Prova pràctica: tres aplicacions de mòbil per a fer esport

Endomondo és la més social, mentre que Runtastic admet un nombre més gran d'activitats esportives i Runkeeper és apropiada per a usuaris novells
1 Abril de 2012
Img internet listado 709

Prova pràctica: tres aplicacions de mòbil per a fer esport

/imgs/20120401/internet1.jpg
Gràcies a elements com el rellotge o el GPS, un telèfon intel.ligent es pot convertir en el centre de gestió i control de les activitats esportives, tant a l’aire lliure com en espais interiors, i substituir el cronòmetre, el pulsòmetre o qualsevol altre dispositiu de canell específic. Hi ha diversos programes amb la finalitat de desar totes les dades de les activitats esportives realitzades, a més d’oferir estadístiques completes i informació sobre rutes i curses.

EROSKI CONSUMER ha efectuat una prova pràctica amb tres d’aquests programes per conèixer els seus avantatges i inconvenients. Les aplicacions seleccionades són:

El millor per a:

  • Estadístiques completes gratuïtes: Endomondo i Runtastic
  • Aplicació per a telèfon més completa: Runtastic
  • Versió web bàsica més completa: Endomondo
  • Funcionalitats socials: Endomondo
  • Esportistes ocasionals: Runkeeper
  • Exportar i importar dades de l’activitat esportiva: Endomondo
  • Nombre d’esports admesos: Runtastic
  • Seguir l’entrenament en temps real: Endomondo i Runtastic

Característiques comunes

Les tres disposen de funcionalitats bàsiques per a portar un control dels entrenaments en temps real, com la durada, la distància, la velocitat, el ritme, les calories consumides o la freqüència cardíaca. Per a disposar de les dades relatives a l’activitat cardíaca, és necessari adquirir de manera addicional un pulsòmetre compatible. Cadascuna d’aquestes aplicacions disposa d’una pàgina a Internet amb botiga per a adquirir alguns dels models compatibles.

Totes fan un ús intensiu del GPS; per tant, és recomanable utilitzar-les amb la bateria del dispositiu totalment carregada. Ara bé, en espais interiors el GPS no té la cobertura necessària per a activar el servei, en comparació amb altres solucions més professionals.

Una de les característiques principals d’aquestes aplicacions és la de proveir d’estadístiques completes sobre l’activitat realitzada, amb l’objectiu d’ajudar a planificar un programa d’entrenament. Aquestes es mostren amb quilòmetres recorreguts, temps i calories consumides. També disposen de funcionalitats socials per a compartir l’activitat amb altres membres registrats.

Disposen, a més, d’una versió premium, amb un cost que varia entre els 20 i els 50 euros a l’any, amb accés a funcionalitats més sofisticades, ofertes en la compra d’accessoris, plans d’entrenament personalitzats o estadístiques més completes.

Runkeeper

/imgs/20120401/internet2.jpg
És l’únic servei analitzat en aquesta prova d’ús que té una aplicació per a mòbil gratuïta, encara que no passa el mateix amb l’accés al web des de l’ordinador, que té una versió de pagament anomenada Elite i una altra de gratuïta més bàsica. Té un entorn gràfic molt senzill, amb les opcions principals de començar una nova activitat o consultar les anteriors. A més, permet activar la pausa automàtica, la connexió amb pulsòmetres compatibles o l’apartat d’àudio, on es poden configurar les dades que l’aplicació comunicarà durant la pràctica esportiva. També permet que els amics i els contactes puguin seguir l’evolució d’una persona des de la pàgina web de Runkeeper. Ara bé, aquesta opció només està disponible per a membres Elite.

La pàgina web de Runkeeper té un entorn gràfic senzill i orientat a proveir d’informació històrica de les activitats esportives realitzades, a més de les darreres actualitzacions en la plataforma fetes pels contactes. També inclou l’opció de conèixer rutes efectuades per altres usuaris o curses populars d’arreu del món.

Runkeeper permet l’exportació de les dades de cada activitat esportiva realitzada mitjançant el format GPX i també en KML, format utilitzat per l’aplicació de mapes Google Earth. Les dades també es poden importar a la plataforma de manera manual o mitjançant la pujada d’un fitxer en format GPX o TCX generat per qualsevol altre dispositiu. També disposa d’una opció per a acceptar les dades d’alguns dispositius del fabricant Garmin.

Endomondo

/imgs/20120401/internet3.jpg
Disposa de dues versions, una de gratuïta i una altra de pagament. La primera té funcions bàsiques, com ara enregistrar activitats esportives a l’aire lliure amb lectura de dades de durada, velocitat i calories en temps real, juntament amb la retroacció d’aquestes dades per àudio en cada quilòmetre recorregut. Una altra funció interessant d’aquesta versió és “Pep”: xerrades en temps real que permeten als usuaris escriure un missatge a la pàgina web d’Endomondo i que sigui llegit pel sistema d’àudio durant la pràctica esportiva.

D’altra banda, la versió Pro disposa de gràfics complets amb temps per volta, freqüència cardíaca, altitud i velocitats. A més, disposa de diferents tipus d’objectius per distància per competir amb un mateix respecte d’una activitat anterior. També inclou un mode de baix consum d’energia per a permetre que el telèfon optimitzi la bateria.

La pàgina web d’Endomondo és una de les més completes, amb un entorn gràfic orientat a permetre la comunicació i el contacte entre membres de la plataforma. Permet crear grups d’usuaris, privats o oberts, on competir a més d’inscriure’s en curses concretes, proves esportives, reptes i rutes d’arreu del món. Cada pràctica esportiva es presenta amb la ruta sobre un mapa, dades i estadístiques de l’activitat. Endomondo disposa d’una versió de pagament, anomenada Lounge, amb un cost de 39 dòlars a l’any que ofereix descomptes en la compra de material esportiu.

L’aplicació permet exportar les dades de cada activitat esportiva enregistrada des d’aquesta plataforma en formats TCX i GPX; també té una opció per a pujar els fitxers generats per alguns models del fabricant Garmin.

Runtastic

/imgs/20120401/internet4.jpg
Aquesta aplicació disposa d’una versió gratuïta que combina algunes característiques comunes a aquests programes, com ara els registres dels entrenaments en temps real, amb mapes, gràfics i mètriques. La versió de pagament inclou retroalimentació per veu durant l’entrenament, seguiment en temps real per part els contactes de l’usuari, ritme cardíac mitjançant un pulsòmetre compatible o taula per a voltes determinades. Tot i que és una de les més completes entre les analitzades, està orientada a la pràctica esportiva en general i compta amb una sèrie d’aplicacions específiques per a activitats concretes com ara podòmetre, bicicleta tot terreny o esports d’hivern. En relació amb la versió web, el seu objectiu principal és desar i mostrar informació sobre els entrenaments fets pels usuaris. Disposa d’una versió denominada Gold, amb un cost de 49,90 euros a l’any, amb un nombre més alt de funcionalitats: accés a anàlisis de rendiment lliure d’anuncis, comparació amb altres pràctiques de contactes o descomptes en compres. Aquesta plataforma ofereix, a més, plans d’entrenament de pagament desenvolupats per experts i orientats a usuaris que desitgin millorar les seves metes en córrer, perdre pes o fer exercici. L’exportació de dades en format GPX i KML per a Google Earth està limitada a una exportació cada 24 hores als membres bàsics de la plataforma web. L’única manera disponible per a pujar dades d’activitats esportives realitzades des d’altres dispositius o aplicacions és fer-ho de manera manual.