activada l’alerta, aquesta envia als cossos de seguretat dades de posició de l’usuari i altres comentaris.

Life360 És una app de localització dissenyada per a familiars i grups tancats d’amics i coneguts que necessiten saber on és l’usuari en tot moment. Life360 mostra en un mapa la posició de cada un dels que componen el grup creat, a més d’opcions per a comunicar-se entre ells de forma textual. A més, també es poden definir alertes quan algun dels membres arriba a una localització predefinida. En cas d’emergència, disposa d’un botó de pànic que de forma automàtica fa una trucada i envia un SMS amb les coordenades GPS de l’usuari a tots els integrants del seu grup.

Botó de Pànic, AsT i Botó d’Emergències Són dues aplicacions disponibles a Google Play, orientades a avisar contactes predefinits de l’agenda amb trucades o missatges de text que indiquin la posició i les coordenades GPS de l’usuari en cas d’emergències, accidents, desorientació o perill.