Tardor: naturalesa amb seny

Comportar-se de forma ecològica en un espai natural contribueix a la seva conservació present i futura
1 Novembre de 2012
Img medioambiente listado 738

Tardor: naturalesa amb seny

/imgs/20121101/otono1.jpg
Muntanyencs, amants de la natura, excursionistes de diumenge i trescadors coincideixen a apuntar l’estació de la tardor com la preferida per a gaudir de parcs naturals, reserves de la biosfera i qualsevol altre paratge natural. La millor manera de gaudir-ne de tots d’una forma responsable és seguir una sèrie d’hàbits, com ara desplaçar-se de manera sostenible, menjar de forma ecològica, tractar les escombraries de forma adequada o no provocar focs.

Desplaçar-se de manera sostenible

La millor manera d’arribar a l’espai natural triat és utilitzar el transport públic. Si no hi ha més remei que fer servir el vehicle privat, es pot compartir amb altres usuaris i conduir de forma eficient. Ja en plena naturalesa, el més ecològic i sa és anar a peu o amb bicicleta i evitar els vehicles tot terreny, les motos o els quads que, a més d’erosionar el terra, emeten un soroll molest que afecta l’entorn i el benestar d’altres visitants.

Respectar les indicacions i les normes de l’espai natural

/imgs/20121101/otono2.jpg
Els espais naturals protegits solen tenir senyalitzacions i normes d’ús que cal respectar per a evitar danyar-los. Convé llegir-los amb atenció i, si és possible, informar-se abans de les particularitats, com en la Guia de Parcs Naturals, Nacionals i Reserves de la Biosfera d’EROSKI CONSUMER. Per exemple, l’entrada a alguns d’aquests espais està restringida a uns pocs usuaris que s’hi han de registrar amb anterioritat.

Menjar de forma ecològica

Amb la finalitat de passar tot el dia fora de casa es pot portar una cistella de vímet o una motxilla. El menjar es pot transportar en carmanyoles o envasos específics reutilitzables (mai d’usar i tirar ni amb un empaquetat excessiu) i la beguda des de termos que inclouen gots o bidons d’alumini. Les ampolles i les bosses de plàstic tenen un gran impacte ambiental si s’abandonen en la naturalesa i, per això, cal evitar-los. Encara que el vidre es pot reciclar, en la naturalesa no és la millor opció perquè pot ser un element tallant i pot provocar un incendi.

Tractar les escombraries de forma adequada

Les escombraries originades durant la jornada s’han de tractar de forma adequada. Alguns espais naturals disposen de contenidors, però si no n’hi ha o es dubta del seu reciclatge posterior, els residus generats s’han de conservar fins a poder reciclar-los de forma convenient. Alguns, com les piles, poden ser molt tòxics per al medi ambient. Per això, també cal guardar-los per a tractar-los posteriorment.

Utilitzar l’aigua i l’energia amb moderació

L’aigua és un recurs cada vegada més escàs, i en la naturalesa ho és encara més. No hem de deixar les aixetes de les fonts obertes, hem d’utilitzar només l’aigua que necessitem i hem d’evitar que els sabons acabin als rius, als llacs o als mars i, finalment, els contaminin.

No provocar focs

Grans desastres com els incendis forestals es poden generar per una burilla o una barbacoa mal apagada. Si és possible, es recomana no fumar o, almenys, preocupar-se que burilles i les cendres no arribin a l’entorn; s’han de respectar les prohibicions de no fer focs en àrees de pícnic o parcs naturals (mesura que es pren en èpoques de risc d’incendi) i si es permet, s’ha de fer només en espais habilitats expressament.

No molestar les espècies ni alterar l’entorn

/imgs/20121101/otono3.jpg
Els ecosistemes i les espècies que hi habiten viuen en un equilibri delicat que es pot trencar per qualsevol petita alteració, sobretot en el cas de les espècies amenaçades. És aconsellable, per tant, no tocar els nius dels ocells, no oferir menjar que pugui caure malament als animals, no cridar ni introduir elements de contaminació acústica com la música o vehicles sorollosos, no emportar-se res “de record”, etc. En resum, deixar-ho tot com era.

No introduir-hi espècies invasores

Les espècies invasores causen grans danys mediambientals i econòmics. Algunes vegades s’hi han introduït per distracció o desconeixement de les seves conseqüències. Mai no hem de portar una espècie d’un lloc a un altre de diferent.

Evitar el tràfic il.legal d’espècies protegides

El contraban d’espècies (especialment a Espanya, per on s’estima que circula el 30% de tot el mercat mundial), a més de ser un delicte, posa en risc molts éssers vius en situació delicada. Així ocorre quan s’adquireix una espècie exòtica, ja sigui viva o com a record de les seves parts, com ara coralls o collarets d’ivori.

Denunciar conductes antiecològiques i catàstrofes ambientals

Si observem alguna activitat que posi en perill la naturalesa, com els abocaments il.legals, l’ús d’esquers amb verí, contraban d’espècies, incendis forestals… s’ha de denunciar. Marqueu el telèfon d’emergències, el 112, o el del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona), el 062; són dues bones maneres de fer-ho.

Practicar el turisme ecològic

/imgs/20121101/otono4.jpg
El turisme ecològic ofereix una estada agradable i en harmonia amb l’entorn. Les possibilitats són diverses, des del senderisme fins al “birdwatching” o observació de les aus en el seu hàbitat natural. L’oferta d’hotels ecològics encara és petita a Espanya, però se’n poden trobar alguns amb encant.

Gaudir com a voluntari ambiental

Diverses associacions ecologistes i institucions ofereixen programes de voluntariat mediambiental, per a sensibilitzar la resta de ciutadans o ajudar a conservar i recuperar espais naturals que no reben sovint recursos suficients.