Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Reciclatge de residus i consciència ambiental: enquesta a 1.000 persones : Oli de cuina i medicaments: els residus que menys se separen a casa

Les dones de 55 anys o més són les més preocupades pels hàbits de reciclatge, però són els joves els qui separen millor els residus a casa

/imgs/20121101/tema1.jpg
El principal amic i enemic del planeta som nosaltres mateixos. Cada europeu genera 513 quilos d’escombraries a l’any i només se’n recicla el 24%. I a Espanya, la situació encara és pitjor: 547 quilos per càpita, dels quals tan sols se’n recicla el 15%.

EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer la intenció o la percepció que els enquestats afirmaven tenir sobre els seus propis hàbits de reciclatge, i també del seu nivell de consciència ambiental. Per fer-ho, va entrevistar un total de 1.000 persones més grans de 20 anys en 9 comunitats autònomes: Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc. La conclusió principal de l’enquesta és que no tots els residus se separen a casa en la mateixa proporció, i que encara queda una causa pendent amb els olis de cuina i els medicaments. Els valencians destaquen negativament com els enquestats amb els pitjors nivells de reciclatge. L’argument més utilitzat per justificar aquest mal costum és que a la seva zona no hi ha un servei de recollida d’aquest tipus de residus.

A més, un 96% dels entrevistats disposa de contenidors de superfície prop del seu domicili. Aquest és el sistema implantat majoritàriament, a diferència dels contenidors soterrats (en gaudeixen un 8% dels entrevistats), la recollida porta a porta (PaP) (un 4%) i la recollida pneumàtica (un 2%). A més, només un 4% considerava que tenia un punt net prop del domicili. En aquest sentit, és important destacar que en el cas del PaP, els qui diuen que disposen d’aquest sistema no es refereixen al genuí (aquell en què el servei municipal passa per cada domicili un dia i una hora concrets per retirar les diverses fraccions de residus), sinó a la recollida de residus voluminosos. I és que són poques les localitats espanyoles que disposen d’un sistema PaP genuí, i es troben a Catalunya, Astúries, Mallorca, Guipúscoa i alguns barris de València. Així, el perfil de la persona que es preocupa més pels seus hàbits de reciclatge és el d’una dona de 55 anys o més. No obstant això, això no significa que ho faci correctament. Són els enquestats més joves els qui generalment dipositen les escombraries al contenidor oportú.

Com s'ha fet

  • /imgs/20121101/tema2.jpg
    Mostra: les 1.000 llars es componien, en un de cada tres casos, de dues persones; i en un de cada quatre, respectivament, de tres i quatre membres. Només un 12% dels entrevistats vivia sol.
  • Mètode: enquesta telefònica.
  • Perfil: un de cada dos entrevistats era dona i l’edat mitjana de l’entrevistat era de 49 anys.
  • Experts: set experts en matèria de residus van col.laborar en l’anàlisi de la informació. Des de l’administració van aportar informació a l’àrea de gestió de residus de l’Ajuntament de Vitòria, capital espanyola amb el títol d’European Green Capital 2012. Des de la gestió de residus a Espanya, van col.laborar Ecovidrio, Ecoembes i SIGRE, a més d’un gestor autoritzat de residus no perillosos sense ànim de lucre anomenat Bioservice. També hi van participar dues ONG mediambientals, Amics de la Terra i Ecologistes en Acció.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions