Xarxes socials per a l'autoocupació

Diverses xarxes enfocades a l'autoocupació permeten aconseguir nous clients i comunicar-se amb ells
1 Novembre de 2012
Img internet listado 755

Xarxes socials per a l'autoocupació

/imgs/20121101/internet1.jpg
Les xarxes socials per a treballadors per compte propi, després d’haver triomfat als països d’origen sobretot anglosaxons, busquen estendre’s a nous mercats. De moment, la principal, Elance, ha decidit desembarcar a Espanya. Aquestes plataformes es desenvolupen a Internet i aglutinen treballadors autònoms que en comptes de tenir una única feina, completen un sou amb encàrrecs diferents.

Espanya, amb l’elevada taxa de professionals i joves qualificats en atur, pot ser una destinació idònia per a les noves xarxes socials destinades a l’autoocupació. A diferència de les borses de treball en línia tradicionals, en situació crítica a causa de la crisi, les noves plataformes posen l’accent en el vessant social de la comunicació entre empresa i professional. Faciliten el contacte i procuren no intervenir en les ofertes i demandes ni controlar-les, sinó que actuen com a simple suport.

Algunes fins i tot permeten l’emissió de factures i el seu cobrament, i també la contractació d’assegurances mèdiques a preus assequibles per a l’autònom.

D’altra banda, no prometen feines fixes, sinó que són més aviat taulers d’anuncis web i pretenen que tant qui busca algú per a fer un encàrrec, com el professional que s’hi ofereix, es trobin amb rapidesa i arribin a un acord sense gaire problemes. Sovint, són treballs d’una durada prefixada i un preu estipulat.

Elance

/imgs/20121101/internet2.jpg
Es va crear el 1999 i des de llavors ha experimentat un èxit enorme als països anglosaxons, per a estendre’s després per Europa, amb expectatives de tenir pàgines nacionals tan aviat com sigui possible. De moment, la versió és íntegra en anglès, encara que quan l’usuari s’hi inscriu accepta els codis postals d’Espanya. L’empresa busca en l’actualitat un equip per iniciar la marxa al nostre país.

És una xarxa que combina les virtuts de les borses de treball en línia amb els avantatges de la informàtica en núvol o “cloud computing” i les plataformes col.laboratives i de documents web. Es pot obrir un compte per a buscar professionals, si s’és una empresa, o per a buscar feina, si s’és un professional independent. Està indicada per a treballadors per compte propi i és adequada per a encàrrecs que tinguin certa urgència, ja que les empreses els proposen en un directori i el professional s’hi pot oferir i donar accés a l’empresa al seu lloc personal a Elance. En aquest, la companyia veu d’una forma ràpida i gràfica alguns dels treballs anteriors, una descripció personal i diferents aspectes del seu perfil professional.

Pel sistema “software as a service” (SaaS), Elance deixa pujar, de manera progressiva i segons es pagui més, nombrós material que publicita la tasca del professional en formats d’àudio, vídeo, taules Excel, diapositives o textos. Com a dada, no suporta Open Office, però sí els formats de Microsoft Office. Aquests documents també els poden veure les empreses quan fan cerques de professionals i l’usuari té la possibilitat de pagar diferents quotes per tenir més visibilitat en el cercador, entre altres avantatges.

oDesk

/imgs/20121101/internet3.jpg
ODesk es va crear el 2003 i, des de llavors, ha experimentat diverses evolucions, ja que al principi era una borsa de treball en línia especialitzada en la subcontracta de treballs i encàrrecs per a autònoms. És similar a Elance, però amb un model en què tant l’empresa com el professional tenen accés a totes les funcions de la plataforma. Amb tot, el servei cobra un 10% sobre el preu de cada tracte que es tanca.

Té un aspecte més proper a les borses de treball pel que fa a les xarxes socials, a diferència d’Elance , però amb possibilitats similars. Permet la creació d’un perfil i d’una pàgina personal del professional que està disponible en un cercador per a les empreses. Aquestes poden fins i tot provar les habilitats del candidat en directe des del servei. Suporta llenguatges com Java i HTML, a més d’acceptar la inclusió de blocs de la plataforma WordPress. Igual com Elance, la pàgina està en anglès, encara que accepta treballadors espanyols sense problemes.

Hour.ly i FreelanceSwitch

/imgs/20121101/internet4.jpg
Les dues són plataformes en anglès que accepten candidats espanyols, enfocades de manera molt específica als professionals per compte propi, sobretot, els denominats independents o “freelance”. Hour.ly tendeix a ser una xarxa més social que una borsa de treball en línia tradicional, ja que hi preval la comunicació entre empreses i professionals, per sobre de les profunditats i l’alt nombre de matisos del currículum. Disposa de missatgeria instantània, espai conjunt on es poden deixar treballs anteriors i altres eines perquè les empreses que busquen un professional per a una determinada tasca puguin conèixer més a fons el seu candidat. Al seu torn, aquest pot enviar el seu perfil, tan detallat com desitgi, i tota la documentació en un sol clic de ratolí i a les ofertes que localitzi amb el cercador i que més li interessin. Hour.ly també busca posar en contacte treballadors amb empresaris locals.

/imgs/20121101/internet5.jpg
FreelanceSwitch és una plataforma molt utilitzada per grans empreses del sector de la tecnologia, com Sony o Nokia, amb la finalitat de buscar treballadors per compte propi per poder subcontractar operacions. Però la característica principal, a més de donar opció a posar un perfil professional en oferta, és que actua com un mitjà d’informació sobre el món del treballador autònom. Aquest trobarà tot tipus d’articles, informació sobre cursos, seminaris i consells de diversa índole, com la millor manera d’elaborar un perfil, com vestir-se per a anar a una entrevista, el tipus de factura més recomanable per a cada cas, com cobrar a una empresa que es retarda, etc.