Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Tecnologia per a controlar els contagis... i els ciutadans?

Molts governs treballen per desenvolupar aplicacions mòbils que registrin els infectats per covid-19 i evitar així l’expansió de la pandèmia. Uns projectes en els quals participen grans tecnològiques com Google i Apple. Però, posen en risc la nostra privacitat?

No només coneix tots els teus interessos, gustos o inquietuds mitjançant les cerques que fas amb el seu navegador. Google també rastreja la teva trajectòria digital completa. Recull informació a partir de cookies que col·loca en pàgines externes, fet que li permet saber, a més, quins webs visites, quan i quant de temps t’hi estàs o quines compres fas. Si a això sumem el seu control sobre el sistema operatiu Android –el més utilitzat– i recordem que les antenes de telefonia mòbil recullen dades sobre la nostra posició, sap sempre on som i on anem també físicament. Facebook també ho fa mitjançant les teves publicacions i likes.

Com assegura Helena Rifà, directora del Màster de Seguretat i Privacitat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre del Centre de Recerca en Seguretat de Catalunya (CyberCat), amb aquestes dades aquestes empreses poden deduir fàcilment no només on vivim, on hem anat a comprar o on viuen els nostres amics, sinó també quants minuts hem passat amb ells.

Els gegants tecnològics com Google o Facebook poden vincular aquesta informació a persones concretes, però tenen prohibit per llei vendre aquestes dades a tercers si no és amb el coneixement exprés de l’usuari, una qüestió que va causar problemes a la xarxa social en el passat. “Quan acceptem els seus termes i condicions, poc podem discutir”, afirma Helena Rifà. “La informació resulta més anònima per a terceres parts, però no per a ells”, recalca. És a dir, aquestes empreses sí que saben a quin usuari pertany aquesta informació.

Molts creuen de forma errònia que aquestes empreses ofereixen serveis gratis, però en realitat es tracta d’un intercanvi. En altres paraules: si no has de pagar, el més probable és que el producte siguis tu, en aquest cas, les teves dades. En aquest context de sobreexposició tecnològica, en el qual els nostres moviments ja són escrutats al detall, ¿les noves aplicacions sanitàries que es consideren contra el coronavirus suposaran realment una invasió extra a la nostra privacitat? Per a respondre bé a aquesta pregunta, primer convé saber com funcionen.

Seguir el rastre de contagis per Bluetooth

Com a conseqüència de la crisi de la covid-19, diferents governs han recorregut a aplicacions (apps) mòbils de seguiment de contactes per bluetooth. Per a regular aquesta tecnologia, la Comissió Europea va posar en marxa l’anomenat protocol DP3T (‘Decentralized Privacy-Preserving Tracing Project’), un projecte internacional que fixa una sèrie de característiques que han de complir les aplicacions de rastreig de contagiats per coronavirus i que es resumeixen en dues premisses: han de preservar l’anonimat dels usuaris i la seguretat de les dades.

Encara que aquest protocol vetlla per la seguretat i l’anonimat, aquestes aplicacions no estan exemptes de polèmica. Aquesta tecnologia és capaç d’aportar informació útil per a frenar la transmissió de la malaltia i seguir el rastre de la cadena de contagis, però perquè resulti eficaç ha d’anar acompanyada d’altres factors. A més, posar-la en marxa suposa prendre decisions respecte de la privacitat que afecten tant els drets del consumidor com la seva efectivitat, com ara permetre que altres agents accedeixin a dades privades dels usuaris.

Exercir el dret a l’oblit

Els usuaris tenen dret a demanar a les grans tecnològiques tota la informació que emmagatzemen sobre ells i també a sol·licitar que s’esborri, assenyala Helena Rifà, directora del Màster de Seguretat i Privacitat de la UOC i membre de CyberCat . Google i Facebook, per exemple, disposen d’eines per a tramitar aquesta sol·licitud: la llei empara el dret a l’oblit i les companyies tenen l’obligació de fer-lo efectiu. En el cas de Google, es pot sol·licitar la retirada d’informació personal o dels resultats d’una cerca a través d’un formulari en línia. Facebook, d’altra banda, disposa d’un servei d’ajuda per a avisar de fotos o vídeos que puguin infringir el dret a la protecció de dades. Així i tot, a vegades és complicat de portar a terme en la pràctica. En el moment en què es produeix la petició d’eliminar dades ja publicades a Internet, per exemple, pot passar que ja hagin estat descarregat o vistes per moltes persones.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Com funcionen? »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions