El mateix objectiu, mitjans diferents: la nova anticoncepció

L'anell vaginal, el pegat i l'implant dèrmic o el DIU hormonat són alguns dels nous mètodes, poc coneguts encara en la nostra societat
1 Novembre de 2012
Img salud listado 856

El mateix objectiu, mitjans diferents: la nova anticoncepció

/imgs/20121101/salud1.jpg
Els anticonceptius ja no són un tema tabú. De fet, al nostre país el 75% de les dones en edat fèrtil recorren a algun d’aquests mètodes. La creixent diversitat d’anticonceptius fa que l’elecció s’adapti als desitjos i les particularitats de cada home i dona. Els clàssics, com el preservatiu o la píndola, continuen dominant el mercat. Els segueixen, a distància, el DIU i els mètodes permanents (vasectomia o lligadura de trompes). Però sorgeixen a més, nous mètodes com l’anell, els pegats i els implants, dels quals en convé conèixer les característiques principals.

De la píndola clàssica a les modernes

La píndola clàssica, amb més de 5 dècades al darrere, ha donat lloc a nous tractaments hormonals orals amb altres composicions. És el cas de les píndoles amb estradiol que controlen d’una forma més efectiva el cicle menstrual i tenen un perfil bioquímic més favorable per a la dona. La minipíndola és una altra novetat. La píndola clàssica està composta de dues hormones femenines: el progestagen, que actua com a anticonceptiu, i l’estrogen, que regula el cicle menstrual i que pot tenir efectes adversos en dones madures amb risc cardiovascular per fumar o tenir hipertensió, diabetis, obesitat o alts nivells de lípids. La minipíndola només conté progestagen. Així, s’eviten els efectes indesitjables i és idònia per a dones grans.

Noves vies d’administració

Al marge dels mètodes anticonceptius més usats (preservatiu i píndola), els nous encara són poc coneguts i utilitzats per la dona espanyola, tot i els avantatges que tenen. En l’última dècada han sorgit els següents:

 • Anell vaginal: la seva composició equival a la de la píndola clàssica (estrògens i gestàgens). És un anell de plàstic especial amb hormones que s’introdueix per la vagina. Es porta durant tres setmanes i es retira una setmana per a descansar, després de la qual es reprèn l’anticoncepció. Té la mateixa eficàcia que la píndola, les mateixes indicacions i un control excel.lent del cicle. L’avantatge principal és que es produeixen menys oblits, perquè només s’ha de retirar una vegada al mes. Entre els inconvenients que presenta destaca que la manipulació vaginal pot despertar certa reticència en algunes usuàries i es pot acompanyar d’un augment de la secreció vaginal, encara que no de més infeccions. El preu se situa al voltant dels 20 euros.
 • Pegat dèrmic: es col.loca una vegada a la setmana i es porta de forma continuada durant 21 dies seguits, després dels quals es descansa una setmana. Té les mateixes indicacions que la píndola i l’anell vaginal. Entre els inconvenients: produeix molèsties mamàries amb freqüència en els dos primers cicles d’utilització, encara que tendeixen a disminuir; de vegades, causa irritació en el punt d’aplicació. Una caixa de tres unitats, que serveix per a un mes, sol costar 17,50 euros i una de nou unitats, al voltant dels 48 euros.
 • Implant dèrmic: és una vareta subcutània que es col.loca al braç, per sota de la pell, i que dura un període de tres anys durant el qual és altament eficaç. La causa principal perquè se n’abandoni l’ús són les alteracions en el sagnat menstrual: és normal que es perdi la referència de la regla mensual i el sagnat es comporti de forma irregular, amb tendència a la disminució o la desaparició. En algunes dones pot produir acne, alteracions de l’humor o augment de pes, sobretot si ja tenen sobrepès. El prescriu i l’implanta un metge. El preu oscil.la sobre els 160 euros i està finançat per la Seguretat Social.
 • DIU hormonat: el dispositiu intrauterí hormonat té deu anys, però amb prou feines es coneix tot i tenir una eficàcia superior a la lligadura de trompes. El DIU, un dispositiu que es col.loca en l’úter de la dona, porta una hormona que exerceix una acció local eficaç per a evitar l’embaràs. L’hormonat registra una eficàcia superior a la dels mètodes quirúrgics (lligadura o vasectomia) i s’utilitza també com a tractament per al sagnat ginecològic excessiu. Pot alterar les regles, que tendeixen a la disminució o a la desaparició de sagnat. El preu oscil.la entre els 150 i els 180 euros.
 • Essure o bloqueig de trompes sense cirurgia: és un mètode permanent que consisteix en un dispositiu metàl.lic que s’introdueix mitjançant histeroscòpia, una tècnica que permet visualitzar l’interior de l’úter i les trompes de Fal.lopi i se situa en aquestes per impedir que els espermatozoides fecundin l’òvul. És un mètode molt eficaç, sense hormones, però irreversible, igual que la lligadura de trompes, per la qual cosa les dones que s’hi decideixin han d’estar segures de no voler tenir més fills.
Consells sobre anticoncepció
 1. /imgs/20121101/salud2.jpg
  Plantejar l’anticoncepció com a imprescindible des de l’inici de la relació sexual, ja que la taxa d’embaràs en adolescents és important (30.000 menors de 20 anys que es queden embarassades sense voler-ho, segons dades del Consell Superior d’Investigacions Científiques, CSIC).
 2. Conèixer els anticonceptius i informar-se’n bé, ja que hi ha un ampli ventall per a diferents circumstàncies i perfils de dona a les quals es poden adequar.
 3. Abandonar la por de l’anticoncepció i la píndola, ja que aporta uns beneficis notables per a la salut de la dona, com ara la disminució dels casos de càncer d’ovari, segons l’ampli estudi “EPIC” (Investigació Prospectiva Europea de Càncer), publicat el 2011 al “British Journal of Cancer”.
 4. Només el preservatiu protegeix de les infeccions de transmissió sexual i és útil si no es coneix la situació sanitària de la parella i, fins i tot, amb la parella habitual, com a doble mètode.
 5. El DIU és un mètode d’anticoncepció excel.lent, de gran utilitat en la dona, però poc utilitzat a Espanya.
 6. Les píndoles anticonceptives d’emergència no són un mètode abortiu i només s’han d’utilitzar si són necessàries.
 7. L’anticoncepció és necessària per a evitar embarassos no desitjats, que són un indicador del fracàs de l’anticoncepció.

Font: Ezequiel Pérez Campos, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital General de Requena (València), expresident de la Fundació Espanyola de Contracepció i membre del patronat de la Fundació.