Sota la lupa: All Bran Bizcochito Fruita i fibra

Escrutem l’etiqueta d’un producte amb moltes al·legacions saludables
1 Setembre de 2020
Equilibrio 6 all bran

Sota la lupa: All Bran Bizcochito Fruita i fibra

En aquest producte es destaca la presència de fruita i fibra i s’il·lustra amb imatges vinculades a l’esmorzar (tassa de cafè, fruites i suc). També s’assegura que pot aportar una part important dels requeriments diaris de fibra (conté 3,6 g per unitat). Tanmateix, no és un aliment nutricionalment adequat per al consum diari.

All-Bran Bizcochito Fruita i fibra

Nom comercial que al·ludeix el seu contingut en segó (All-bran = Tot segó), fruita i fibra, que destaca els aspectes més positius de la seva composició. Una composició per la qual legalment té la consideració de producte de pastisseria i rebosteria.

Múltiples missatges sobre la fibra

En l’envàs s’inclou la declaració nutricional “Ric en fibra”. Per a poder incloure aquest missatge, l’aliment ha de contenir almenys 6 g de fibra per cada 100 g de producte o 3 g de fibra per cada 100 kcal. Aquest producte ho compleix: conté 9 g fibra/100 g. La seva fibra procedeix en la seva majoria del segó de blat (la coberta externa del gra), que s’hi incorpora com a ingredient.

Una altra part de la fibra l’aporten els flocs de civada (que sí que són integrals i contenen totes les parts del gra) i, en menor percentatge, la fibra de civada, que s’hi afegeix com a ingredient. La farina utilitzada és refinada, al gra de la qual es retira el segó i el germen (font de nutrients interessants com a proteïna completa, àcids grassos, vitamines i minerals).

Un altre dels missatges fa referència al fet que conté “fibra natural de segó de blat”. El terme “natural” no està recollit legalment per a aquest nutrient i, en aquest cas, es fa servir per a fer una descripció de l’origen de la fibra, indicant que està present de forma natural en els ingredients.

La tercera declaració inclosa en l’envàs al·lega que “conté un 14% de la fibra que necessites al dia”. Cada bescuit aporta 3,6 g de fibra. Legalment, no hi ha establertes ingestes de referència per a la fibra ni hi ha una recomanació única. Prenent com a referència la que indica en l’envàs: “Els experts recomanen una ingesta diària de fibra de 25-30 g”, que nutricionalment és una quantitat adequada, la proporció de fibra diària que aporta cada bescuit oscil·la entre el 12-14% d’aquesta ingesta.

La fibra es pot obtenir fàcilment a partir d’uns altres aliments que, a diferència d’aquest, sí que són saludables en conjunt i no aporten sucres lliures. Per exemple, es pot obtenir la mateixa quantitat de fibra amb 35 g de flocs de civada o amb 27 g de cigrons.

Informació nutricional

Ingredient principal. El 30% del producte són cereals: segó de blat en més quantitat, seguit de la farina refinada de blat.

Sucre. Els hidrats de carboni constitueixen el nutrient principal (58%) i, d’aquests, els sucres simples suposen el 38% del producte. Una petita proporció de sucres simples estan naturalment presents en el puré de poma i les panses. La farina de blat i la llet desnatada també n’aporten una part mínima. La resta ve dels sucres afegits: xarop de glucosa-fructosa (l’ingredient en més proporció després dels cereals), xarop de glucosa, sucre, fructosa, xarop de sucre parcialment invertit i dextrosa. Un bescuit aporta 15,2 g de sucres simples, dels quals, després de descomptar-ne els naturalment presents (intrínsecs), obtenim que aproximadament 13 g seran sucres lliures, que són els que cal evitar. L’OMS estableix un màxim ideal recomanat de 25 g de sucres lliures al dia.

Fruita. La presència de fruita es limita a un 12% de puré de poma. Conté un 5,5% de panses que legalment no es consideren fruita sinó “productes transformats a base de fruita i hortalisses”, perquè necessiten un processament. La fruita deshidratada (com les panses) conté els mateixos nutrients que la fruita fresca, però concentrats per l’eliminació d’aigua.

Oli de gira-sol refinat. D’aquest ingredient procedeix la major part dels 13 g de greixos que conté.

Ferro i vitamines. Una part del ferro i les vitamines que es destaquen en la taula nutricional no procedeixen de les matèries primeres, sinó que s’hi han afegit com a ingredients. Un bescuit aporta el 25% dels valors de referència diaris de vitamines i el 17% dels de ferro.

Sal. L’aportació és mitjana-baixa.

Apte per a vegetarians?

En l’envàs es mostra el missatge “Suitable for vegetarians” (‘apte per a vegetarians’). És una al·legació voluntària que no està regulada: no hi ha cap normativa que estableixi quines característiques han de complir aquests productes. Conté llet desnatada, per tant només seria adequat per a lactovegetarians , però no per a vegetarians estrictes (vegans).

Conclusió

Producte que fa servir com a reclam el contingut en fruita i fibra, però que conté una gran quantitat de sucres afegits que representen aproximadament un terç del pes total del producte: la tercera part de cada bescuit és sucre lliure. Malgrat el segell “apte per a vegetarians”, només ho és per a lactovegetarians . Aliment de consum molt ocasional, com altres productes de rebosteria i pastisseria.

Nutri-Score

La valoració obtinguda és C. L’afavoreix l’aportació de fibra, però el seu alt contingut energètic i, especialment, la gran quantitat de sucres simples, són els factors que tenen més pes en la penalització.