Sis motius per a reciclar

El reciclatge proporciona grans avantatges per al medi ambient, l'economia i la salut
1 Abril de 2012
Img medioambiente listado 714

Sis motius per a reciclar

/imgs/20120401/medioambiente1.jpg
Mai un gest tan senzill com reciclar ha tingut tants avantatges per al medi ambient, l’economia i la salut. Reciclar no només redueix la contaminació i les escombraries als abocadors, sinó que evita l’extracció de noves matèries primeres, estalvia energia i lluita contra el canvi climàtic, permet la creació de nous productes, manté llocs de treball “verds”, i fins i tot, pot salvar vides. Sis motius més que suficients per a reciclar.

Redueix la contaminació i les escombraries als abocadors

Llançats de forma incontrolada a la naturalesa, els residus, que alguns són perillosos, poden causar danys greus en la flora i la fauna i contaminar rius i aqüífers. A més d’impedir que acabin d’aquesta forma, el reciclatge evita que aquests residus acabin als abocadors, cada vegada més saturats. Una dada: reciclar 3.000 ampolles de vidre evita 1.000 quilos d’escombraries i redueix la contaminació de l’aire en un 20%. Els residus orgànics, separats de manera correcta, es poden aprofitar per a compostatge i evitar l’ús d’adobs industrials nitrogenats, l’ús intensiu dels quals ha resultat perjudicial per al medi ambient.

Evita l’extracció de noves matèries primeres

La necessitat de noves matèries primeres per a crear productes disminueix quan es reciclen els residus:

 • Quan es fon el vidre usat i se li dóna una nova forma, s’estalvia un 93% de materials.
 • Per cada tona de paper reciclat, se salven entre cinc i disset arbres i s’estalvien entre 21.000 i 50.000 litres d’aigua.
 • Dues tones de plàstic reciclat estalvien una tona de petroli.
 • Una tona d’alumini reciclat evita l’extracció de quatre tones de bauxita, el mineral del qual s’obté aquest metall.

Com podem estalviar energia i lluitar contra el canvi climàtic

El procés d’extracció, elaboració i transport de noves matèries primeres suposa també l’ús intens d’energia, obtinguda en la major part de combustibles fòssils. El reciclatge utilitza menys energia: cada ampolla de vidre reciclada evita consumir l’electricitat que necessitaria una bombeta de 100 watts durant quatre hores.

Davant la reducció del consum energètic, el reciclatge també contribueix a lluitar contra el canvi climàtic. Un quilo de paper reciclat evita l’emissió de 900 quilos de diòxid de carboni (CO2), un dels principals gasos d’efecte d’hivernacle.

Creació de nous productes

Els materials provinents del reciclatge es poden utilitzar per a nous productes. Els envasos de plàstic donen lloc a bosses, fibres, mobiliari urbà o material de construcció; l’alumini i l’acer serveixen per a nous envasos i làmines; el paper i el cartró es converteixen en caixes, diaris, paper d’embalar o d’escriure; i del vidre s’obtenen noves ampolles i objectes.

Els materials reciclats es poden convertir en el mateix envàs del qual provenien, com el vidre, o en productes molt diferents. Les llaunes de refresc poden donar lloc a una llanta de cotxe; els brics, a una caixa de sabates; i les ampolles de plàstic PET, a un folre polar.

Manté llocs de treball “verds”

El sistema de reciclatge dóna feina a centenars de persones que s’encarreguen del seu correcte tractament. En concret, Ecovidrio i Ecoembes són les societats sense ànim de lucre que a Espanya gestionen el vidre i els envasos lleugers (plàstic, llaunes i brics) usats, respectivament.

Pot salvar vides

Un 10% dels ingressos en urgències hospitalàries és degut a un mal ús dels medicaments. Per això, el sistema de reciclatge que se’n fa també serveix per a conscienciar els ciutadans que s’han de complir bé els tractaments i fugir de l’automedicació.

Consells per a ser més ecològic
 • /imgs/20120401/medioambiente2.jpg
  Seguir les “set erres”: Reflexionar abans de consumir alguna cosa, rebutjar productes o activitats no ecològiques (com els productes d’un sol ús o l’empaquetatge excessiu), reduir per a utilitzar només el que sigui necessari, reutilitzar els productes per a donar-los una major vida, reciclar per a aprofitar els materials i que no acabin en abocadors, redistribuir els béns per a combatre els desequilibris, i reclamar a empreses i institucions actuacions que contribueixin a millorar el medi ambient. Els qui aprenen i segueixen aquestes set accions contribueixen a conservar el medi ambient i, de passada, estalvien diners.
 • Canviar el vehicle privat pel transport sostenible: Convé evitar el vehicle privat i apostar pel transport públic o triar el model menys contaminant possible.
 • Gastar menys energia: L’estalvi energètic es nota si s’abaixa l’aire condicionat i la calefacció un o dos graus i quan s’evita el mode en repòs (stand-by) dels aparells electrònics.
 • Utilitzar l’aigua de manera eficient: Es poden prendre dutxes de cinc minuts en comptes de banys, rentar la roba amb programes d’aigua freda i evitar les pèrdues d’aigua de les aixetes.
 • Productes casolans i ecològics: Fer a casa els nostres propis productes estalvia diners i és més ecològic i saludable.
 • Estalviar paper: Es poden aprofitar els fulls per les dues cares, rebre les factures en format electrònic i utilitzar paper reciclat o amb segell ecològic.
 • Fer-se turista ecològic: Convé no viatjar llargues distàncies amb avió i evitar comportaments nocius amb el medi ambient en les destinacions, com l’ús excessiu d’aigua o la generació de grans quantitats de residus.
 • Protegir la naturalesa en la pròpia naturalesa: Gaudir de la naturalesa és una bona pràctica, però cal fer-ho de manera respectuosa amb l’entorn.