Sense males puces al cotxe

L'actitud dels amos és fonamental per a aconseguir que el gos viatgi tranquil durant l'estiu
1 Novembre de 2012
Img mascotas listado

Sense males puces al cotxe

/imgs/20121101/mascotas1.jpg
Si el gos està alterat, el conductor es posa nerviós, els viatgers se senten incòmodes i els nens no paren de cridar. L’equació composta per viatges, gossos nerviosos i conductors alterats en un clima de crispació augmenta de manera considerable el risc de tenir un accident i que l’animal pateixi també algun dany. Per aquesta raó, acostumar el gos nerviós des de petit a viatjar en cotxe és una de les claus per a aconseguir que es desplaci tranquil al vehicle en qualsevol moment i acompanyat dels viatgers més diversos. Ara bé, com que no sempre és fàcil encertar amb el mètode utilitzat en aquesta tasca, els experts en la cura i salut de les mascotes proposen una sèrie de recomanacions que ajuden que l’animal es relaxi durant els viatges en cotxe.

 1. Acostumar-lo a pujar al cotxe des que és un cadell: Els viatges en cotxe formen part de les situacions a les quals el gos s’ha d’acostumar al llarg de la seva vida. Cal que s’hi familiaritzi quan encara és un cadell. Com més tard comencin els desplaçaments del gos en cotxe, més li costarà acostumar-s’hi i no posar-se nerviós.
 2. /imgs/20121101/mascotas2.jpg
  Aconseguir que associï el cotxe amb una experiència positiva: Les primeres experiències del gos amb el cotxe han de ser tan positives com sigui possible. No és recomanable que faci aquests primers desplaçaments per a anar a la consulta del veterinari, perquè pot associar l’ús del vehicle amb una experiència estressant. També cal evitar altres destinacions que li puguin provocar angoixa o por. El més adequat és fer servir el vehicle per a fer una sortida breu, com ara una excursió al camp, i evitar així que els primers viatges siguin massa tediosos per a l’animal.
 3. Mantenir una actitud tranquil.la al vehicle: És fonamental l’actitud que els amos mantenen en el moment de viatjar en cotxe amb el gos perquè l’animal se senti relaxat. Els preparatius de l’equipatge i el viatge ens poden fer perdre la calma, però cal evitar-ho. Si el gos observa que els amos estan nerviosos, alterats i amb una actitud que no és l’habitual, es contagiarà de manera immediata. Llavors, el gos es mostrarà també nerviós i alterat perquè percep tensió i creu que hi ha perill. Si el gos detecta que els amos estan de bon humor, no criden i el tracten tal com fan de manera habitual, se sentirà més confiat a l’hora de pujar al vehicle.
 4. Pastilles per a evitar el mareig del gos al cotxe: El mareig és una de les circumstàncies que més rebuig pot provocar en el gos. Si té tendència a marejar-se, és recomanable sol.licitar al veterinari unes pastilles específiques per a evitar-ho. D’altra banda, no és aconsellable que el gos ingereixi cap aliment almenys durant quatre hores abans del viatge, encara que sí que pot beure aigua.
 5. Parar a descansar cada dues hores: Si el trajecte amb cotxe és llarg, s’aconsella parar cada dues hores. El gos no ha de quedar-se al cotxe durant la parada, i menys si és estiu o fa calor. El vehicle es pot convertir en un parany mortal per al gos, perquè arriba a temperatures altíssimes en poc de temps. És recomanable que el gos baixi a estirar les potes.

Un símptoma que el gos està estressat i nerviós al cotxe és l’esbufec continu, i fins i tot l’expulsió de saliva. Dalt del cotxe, el gos expressa el seu estat d’ansietat a través de la boca, per la qual baveja, i també pot vomitar.

Finalment, convé recordar que la prevenció és el factor més important per a evitar les situacions d’estrès del gos al cotxe. Del saber fer dels amos dependrà que gaudeixin tots els membres de la família, inclòs el gos.

Com ha de viatjar el gos

/imgs/20121101/mascotas3.jpg
Són diverses les opcions recomanables per a preservar la seguretat de tots els passatgers del vehicle:

 • Instal.lar xarxes o barres metàl.liques que separen el cotxe en dos compartiments: el davanter del conductor i un altre al seu darrere. Es poden col.locar davant dels seients posteriors o davant del maleter, si aquest s’obre cap a l’interior del vehicle (cotxes de cinc portes). La legislació obliga a tenir una barrera física que separi el gos del conductor, ja que està prohibit portar-lo solt al cotxe.
 • Utilitzar un arnés especial per col.locar bé el gos. Així se subjecta al cinturó de seguretat del seient posterior. En aquest cas, el gos viatja assegut o tombat sobre la butaca, en el mateix lloc que una persona.
 • Cistella de transport: Si el gos no és gaire gran, també el podem introduir en la cistella de transport i col.locar-la, segons preferim, bé al maleter o bé als seients, amb nosaltres.
Com podem evitar els marejos del gos en els viatges

Assegurar-se que el gos no es mareja és important perquè no tingui por de viatjar. Per a aconseguir-ho, es poden seguir les recomanacions següents:

 • Deixar-lo en dejú unes hores abans del viatge.
 • Si és propens als marejos, consultar el veterinari perquè li recepti una medicació específica.
 • Procurar que entre aire fresc al vehicle, fins i tot a l?hivern.
 • Portar la seva joguina preferida perquè la rosegui i es mantingui entretingut.
 • Oferir-li alguna cosa dolça, fins i tot una mica de sucre, perquè aquest tipus d?aliments ajuden a combatre el mareig.